RSS

вторник, 2 февруари 2016 г.

Майонезена пита-венец с крема сирене

Необходими продукти :









  • 1 кг брашно 
  • 200 г майонеза 
  • 125 г крема сирене
  • 2 ч.ч. прясно мляко 
  • 2 пакетчета суха мая 
  • 1 жълтък
  • 10 г сусам за поръсване
  • 1-2 щипки чубрица за поръсване 



Начин на приготвяне: 





Брашното се изсипва в голяма купа. Към него се добавя сухата мая и се разбърква. След това се изсипва майонезата и се добавя прясното мляко. Разбърква се добре с дървена бъркалка, след което се замесва тесто. Удря се в намаслен плот около 50-100 пъти, за да втаса по-бързо. След втасването се разделя на топки, които се разточват и нарязват на ленти. В широкия край на лентите се слага по малко крема сирене и се завива на рулце. По същия начин се прави и с останалото тесто. Подреждат се в намаслена форма за кекс. Намазва се добре от с разбит жълтък и се поръсва със сусама и чубрицата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. След това се покрива с фолио или се завива с влажна кърпа. Добър апетит! Питата е страшно мекичка и апетитна.

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Пилешки бутчета с маслено-чеснови картофки и топено сирене

Необходими продукти : 





  • 2-3 пилешки бутчета 
  • 4-5 по-големи картофа
  • 1 ч.л къри
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г масло 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2 скилидки чесън
  • 80г топено сирене за мазане
  • 2 стръка магданоз 
  • щипка риган 



Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се измиват и подсушават. Кърито се смесва с червения пипер, солта и черния пипер. Към тази смес се добавя малко разтопено масло и бутчетата се намазват с нея. Слагат се в тавичка. Обелваме, измиваме и нарязваме на кубчета картофите. Запържваме ги в останалото масло. Разбъркваме добре, добавяме сол на вкус, щипка риган и пресованите скилидки чесън. Разбъркваме отново, след което прибавяме скълцания копър и магданоз. Оставяме за 2-3 минутки на слаб огън. Преди да махнем картофките от котлона добавяме топеното сирене и разбъркваме добре. Към овкусените бугчета добавяме маслено-чесновите картофки и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит. По желание може да гарнирате ястието със сос по избор.

неделя, 31 януари 2016 г.

Супа топчета със кълцано свинско и зеленчуци

Необходими продукти :



 


  • 250 г овкусена кайма
  • 300 г свинско месо 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 1 домат 
  • 50 г царевица
  • 50 г грах
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • шепа фиде  
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • олио 





за застройката :

  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • 1 яйце

Начин на приготвяне: 


В тенджера наливаме вода и добавяме олиото, около 2 супени лъжици. Най-напред нарязваме на много ситно свинското месо и го слагаме във водата, за да пусне бульонче. След това оформяме топчетата от каймата и слагаме и тях. Разбъркваме. Добавяме нарязаният на ситно лук, нарязаните морков и домат, добавяме сол и черен пипер на вкус.Разбъркваме отново. Добавяме царевицата и граха и оставяме да къкри на слаб огън. Към края на готвенето добавяме и чубрицата и фидето. След като поизстине супата правим застройка от разбитото с кисело мляко и брашно яйце. Поръсваме с пресен магданоз и сервираме гарнирана с люта чушка. Добър апетит! 


петък, 29 януари 2016 г.

Сусамена питка със сиренце и самардала

Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 1 кубче мая за хляб
  • 150 мл топло мляко 
  • 150 мл топла вода 
  • 1 ч.л захар
  • 2 ч.л сол 
  • 2-3 с.л олио или зехтин
  • 60 г масло 
  • 200 г натрошено сирене
  • 1 жълтък за намазване
  • 1-2 с.л сусам
  • самардала или шарена сол на вкус за поръсване

Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в дълбока купа. В подходяща друга купичка се размиват маята с топлото прясно мляко и вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтина (олиото). Разбърква се докато се разтвори захарта и се добавя към брашното. Замесва се меко тесто. След омесването тестото се разделя на равни топки, които се оставят да втасат. След това се разточват с намаслени ръце, върху намаслен плот и се слага натрошено сирене и 1-2 с.л разтопено масло. Навива се на фитил, който се подвързва. Готовите питчици нареждаме в подмазнена тавичка. Така по същия начин и с останалите тестени топки. Оставяме отново да втаса питката, след което я намазваме с жълтък, поръсваме я със сусам и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 минути. Непосредствено след изваждането от фурната, намазваме с останалото масло и поръсваме на вкус или с шарена сол или само със самардала. Поднасяме питката още топла, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит! 

