RSS

петък, 22 април 2016 г.

Дроб-сарма с пилешки дробчета


Необходими продукти :







  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 3-4 стръка пресен джоджен
  • сол на вкус
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • олио за запръжка


За заливката:


  • 2 бр. яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 2с.л брашно




Начин на приготвяне:




Пилешките дробчета се почистват и сваряват.След което се прецеждат и като изстинат се нарязват на кубчета. Лукът се наситнява и се задушава, заедно с настъргания морков в олио и малко вода. Прибавя се измитият ориз и се разбърква. Добавят се дробчетата, подправките, сол на вкус и отново се разбърква добре. Изсипва се в тава и се залива с 3 и 1/2 ч.ч. вода. Пече се до готовност, докато водата се редуцира. Приготвя се заливката : Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко. Добавя се брашното.Разбърква се и с получената смес заливаме дроб-сармата и доопичаме до златисто. Добър апетит. Може да гарнирате с купичка кисело мляко и да поръсите със скълцани зелени подправки.


четвъртък, 21 април 2016 г.

Мусака


Необходими продукти:




  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 бр.по-меки домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 




За заливката:

  • 2  яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно




Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати, морков и нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното. Прибавя се киселото мляко. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит!

събота, 16 април 2016 г.

Пъстра пролетна салата


Необходими продукти :


  • 1 брой зелена салата
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1 краставица 
  • 1 домат 
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимон на вкус
  • 1-2 яйца 
  • 50 г сладка царевица 
  • 4-5 броя ролца от раци 
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне : 


Салатата се измива, почиства, подсушава и нарязва на ситно. Добавя се скълцан пресен лук. Подправя се със лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Изсипва се в голяма чиния, за да може спокойно да се украсява. Отгоре добавяме нарязаната краставица. Посоляваме допълнително ако желаем. Доматът измиваме и обелваме. От обелката свиваме розичка, която слагаме в средата, а домата разрязваме на половина, след това на филийки. Подреждаме около розичката. Сваряваме яйцата. След като изстинат се обелват и нарязват на части. Украсяваме салатата с половинките, според вкуса ни. Маслините нареждаме по края на чинията, а между тях добавяме нарязаните ролца от раци. Царевицата се разпределя по краищата на зелената салата, както е на снимките. Нищо особено като приготовление, но определено се получава красиво и внася настроение на трапезата. Добър апетит! 


петък, 15 април 2016 г.

Пица с ролца от раци, луканков салам и зеленчуци


Необходими продукти : 


за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 150-200 мл топла вода 
  • 2-3 с.л зехтин

за плънката:

  • доматено пюре 
  • риган, босилек, чубрица 
  • 200 г пресни нарязани печурки
  • 60 г сладка царевица от консерва
  • 1-2 пресни червени чушки
  • 3-4 броя ролца от раци 
  • 150 г луканков салам
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 100 г настъргано сирене
  • 5-6 черни обезкостени маслини

Начин на приготвяне : 


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, нарязаните чушки, царевицата, луканковият салам, нарязаните ролца от раци,настърганото сирене и кашкавал. Добавяме най-накрая маслините. Поръсваме със скълцан пресен магданоз ( по желание ). Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !


четвъртък, 14 април 2016 г.

Пилешки картофени кюфтенца с крема и зелени подправки


Необходими продукти : 




















  • 500 г картофи 
  • 125 г крема сирене
  • 1 глава лук 
  • черен пипер и кимион на вкус
  • сол на вкус 
  • 200 г лека майонеза 
  • 200-300 г пилешко филе 
  • 1/2 с.л масло 
  • 2-3 стръка пресен лук 
  • 3-4 стръка копър
  • 4-5 стръка магданоз
  • лимонов сок на вкус
  • брашно за овалване ( бяло и царевично)
  • олио за пържене 


Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват. След това се обелват и намачкват в дълбока купа. Към тях се добавя настърганата глава лук, черен пипер, кимион, сол на вкус. Разбърква се. Добавя се крема сиренето и скълцаните пресни подправки. В тиган разтапяме маслото и запържваме пилешкото филе. Отцеждаме го върху кухненско руло. След като поизстине малко се накъсва на ситно в сместа с картофите и крема сиренето. Разбърква се. Добавя се майонезата и лимонов сок на вкус. Размесва се добре  с ръце. След това от получената смес оформяме кюфтенца, които овалваме в смес от бяло и царевично брашно. Пържим в сгорещено олио до златиста коричка. Ако искате може да отцедите върху кухненско руло кюфтетата, Сервират се топли с млечен сос или сос по избор. Добър апетит!

сряда, 13 април 2016 г.

Домашен сладолед с ягоди и карамелов сироп

Толкова лесен сладолед, буквално се прави за броени минути, еееее, малко повече се чака докато си стегне, но пък си струва чакането. След това се наслаждавате на лека, пухкава и топяща се консистенция с вкус на карамел и за разкош - ягоди ! 


Необходими продукти :


  • 500 г сладкарска сметана
  • 200 г пресни ягоди
  • 300 г бонбони "Карамел Му"



Начин на приготвяне: 



В подходяща купа разбиваме много добре 400 мл от сметаната. Другите 100 мл изсипваме в друга купа, към която добавяме карамелените бонбони. Разтапяме ги на микровълнова фурна за 2-3 минути, като разбъркваме периодично. След това получената смес се разбърква до пълна хомогенност, оставя се да се охлади. След като поизстине, половината от сместа се добавя към сметаната и се разбива отново, докато се смесят двата продукта. Към сметановата смес добавяме почистените, измити и нарязани пресни ягоди. Разбъркваме внимателно и изсипваме сладоледа в кутия с капак. Заливаме с останалата част от карамела. Преди да сложим капака на кутията, слагаме стреч фолио. Прибираме във фризер за минимум 4-5 часа. Сервираме, гарниран по желание. Аз използвах пресни ягоди ! Да ви е сладко !

