RSS

събота, 7 май 2016 г.

Хрупкави пресни картофи с пушен пипер

Необходими продукти : 


  • 1 кг пресни картофи 
  • 1-2 с.л царевично брашно
  • 1 с.л галета
  • пушен червен пипер на вкус
  • сол на вкус 
  • черен пипер на вкус
  • 2 с.л олио 
  • хартия за печене



Начин на приготвяне:


Пресните картофки се измиват добре, защото ще ги печем с люспичките. Нарязват се и се изсипват в купа. Поръсват се ( на вкус) с пушен червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Добавя се брашното, галетата и мазнината.  Разбърква се докато се овкусят добре и съставките се размесят. Изсипваме картофите в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Хапваме топли, гарнирани със сос по избор! Да ви е сладко ;) ! 


петък, 6 май 2016 г.

Месеница с кашкавалена извара и семена

Необходими продукти : 





  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 200-250 г кашкавалена извара
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г маково семе 

Начин на приготвяне : 



Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части. Разточват се и в краищата на всяка част се слага извара. Завива се на руло и се подвързва. По същия начин и с останалото тесто. Нареждаме в подмазнена тава. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 

сряда, 4 май 2016 г.

Салата "Цветна поляна"


Необходими продукти : 


  • 1 брой салата айсберг
  • 2-3 броя чушки сиврия
  • 4-5 стръка магданоз 
  • сол на вкус 
  • зехтин и лимонов сок
  • 1-2 сварени яйца 
  • 3-4 броя ролца от раци 
  • маслини за декорация 
  • 1 краставица 



Начин на приготвяне: 


Айсбергът се нарязва на ситно и се изсипва в подходяща купа. Към него се добавят нарязаните чушки. Половината магданоз се наситнява и прибавя към салатата. Другата част е за украса. Краставицата се обелва и нарязва на ситно. Прибавя се към айсберга. Овкусява се със сол, зехтин и лимон на вкус. Разбърква се. Част от обелките на краставицата ще послужат за украса - листа за цветята, които ще оформим от ролцата. Салатата изсипваме в голяма платовидна чиния. Нарязваме ролцата и старателно подреждаме върху салатата под формата на цвете, като по средата слагаме маслина. По-малките части, които остават от ролцата, се наситняват и разпределят по ръба на чинията. От обелките на краставицата, с помощта на нож, изрязваме листенца и украсяваме. Декорираме с нарязаните сварени яйца и останалата част от магданоза. Оставяме на хладно за 30 минути. Добър апетит!




вторник, 3 май 2016 г.

Боб с наденички


Необходими продукти :

  • 500 г бял боб  
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 меки домата
  • 2 с.л доматено пюре
  • 3-4 броя пушени наденички
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 стрък кервиз 
  • 1-2 стръка джоджен 
  • щипка чубрица





Начин на приготвяне :



Бобът се сварява в леко подсолена вода, след което се отцежда и оставя встрани. В подходяща тенджера се запържват настърганият морков, нарязаният на ситно лук и наденичките. Добавят се сол, червен и черен пипер на вкус и се разбърква добре. След това се добавят нарязаните на малки парченца домат и доматеното пюре. Подправяме със скълцаните пресни подправки и добавяме чубрицата. Изсипваме вече сварения боб и доливаме вода, около 2 ч.ч. Разбъркваме. Оставяме боба да къкри на слаб огън, докато се редуцира течността и се посгъсти. Сервираме ястието топло, поръсено със скълцани зелени подправки. Добър апетит! 


петък, 29 април 2016 г.

Курабии с портокалови кори


Необходими продукти : 


  • 400 г кисело мляко
  • 20 г амонячна сода
  • 10 г бакпулвер
  • 20 с.л. захар
  • 15 с.л. разтопена свинска мас
  • 2 ампули ванилия
  • кората от 1-2 портокала
  • 4-5 бр. яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • 1 бр. яйце за намазване
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа. Към него се прибавя бакпулверът, ванилията и портокаловите корички. В него се изсипва сместа и се забърква тестото - отначало с лъжица, а после с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Тестото се завива и оставя да почине поне за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. 





четвъртък, 28 април 2016 г.

Великденски пиленца с крема и жълтък


Ръкави запретнете, въображението си освободете и в кухнята се развихрете! Великденски пиленца си направете и трапезата си украсете ! Светли Великденски празници Ви пожелавам от все сърце! Нека бъдем здрави, да си помагаме взаимно и да пречистим сърцата и душите си от всичко зло! 