вторник, 26 януари 2016 г.

Салата с кускус, майонеза и заквасена сметана

Необходими продукти :


  • 300 г кускус
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 50 г царевица 
  • 50 г грах
  • 50 г моркови 
  • 100-150 г шунка или колбас по избор
  • 1-2 с.л соев сос
  • черен пипер на вкус
  • щипка сол 



Начин на приготвяне:  

Кускусът се сварява в подсолена вода. След това се прецежда през гевгир и се охлажда със студена вода. Готовия кускус слагаме в подходяща, по-голяма купа. Добавяме зеленчуците, соевия сос, нарязаната шунка, черен пипер и разбъркваме. Накрая се прибавят майонезата и заквасената сметана. Разбъркваме отново всичко много добре и слагаме на хладно поне за 30 минути. 
Добър апетит!

Питки на тиган с масло и самардала

Необходими продукти : 



  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл топла вода
  • 1-2 с.л зехтин 
  • брашно
  • масло за намазване
  • самардала на вкус


Начин на приготвяне: 

Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, зехтина и размитата във водата мая. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Оставят се да втасат, а след това се разточват на тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпекат се намазват с масло и се поръсват със самардала. Покриват се, за да омекнат. Чудесно предложение към всяко основно ястие. Добър апетит! 

понеделник, 25 януари 2016 г.

Накъсана баница с биволско масло

Необходими продукти : 



  • 1 пакет кори за баница (използвах "Одрински")
  • 60 г биволско масло* 
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца 
  • 300г кисело мляко 
  • 50-100 мл лимонада 
  • щипка сол
  • щипка захар 



Начин на приготвяне : 



Подбираме подходяща по-голяма тава и я намазваме от всички страни с олио. Застиламе я добре с една или две кори, така че да е покрито дъното от всички страни. Слагаме натрошено сирене и покриваме с три, четири накъсани на не много големи парчета кори. Поливаме с разстопеното масло. Отново поръсваме със сирене и завършваме баницата с останалите кори, като накъсваме и тях. Слагаме и останалата част от маслото. Внимателно разрязваме на парченца. Разбиваме яйцата със солта, захарта и киселото мляко. Добавяме лимонадата и разбъркваме. С получената смес поливаме баничката от всички страни и краища и с въртеливи движения разнасяме сместа помежду корите. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. Поднасяме с кисело мляко. Добър апетит! 


* Биволското масло може да бъде заместено с обикновено краве масло, ако имате домашно, още по-добре. Аз се снабдих с него от Бачковския манастир, продаваха и взехме едно бурканче. Вкусът му е божествен.



събота, 23 януари 2016 г.

Масленицата със сирене на баба


Необходими продукти :


  • 1 кг брашно 
  • 2-3 яйца 
  • 1 с.л сол 
  • 1/2 с.л захар 
  • 42 г мая за хляб 
  • 250 мл топло прясно мляко 
  • 100 мл вода 
  • 250-300 г натрошено домашно сирене
  • 30-40 г масло 
  • 1-2 с.л свинска мас 
  • олио 

Начин на приготвяне : 

Яйцата се разбиват със солта и захарта. Маята се размива в топлото прясно мляко и водата. Добавя се към яйчната смес и се разбърква. Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче в средата, в което изсипваме сместа. Замесва се меко тесто. Меси се около 10-15 минути, с намаслени ръце. След това се оставя да почине за 5-10 минути и се бие в намаслен плот 40-50 пъти. Маслото и маста се смесват и разтапят. От тестото се нарязват топки, които се разтягат с намазнени ръце. Във всяка се слага натрошено сирене и се полива с 1-2 с.л от разтопените мас и масло. Навива се на фитил, като леко се усуква. Завързва се и се нарежда в подмазнена с олио тава. По същия начин с всички топки тесто. По желание може да се намажат с разбит жълтък. Масленицата оставяме да втаса на стайна температура. След втасването се изпича в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30-35 минути. След изпичането е добре да се завие с влажна кърпа. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит! 

