RSS

сряда, 20 януари 2016 г.

Солена палачинкова торта с катък и кашкавал

Необходими продукти : 

за палачинките: 








  • 2 яйца 
  • 150-200мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 1 ч.л сода 
  • щипка сол
  • щипка захар 
  • 1 - 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • масло



за плънката: 

  • 200-300 г катък със сирене
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 150-200 г лютеница 
  • колбаси по избор 
  • 1-2 с.л руска салата 
  • 2-3 нарязани кисели краставички 
  • обезкостени маслини за украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за украса




Начин на приготвяне : 

 Яйцата се разбиват заедно със солта и захарта. Към тях се добавят киселото мляко, смесено със содата и прясното мляко. Разбърква се и се добавя брашното. Сместа трябва да има гъста консистенция, подобна на тази на бозата. Палачинките се изпичат в подходящ тиган, намаслен с масло. След като се изпекат се оставят настрана. Подбираме си по-голяма, плоска чиния, в която слагаме една палачинка. Намазваме я с катък, добавяме колбас по избор или кисели краставички и слагаме отгоре втора палачинка. По същия начин се процедира с останалите палачинки, като единствено сменяме пълнежа. Последната палачинка намазваме с катък, оформяме добре краищата на тортата и поръсваме с кашкавал. Ако Ви е останал колбас, може да украсите по начина, показан на снимките. Декорира се с нарязаните маслини и магданоз. Добър апетит! Тортата е страхотна! 

Кавърма със свинско и кълцана наденица

Необходими продукти : 




  • 700 г вратно месо или 2-3 вратни пържоли
  • 2-3 парчета сурова кълцана наденица
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • 200 г печурки
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л брашно
  • 30 г масло
  • черен пипер, кимион и сол на вкус


Начин на приготвяне : 


Сгорещяваме маслото в подходяща тенджера и към него прибавяме нарязаният лук, праз и морков. Разбъркваме добре, след което към тях добавяме нарязаната на парченца наденица и скълцаните копър и скилидки чесън. Отново разбъркваме и прибавяме нарязаните печурки. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. Размиваме брашното с бялото вино и го прибавяме към сместа. Разбъркваме добре и сваляме от огъня. В подходяща тава, гювеч или йенски съд нареждаме вратното месо, което сме подправили предварително със сол, черен пипер и кимион. Върху него разпределяме сместа от зеленчуците и кълцаната наденица. По желание може да се добавят 1-2 листа дафинов лист. Запичаме във фурна около 30-40 минути. 



Добър апетит! 


неделя, 17 януари 2016 г.

Баварска салата



Необходими продукти :




  • 1 кг картофи 
  • 1-2 глави червен лук
  • 200г майонеза 
  • 1 с.л баварска горчица 
  • 1-2 броя кренвирши 
  • 100 г нарязан шпеков салам 
  • 1 бр. червена маринована чушка
  • 50 г сварен грах
  • 2 стръка пресен копър или магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет 



Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на едри кубчета. Слагат се в подходяща купа. Лукът се нарязва на полумесеци и се добавя към тях. Разбърква се внимателно, след което се добавят нарязаните кренвирши, шпековият салам, скълцаната маринована чушка и грахът. Подправя се със скълцаният копър, сол на вкус и оцет. Разбърква се отново и се добавят майонезата и горчицата. Размесва се добре и се оставя на хладно. Сервира се изстудена, гарнирана с маслини. Добър апетит! 

петък, 15 януари 2016 г.

Домашна пица с гъбки, луканка и топено сирене

Необходими продукти :




за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 150-200 мл топла вода 
  • 2-3 с.л зехтин




за плънката:

  • доматено пюре 
  • риган, босилек, чубрица 
  • 200 г пресни нарязани печурки
  • 60 г сладка царевица от консерва
  • 2-3 кисели краставички 
  • 50-60 г топено сирене 
  • 1 кренвирш 
  • 150 г луканка
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 5-6 черни обезкостени маслини



Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, царевицата, луканката, нарязаният кренвирш, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните кисели краставички, топено сирене и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Картофена салата с майонеза и зелени подправки

Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 200 г майонеза 
  • маслини  и царевица за украса 



Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки, пресен и червен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавя майонезата и отново се разбърква. Украсява се с маслините и царевицата, както е показано на снимките. Добър апетит! 

сряда, 13 януари 2016 г.

