RSS

събота, 25 октомври 2014 г.

Боб със свинско и наденица на фурна

Необходими продукти :


  • 1/2 кг бял боб 
  • 250 г свинско месо
  • 200 г наденица
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 с.л. свинска мас
  • 1 скилидка чесън
  • 150 мл. бяло вино
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер на вкус
  • чубрица и джоджен на вкус
  • щипка самардала 
  • 3-4 люти чушки 



Начин на приготвяне : 


Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо и наденицата се режат на малки парчета и се запържват в мас.Добавят се нарязаният на ситно лук и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се нареждат лютите чушлета. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Пилешки бутчета с картофи на фурна

Необходими продукти :


  • 2 бр. пилешки бутчета
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 2 с.л олио или масло 
  • подправка за пиле 
  • чубрица, червен пипер, черен пипер и сол на вкус
  • 100 мл бяло вино


Начин на приготвяне : 


Обелваме картофите, измиваме и ги нарязваме. След това нарязваме на ситно лука и го прибавяме към картофите.Слагаме ги в подходяща тава, наливаме 2 ч.ч. вода и прибавяме и подправките - на вкус. Измиваме бутчетата и ги овкусяваме с подправката за пиле. Слагаме вече овкусените бутчета върху картофите. Добавяме маслото или олиото и виното. Печем 60 минути на 200С. Най-добре се получава в йенска тенджера или обикновена тава, покрита с алуминиево фолио. 

сряда, 17 септември 2014 г.

Боб с пушена наденица на фурна

Необходими продукти : 




  • 500 г едър бял боб
  • 1 червена чушка  
  • 1 морков
  • 2 бр пушена наденица ( луканкова ) 
  • 1 глава лук
  • магданоз
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1ч.л червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 стрък керевиз 
  • 1-2 листа джоджен 
  • щипка чубрица



Начин на приготвяне :


Бобът се сварява в леко подсолена вода, след което се отцежда. Запържват се нарязаните на ситно морков, лук, чушка и наденицата. Добавят се подправките и се разбърква добре. Добавя се 1 чаена чаша вода, след което се изсипва в глинен съд и се запича за около 30 минути на 200 градуса.






петък, 5 септември 2014 г.

Здравословна салата със смокини

Необходими продукти : 


  • 200г салата айсберг
  • 200г радичио
  • зехтин на вкус
  • сол на вкус
  • сок от лимон
  • 2-3бр смокини
  • 1 домат
  • зелени маслини

Начин на приготвяне : 



Айсбергът се накъсва на ситно в подходяща купа, добавя се накълцаното радичио, подправя се със сол, зехтин и лимонов сок на вкус. Добавят се нарязаното доматче и смокини, украсява се с маслините.

сряда, 3 септември 2014 г.

Пица-руло със сметана, шунка и кисели краставички

Необходими продукти : 

За тестото : 

  • 500г  брашно
  •  ½ кубче жива мая
  • 3с.л зехтин
  • Щипка кафява захар
  • Щипка сол
  •  1с.л заквасена сметана
  •  200мл хладка вода
За плънката :

  • 2-3 нарязани кисели краставички
  • 200г пилешко филе или шунка
  • 100 мл готварска сметана
  • 10г гранулиран чесън
  • 1с.л майонеза

Начин на приготвяне: 


Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от сметана, майонеза и чесън. Плънката се разпределя равномерно върху блата и се навива на руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 минути.

четвъртък, 28 август 2014 г.

Пържена червена риба Pagrus pagrus (Pargo)

Необходими продукти : 

  • 1 кг риба Pargo
  • 200г брашно ( 100г царевично и 100г пшенично)
  • подправка за риба
  • лимон
  • олио за пържене

Начин на приготвяне : 

Рибата се изчиства и измива добре, не е необходимо да се осолява. Подправя се с подправка за риба според вкуса, нарязва се на парчета (ако е дребна се пържи цяла) и се отепва в брашното. Пържи се в много добре загрята мазнина. Подправя се с лимон на вкус.

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Пилешки хапки в сметанов сос

Необходими продукти : 

  • 300-400г пилешко филе
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 50мл бира
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • сол, черен пипер на вкус
  • 150мл готварска сметана
  • 2с.л зехтин 


Начин на приготвяне : 

В зехтина се запържват лукът и настърганият морков. Добавя се пилешкото филе, нарязано на кубчета и се разбърква. Налива се бирата и се задушава за 2-3 минути. След това се подправя със сол и черен пипер според вкуса Ви. Добавя се скълцаният магданоз и сметаната, отново се разбърква и се оставя на средно силен котлон около 4-5 минути.

понеделник, 14 юли 2014 г.

Кюфтета от зрял боб

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 400 г консервиран боб
  • 1 бр. морков
  • 1 бр. чушка
  • 1 глава лук
  • Подправка за зелен фасул и зрял боб на вкус
  • 1 бр. яйце
За соса:
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 бр. червена чушка

За панировката:
  • 2 бр. яйца
  • галета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязаните на ситно лук, морков и чушка се задушават в тиган. Бобът се отцежда, прибавят се задушените зеленчуци, всичко се намачква с вилица, добавят се едно яйце, подправката за боб- на вкус и се разбърква. От сместа се оформят кюфтета. Овалват се в галета, потапят се в разбитите яйца и се пържат в загрята мазнина или се пекат във фурна, застлана с хартия за печене.Червената чушка се нарязва на ситно и се смесва с киселото мляко, майонезата и горчицата. Кюфтетата се сервират, гарнирани с този сос.

сряда, 9 юли 2014 г.

Пълнено пиле с макарони, ориз и гъби

Необходими продукти :


  • 1 бр. пиле - около 1.5-2 кг
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков
  • 50 г царевица
  • 150 г гъби печурки
  • 200 г макарони
  • 1 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 150 мл готварска сметана
  • сол, черен пипер
  • дебел конец и подходяща игла
  • 60 г масло за запръжка


 Начин на приготвяне : 


Пилето се измива добре. Слага се в подходяща тава. Маслото се разтапя. Запържват се лукът, нарязаните на ситни кубчета морков, нарязаните печурки. Добавят се подправки според вкуса ви, разбърква се, след което се добавя оризът, царевицата и макароните. Накрая се добавя сметаната, разбърква се добре и се оставя да къкри 5-10 минути на слаб огън. Пилето се пълни със сместа, след като изстине. Зашива се добре. Ако е останала плънка, може да се разпредели в тавата, около пилето, като преди печене се долеят поне 2 ч.ч. вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около час.

понеделник, 23 юни 2014 г.

Айсберг с морски дарове





сряда, 18 юни 2014 г.

Пица с пуешко месо, гъби и топено сирене

Необходими продукти :

За тестото : 
  • 500г  брашно
  •  ½ кубче жива мая
  • 3с.л зехтин
  • Щипка кафява захар
  • Щипка сол
  •  1с.л заквасена сметана
  •  200мл хладка вода

За плънка на пицата :

  • 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
  • 150 г пуешко месо от пържола
  • 150 г шунка, нарязана на кубчета
  • 100 г пресни нарязани печурки
  • 2 блокчета топено сирене
  • 2 бр. кисели краставички
  • 200 г настъргана моцарела

 
Начин на приготвяне :


Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното топено сирене,  наситнените краставички. Върху тях се слагат шунката и накъсаното пуешко месо. Пиците се наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...