сряда, 20 януари 2016 г.

Солена палачинкова торта с катък и кашкавал

Необходими продукти : 

за палачинките: 








  • 2 яйца 
  • 150-200мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • 1 ч.л сода 
  • щипка сол
  • щипка захар 
  • 1 - 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • масло



за плънката: 

  • 200-300 г катък със сирене
  • 200 г настърган кашкавал 
  • 150-200 г лютеница 
  • колбаси по избор 
  • 1-2 с.л руска салата 
  • 2-3 нарязани кисели краставички 
  • обезкостени маслини за украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за украса




Начин на приготвяне : 

 Яйцата се разбиват заедно със солта и захарта. Към тях се добавят киселото мляко, смесено със содата и прясното мляко. Разбърква се и се добавя брашното. Сместа трябва да има гъста консистенция, подобна на тази на бозата. Палачинките се изпичат в подходящ тиган, намаслен с масло. След като се изпекат се оставят настрана. Подбираме си по-голяма, плоска чиния, в която слагаме една палачинка. Намазваме я с катък, добавяме колбас по избор или кисели краставички и слагаме отгоре втора палачинка. По същия начин се процедира с останалите палачинки, като единствено сменяме пълнежа. Последната палачинка намазваме с катък, оформяме добре краищата на тортата и поръсваме с кашкавал. Ако Ви е останал колбас, може да украсите по начина, показан на снимките. Декорира се с нарязаните маслини и магданоз. Добър апетит! Тортата е страхотна! 

Кавърма със свинско и кълцана наденица

Необходими продукти : 




  • 700 г вратно месо или 2-3 вратни пържоли
  • 2-3 парчета сурова кълцана наденица
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън
  • 200 г печурки
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л брашно
  • 30 г масло
  • черен пипер, кимион и сол на вкус


Начин на приготвяне : 


Сгорещяваме маслото в подходяща тенджера и към него прибавяме нарязаният лук, праз и морков. Разбъркваме добре, след което към тях добавяме нарязаната на парченца наденица и скълцаните копър и скилидки чесън. Отново разбъркваме и прибавяме нарязаните печурки. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. Размиваме брашното с бялото вино и го прибавяме към сместа. Разбъркваме добре и сваляме от огъня. В подходяща тава, гювеч или йенски съд нареждаме вратното месо, което сме подправили предварително със сол, черен пипер и кимион. Върху него разпределяме сместа от зеленчуците и кълцаната наденица. По желание може да се добавят 1-2 листа дафинов лист. Запичаме във фурна около 30-40 минути. 



Добър апетит! 


неделя, 17 януари 2016 г.

Баварска салата



Необходими продукти :




  • 1 кг картофи 
  • 1-2 глави червен лук
  • 200г майонеза 
  • 1 с.л баварска горчица 
  • 1-2 броя кренвирши 
  • 100 г нарязан шпеков салам 
  • 1 бр. червена маринована чушка
  • 50 г сварен грах
  • 2 стръка пресен копър или магданоз
  • сол на вкус 
  • оцет 



Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на едри кубчета. Слагат се в подходяща купа. Лукът се нарязва на полумесеци и се добавя към тях. Разбърква се внимателно, след което се добавят нарязаните кренвирши, шпековият салам, скълцаната маринована чушка и грахът. Подправя се със скълцаният копър, сол на вкус и оцет. Разбърква се отново и се добавят майонезата и горчицата. Размесва се добре и се оставя на хладно. Сервира се изстудена, гарнирана с маслини. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...