Овчарски пай - Shepherd's pie

Необходими продукти:



  • 500г овкусена кайма
  • 200г гъби печурки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 1 с. л. топено сирене
  • 1 с. л. Унисос
  • 50 мл бира 
  • чубрица на вкус
  • 100г сладка царевица
  • 100-150г настърган кашкавал
  • 100 г настъргано овче сирене



за пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 30-40 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко


Начин на приготвяне : 




Приготвя се картофеното пюре. Картофите се сваряват, овкусяват се със сол на вкус и се пасират. Към получената смес се добавя маслото и прясното мляко. Разбърква се добре, до получаването на гладка смес. Оставя се настрана. След това, в подходяща тенджерка се запържват скълцаният лук, настърганият морков и нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавя и каймата. С помощта на телена бъркалка се раздробява на по-ситно.Добавя се бирата, унисосът, скълцаният чесън и копър, подправя се с чубрица. Отново се разбърква и към сместа се добавя и топеното сирене и царевицата, разбърква се. Сваля се от огъня и се оставя настрана. В намаслен по-голям йенски съд или тавичка се разстила половината картофено пюре, като се заглажда, а върху него се изсипва сместа с каймата. Поръсва се с настърганото овче сирене, а над него се разпределя останалата част от пюрето, като може да се шприцова, за по-интересен вид. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След това се изважда от фурната и се наръсва с настъргания кашкавал. Отново се връща във фурната, за да се запече кашкавалът. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Адаптирана идейка от тук

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !

сряда, 30 декември 2015 г.

Празнично плато с домашни салати и мезенце

Необходими продукти : 



за бобената салата: 


  • 400-500г сварен бял боб
  • 1 глава червен лук 
  • 5 с.л домашна лютеница
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • листенца джоджен по желание
  • сол на вкус 


за млечната салата:


  • 500-600г цедено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици
  • 2-3 стръка копър
  • зехтин на вкус
  • 1-2 пресовани скилидки чесън 
  • сол на вкус 


мезенца по избор :


  • сушеница
  • луканка
  • филе и др. 



Начин на приготвяне: 

Бобената салатка:
Бобът се смесва със скълцания на ситно червен лук и магданоз. Овкусява се със сол и се разбърква. Накрая се добавя лютеницата и отново се разбърква добре. Ако решите може да добавите 1-2 листенца пресен джоджен. Оставя се настрана. 
Млечната салата: 
Краставицата се нарязва на много ситно или се настъргва на едро ренде. Слага се в подходяща купа, в която добавяме цеденото кисело мляко, скълцания копър, зехтина, чесъна и солта. Разбъркваме добре. 
Сушеницата или друг вид мезе се нарязва на фино и се оставя настрана. 
Вземаме голямо плато, в което подреждаме салатите така, както са показани на снимките или както на вас ви харесва. Декорираме отстрани с нарязаното по-рано мезенце. Може да се предложи и в по-малък индивидуален вариант, използвайте по-малка и плоска чиния. Добър апетит !

Въздушни кашкавалени соленки

Необходими продукти:






  • 250 г масло
  • 150 г кашкавал
  • 150 г сирене
  • 2 яйца
  • брашно, колкото поеме
  • сусам за поръсване



Начин на приготвяне:



Маслото се смесва с настърганите на едро 100 г от кашкавала и сиренето, заедно с 1 яйце и брашното. Замесва се тестото, което може да се използва веднага или да се остави да престои за 1 нощ в хладилника.Тестото се разточва на кора с дебелина 1/2 см и се нарязва с помощта на формички. Соленките се нареждат в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с малко настърган кашкавал. По желание поръсете на места със сусам. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Да ви е сладко ! 

вторник, 29 декември 2015 г.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци



Необходими продукти : 




за 4 човека: 

  • 4бр. пилешки бутчета
  • 1 глава лук 
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз 
  • консерва микс от зеленчуци по избор
  • мазнина за пържене
  • 4 и 1/2 ч.ч бульон от пилешкото
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне: 


Бутчетата се заваряват в леко подсолена вода. Бульонът се припенва и се оставя настрана. Пилешкото се прецежда, подсушава и запържва в сгорещена мазнина. Слага се в подходяща тава. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, ориз и зеленчуците. Подправя се с черен пипер и малко сол. Сместа се разпределя около пилешкото и се доливат четири чаши и половина бульон. Ястието печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. Добър апетит !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...