вторник, 12 април 2016 г.

Месеница с бейби кренвиршчета и сирене


Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 7-8 броя бейби кренвирша 
  • 200 г сирене 
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г ким 

Начин на приготвяне : 

Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на 2 части. От едната част се разточват топки и се нарязват ленти. Може да използвате обикновени кренвирши, нарязани на две части. Всяка част се завива в тестени лентички и се нарежда в намазнена тава. От останалото тесто се разточват триъгълници, в чиито по-широк край се слага сирене и се завива на кифличка. Подреждат се в тавата. Ако остане тесто може да се направят малки тестени топчици, които да се наредят помежду кифличките. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с ким и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 





понеделник, 11 април 2016 г.

Домашен сладолед с шоколад, бисквитки и карамел лакта


Необходими продукти  :

  • 300 мл подсладено кондензирано мляко
  • 100-150 г черен шоколад 
  • 3-4 с.л какао на прах 
  • 500 мл сладкарска сметана 
  • кората на един портокал 
  • 100 г натрошени бисквитки
  • 100 г бонбони "Лакта"

Начин на приготвяне : 

Шоколадът и бонбоните се смесват и разтапят на водна баня. Оставя се да се поохлади, след което към сместа се добавят портокаловите корички. След това се разбива сметаната. Кондензираното мляко се смесва с какаото и с охладената смес. Разбива се за кратко с миксер, колкото да се смесят съставките. Получената смес се изсипва при разбитата сметана и се разбърква до пълна хомогенност. Добавят се натрошените бисквитки и се разбърква отново. Получената смес изсипваме с подходящ съд (кутия) с капак, като слагаме прозрачно стреч фолио преди да я затворим. Оставяме сладоледа да стегне във фризера поне за 5-6 часа. След това сервираме и гарнираме според вкуса ни. Добър апетит! 
Тази страхотна идея е адаптирана рецепта на Ваня Джорджевич от тук ! 


Салата "Трокадеро" с коприва, дресинг и крутони


Необходими продукти : 

  • 1 брой зелена салата Трокадеро
  • 1 връзка зелен лук 
  • 200-300 г прясна коприва
  • 1 лимон
  • 1 краставица 
  • сол и зехтин на вкус 
  • 1-2 сварени яйца 
  • 40 г крутони (чеснови)
  • маслини за украса 

за дресинга:
  • 2 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л млечна майонеза
  • 1 ч,л сладка горчица 


Начин на приготвяне: 

Копривата попарваме във вряща, подсолена вода. Отцеждаме я и оставяме да изстине. През това време измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно зелената салата. Разпределяме я в две купи - за двама души. Върху нея добавяме нарязания зелен лук. Посоляваме на вкус, овкусяваме със зехтин и лимонов сок. Разбъркваме внимателно. След това добавяме нарязаната краставица и копривата. Разпределяме крутоните и добавяме дресинг. Приготвяме го много лесно: смесваме продуктите за него и разбъркваме до хомогенност. Декорираме с маслините и сварените яйца. 

неделя, 10 април 2016 г.

Редена зелена салата с млечен дресинг


Необходими продукти :


  • 1 брой зелена залата 
  • 1 връзка зелен лук 
  • 1-2 домата 
  • 1 краставица 
  • 100 г сладка царевица 
  • 1-2 сварени яйца 
  • маслини за украса 
  • 3-4 с.л кисело мляко 
  • 1 с.л заквасена сметана
  • 1-2 с.л майонеза 
  • лимон на вкус 
  • сол на вкус 

Начин на приготвяне : 


Зелената салата се измива, подсушава и нарязва на ситно. Вземаме дълбока купа, чието дъно покриваме с част от салатата. Върху нея слагаме нарязаният зелен лук и краставици. Покриваме с още нарязана салата, а отгоре слагаме млечен дресинг, който правим така: смесваме киселото мляко със сметаната, майонезата, сол и лимон на вкус. Разбъркваме до хомогенност. Върху дресинга разпределяме нарязаните домати, настърганите яйца и царевицата. Завършваме с останалата нарязана салата. Покриваме я с останалият млечен сос, украсяваме по избор. Добре е салатата да престои на хладно преди да бъде сервирана. Добър апетит! 

сряда, 6 април 2016 г.

Пъстра салата с топчици сирене и царевичка


Необходими продукти : 







  • 1-2 глави бял лук
  • 2-3 домата 
  • 3-4 с.л сладка царевица 
  • 100 г сирене
  • 60 г крема сирене 
  • сол на вкус 
  • зехтин на вкус 
  • маслини за украса 
  • 1-2 стръка копър или магданоз



Начин на приготвяне: 


Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Подреждат се в плоска чиния. Посоляват се на вкус, добавя се зехтин, Около тях се нарежда нарязаният на полумесеци лук. Царевицата се разпределя около доматите и лука. Сиренето и кремата се смесват и с леко влажни ръце се оформят топчици. Подреждаме ги според вкуса ни. Украсяваме с маслини и стръкчета пресни подправки. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...