За пиленцата ви трябват:



  • 2-3 броя сварени жълтъци
  • 125 г крема сирене 
  • 5-10 г куркума 
  • сол на вкус
  • маслини или черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:


Жълтъците се намачкват с вилица и се смесват с крема сиренето. Овкусява се със сол на вкус. Добавя се куркумата и се размесва добре, докато сместа се оцвети равномерно. С леко влажни ръце оформяме първо тялото на пиленцето, след това и главичката. Накрая оформяме крилцата и ги съединяваме. Очички и човчици оформяме със зърна черен пипер или изрязваме фини части от маслини. Украсяваме. Използвайте като декорация за салати или други празнични предястия. 




сряда, 27 април 2016 г.

Кюфтенца в доматен сос


Необходими продукти :


  • 1 глава лук 
  • 500 г кайма 
  • 1 морков
  • 400 г домати от консерва 
  • 100 мл доматен сок 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • сол, черен пипер и кимион
  • 3-4 стръка пресен джоджен 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка 
  • 1 скилидка чесън


Начин на приготвяне:

Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на ситно. Запържва се в малко олио или зехтин. Морковът се обелва и настъргва на ситно ренде. Добавя се към лука, заедно с пресованата скилидка чесън. Каймата се овкусява със сол, черен пипер и кимион ( според вкуса). От нея се оформят малки кюфтенца, които се прибавят към лука. Разбъркват се внимателно. Доматите се пасират, смесват се с доматения сок и пюрето и се разбърква докато се смеси добре. След като кюфтенцата се позапържат, доматената смес се изсипва при тях. Разбърква се отново. Прибавят се скълцаните пресни подправки и ястието се оставя да къкри на слаб огън. Разбърква се периодично. Ястието е готово след като сосът се посгъсти. Сервира се топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Овчарска салата с розови домати



Необходими продукти : 


  • 3-4 средно големи розови домата
  • 1-2 краставици
  • 1 връзка пресен лук
  • 2-3 печени и обелени червени чушки
  • 150 гр. мариновани гъби
  • 150 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 100 гр. сирене
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини на украса 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • сол, оцет и зехтин на вкус



Начин на приготвяне :




Доматите се нарязват на кубчета в подходяща платовидна чиния или купа. Добавят се краставицата, нарязана на четвъртинки, чушките на ситно, шунката, нарязана на кубчета и лукът на ситно. След това се прибавят гъбите и скълцаният пресен магданоз. Овкусява се със зехтин, оцет и сол на вкус. Отгоре се настъргват сиренето и кашкавалът. Украсява се с нарязаните яйца и маслините.



понеделник, 25 април 2016 г.

Хрупкави картофени кюфтенца


Необходими продукти  : 




 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 150 г сирене
  • сол на вкус 
  • черен пипер и кимион 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 яйца 
  • 2 с.л брашно
  • царевични брашно 
  • олио за пържене 



Начин на приготвяне: 



Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват на пюре. Към тях се добавя настърганото сирене и скълцаната на ситно глава лук. Прибавя се сол, кимион и черен пипер на вкус. Пресните подправки се наситняват и добавят към сместа. Чукват се яйцата, добавя се брашното и се омесва много добре, до получаването на хомогенна смес. От нея се оформят кюфтенца, които се овалват в царевичното брашно и се изпържват в сгорещеното олио. Сервирате топли със сос по избор. Добър апетит!

неделя, 24 април 2016 г.

Шоколадова торта с портокалови кори и меден сироп


Необходими продукти : 


  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода
  • 400 г течен шоколад
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 100-150 мл гореща вода + 2 с.л мед
  • корите на два портокала
  • 2-3 броя смлени сусамки 
  • 50-100 г шоколадови дражета 
  • 10 г шоколадови пръчици


Начин на приготвяне:


Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си до златист цвят, фурната не се отваря. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Разрязва се на три равни части. Първият ни блат се сиропира с меден сироп (топъл, не горещ) и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Половината от сметаната се разбива с миксер на висока скорост. Смесва се с течния шоколад. С получения крем намазваме блата като го разпределяме равномерно по повърхността му. Поръсваме със смлени сусамки и портокалови корички. По същият начин се приготвя и вторият блат. Третият блат се декорира с останалата разбита сметана и шоколадов крем. Украсяваме с шоколадовите пръчици, дражетата и портокаловите корички. Оставя се на хладно да стегне. Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...