вторник, 31 декември 2013 г.
Коледен венец - свещник
Етикети:
зимни салати,
коледа
неделя, 22 декември 2013 г.
Коледни меденки
Необходими продукти :
- 2 бр.яйца
- 1 ч.ч.захар
- 1 ч.ч.олио
- 6 с.л.мед
- 2 с.л.канела на прах
- 10г бакпулвер
- 1/2ч.л смлян карамфил
- Джинджифил и индийско орехче – на
върха на ножа
Начин на приготвяне :
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се
олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят
бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът,
джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес.
Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на
ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по
избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от
друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание
могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.
За глазурата използвах парено захарно тесто, за приготвянето му са необходими:
- 150 мл. вода
- 70 гр. масло
- 150 гр. брашно
- 500 гр. пудра захар
- + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване
Начин на приготвяне:
Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото.
Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на
веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува
тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на
кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с
пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва
с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се
формички и се правят декорации по избор.
петък, 20 декември 2013 г.
Картофени крокети - Kroketten
Необходими продукти
- 1 кг картофи
- 300г сирене
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 стръка копър
- 1 глава настърган лук
- стръкче магданоз
- 4 яйца
- 100г галета
Начин на приготвяне :
Картофите се сваряват и пюрират. Смесват се със сиренето, лука, скълцаните копър и магданоз и подправките, разбърква се и се пюрира отново до получаването на еднородно тесто. Оформят се крокетите, след което се потапят в разбитите яйца, галета, отново в яйцата и пак в галетата. Пържат се в добре сгорещена мазнина или във фритюрник.
вторник, 3 декември 2013 г.
Хрупкави пилешки крилца
Необходими продукти:
- 1кг пилешки крилца
- подправка за пиле на вкус
- 2-3 с.л олио
- чесън на прах
- 100мл бира
- едросмляна галета
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Пилешките крилца се овкусяват добре с всички подправки, след което се овалват в галетата и се изпържват в силно сгорещена мазнина. Сервират се топли с лимоново резенче и сос по избор.
Етикети:
на фурна,
пилешко месо
Коледни мъфинки – снежинки
Необходими продукти :
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 10г бакпулвер
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 бр. ябълка
- канела на вкус
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Киселото
мляко се смесва с бакпулвера и захарта. Разбива се. Прибавят се олиото,
настърганата предварително ябълка, канелата и брашното. Разбърква се добре,
след което сместа се изсипва във формички за мъфини, като се пълнят до
половината. Пекат се около 15-20 минути на 180 градуса. След изпичането се
нареждат в подходящ поднов и се поръсват с пудра захар.
понеделник, 2 декември 2013 г.
Карамелени кремчета с бисквити Мюсли
Необходими продукти
- 1 пакетче нишесте карамел
- 300мл прясно мляко
- 300мл вода
- 1 и 1/2 ч.ч захар
- половин есенция ром
- 150-200г бисквити с мюсли
Начин на приготвяне
Прясното мляко, водата и захарта се смесват.Слагат се в подходящ съд и на котлон - да заврат. Нишестето се разтваря в студена вода - около 100мл и се добавя към заврялото мляко при непрекъснато бъркане- до сгъстяване.Добавя се есенцията и се разбърква. Бисквитите се натрошават в подходящи купички на по-едри парчета и се заливат с готовия карамелен крем.
Етикети:
кремове
Ароматни редени мариновани шишчета
Необходими продукти :
- 500г крехко свинско месо
- 1-2 главички червен лук
- 1-2 пресни чушки
- подправки на вкус - сол, черен пипер, кимион, чубрица, риган, брашно от чесън
- соев сос
- 100мл бира
- 2-3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на кубчета.Лукът и чушките се нарязват по-едро, така че да могат да се нанижат на шиш. Посоляват се. Месото се слага в подходяща купа, овкусява се с подправките на вкус, добавя се мазнината, соевият сос и бирата, разбърква се и се оставя така за поне 1 час. След това месото се нарежда на шишовете,като между него се редуват лук и чушка. Могат да се изпекат както на скара, така и на барбекю.
понеделник, 25 ноември 2013 г.
Коледна елхичка
Необходими продукти :
- 5-6 средно големи картофа
- 200г сирене
- 1 връзка пресен лук
- сол и черен пипер на вкус
- 2 връзки копър - за декорация
- 1 морков - за декорация
- 1 домат - за декорация
- 1 твърдо сварено яйце - за декорация
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват се и още топли се пюрират, заедно със сиренето и подправките. Към тази смес се добавя нарязаният на ситно пресен лук и се разбърква добре. В подходяща чиния се слага от картофеното пюре, като с влажни ръце оформяме пюрето като конус. Използват се връзките копър - за иглички на елхичката, нареждат се от върха надолу. Продуктите за декорация използвате по ваш избор и фантазия, като може да се добавят и царевица, чери доматчета и др. От свареното яйце се използва само белтъкът - настъргва се на ситно ренде и елхичката се наръсва с него.
Етикети:
декорации,
зимни салати
събота, 16 ноември 2013 г.
Сладоледен йогурт с малини
Необходими продукти :
- 3 пакетчета суха сметана
- 600 мл студено прясно мляко
- 300 г цедено мляко
- 3 с.л. захар
- 200 г замразени малини
Начин на приготвяне :
Огретен от картофи
Необходими продукти :
- 1 кг картофи
- 150 г сирене
- 100 г кашкавал
- 1/3 ч.ч. олио
- 50 г масло
- 3 бр. яйца
- 1-2 с.л. брашно
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 5 с.л. кисело мляко
- черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне :
Картофите се измиват и се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. Сиренето се натрошава и се смесва с 2/3 от олиото и черния пипер и част от кашкавала. Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с прясното мляко. Полученият сос след като заври се отстранява от огъня, смесва се с разбитите яйца и се овкусява със сол. В намазана с мазнина тавичка се нарежда на пластове картофи сирене и отново картофи. Ястието се залива с приготвеният бешамелов сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече при умерена температура до леко зачервяване. Поднася се с по 1 лъжица кисело мляко.
неделя, 10 ноември 2013 г.
Свински каренца със сос от гъби пачи крак
Необходими продукти :
- 500г свинско месо от бут
- 1ч.ч брашно
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 60г масло
- 2с.л олио
- 100 мл бира
- 1 ч.л гранулиран чесън
- 300г гъби пачи крак
- 100 мл сметана
- 1 глава лук
- лимонов сок
Начин на приготвяне :
Месото се нарязва на каренца, слага се в подходящ съд, овкусява се със сол, кимион и черен пипер на вкус, добавя се олиото, гранулираният чесън и бирата. Всички се разбърква добре, докато се смесят всички съставки. Месото се оставя поне 1 час в тази смес, след което всяко каренце се овалва в брашно и се запържва с разтопеното масло. Готовите каренца се подреждат в тава. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в малко краве
масло. Прибавяме нарязаните на ивици гъби, поръсваме с черен пипер на вкус. Наливаме лимонов сок на вкус, добавяме и сметаната и разбъркваме. С получения сос заливаме каренцата и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна да се запече-около 20 минути.
Етикети:
на фурна,
със свинско месо