RSS

вторник, 9 август 2016 г.

Сърчице от картофено пюре



Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1/2 връзка копър
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 с.л масло 
  • 2 с.л прясно мляко
  • сол на вкус 
  • майонеза за украса 


Начин на приготвяне:

 
Сваряваме картофите. Обелваме ги и още топли ги намачкваме на пюре, към което добавяме масло и прясно мляко. Разбъркваме. Лукът се настъргва на ренде и заедно със скълцаните няколко стръка копър и магданоз се добавя към сместа. Подправя се на вкус със сол и се разбърква добре. Полученото пюре изсипваме в платовидна чиния и оформяме с леко влажни ръце във формата на сърце. Около сърчицето поръсваме с останалия скълцан копър. Майонезата слагаме в корнет (фуния) от хартия за печене и декорираме сърцето с форми или надписи по желание! Сърцето е подходяща гарнитура както към риба, така и към печено свинско или пилешко месо. Изборът си е ваш! Добър апетит!

понеделник, 8 август 2016 г.

Чеснова кесадия с крема и доматки


Необходими продукти :

за питките: 

  • 2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 1/2 ч.ч бяло брашно 
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 1 ч.л сол 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1-2 нарязани на филийки скилидки чесън
  • масло за намазване 


за плънката:

  • 1-2 броя домати
  • крема сирене
  • настърган кашкавал 
  • 2-3 листенца пресен босилек
  • 1-2 стръка пресен копър и магданоз

Начин на приготвяне:


Запържваме в масло нарязаните на филийки скилидки чесън, за да го ароматизират. След това ги изваждаме. Полученото ароматно масло преместваме в купичка. Брашното се смесва в подходяща купа. Към него се добавя олиото, солта и водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Намасляваме с хартиен тампон подходящ тиган или сач и изпичаме питките и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, се намазват с помощта на четчица с останалото чесново масло. Питките се намазват с крема сирене. Добавят се резенчета домат. Поръсват се с кашкавала и със скълцаните пресни подправки. Питката се пригъва на четири части - първо на две, а след това на още две. Получените чеснови кесадии поднасяме топли със сос (салца) по избор.*Плънката може да бъде различна, според личен вкус и предпочитания : с гъби, с шунка и кашкавал, с топено сирене, с пилешко месо и царевица и други. Изборът е ваш! Добър апетит! 

събота, 6 август 2016 г.

Пилешки сърчица по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки сърчица 
  • 3 глави лук 
  • 1 морков 
  • 2-3 броя меки домати
  • 2-3 броя червени и зелени чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за запръжка 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 

Начин на приготвяне:

Пилешките сърчица се почистват, измиват се добре и се сваряват. Прецеждат се и се оставят встрани. От бульона, в който са врели, отделяме около 150 мл. В подходящ съд с капак запържваме лука, нарязан на полумесеци. Добавяме към него настърган морков и пресовани скилидки чесън. Разбъркваме. Доматите нарязваме на много ситно, а чушките на ивички. Добавяме и тях към сместа. Подправяме със сол, червен и черен пипер на вкус. Разбъркваме, за да се овкуси добре всичко. Прибавяме сърчицата и доливаме отделения по-рано бульон. Задушаваме ястието и оставяме да къкри на слаб огън. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 




петък, 5 август 2016 г.

Кифлички с кренвирш и сусам



Необходими продукти : 


  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топло мляко 
  • 2-3 кренвирша
  • 1 разбито яйце 
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:




Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. Нарязват се на ленти. Кренвиршите се разполовяват и се "обличат" с тестените лентички. Подреждат се върху тавичка, застелена с хартия за печене. Кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам или чубрица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност ( около 40 минути). Сервират се топли, гарнирани с кисело мляко.


сряда, 3 август 2016 г.

Люти хапки с паста и царевица


Необходими продукти : 


  • 500 г свинско месо 
  • 2 с.л уни сос
  • 1 счукана скилидка чесън
  • 1 глава лук 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • 100 г царевица от консерва
  • черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л чили 
  • 50 г паста по избор 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • зехтин за запръжка 



Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки кубчета. Слага се в купа и се овкусява с уни сос, скилидка чесън, черен пипер и кимион на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят всички съставки. След това, хапките се запържват в зехтина. Към месото се прибавят нарязаният на полумесеци лук, доматеното пюре и царевицата. Разбърква се. Добавят се макарони (по избор), долива се малко вода (100мл) и се оставя да къкри на слаб огън, под капак, като се разбърква периодично. Пастата трябва да уври. Непосредствено преди сервиране, хапките се поръсват с чили и скълцан пресен магданоз. Гарнираме с люта чушка по желание ! Добър апетит! 


вторник, 2 август 2016 г.

Зеленчукова салата с паста и крутони


Необходими продукти : 



  • 150 г макарони (вид по избор)
  • 2 домата 
  • 1 краставица 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • 100 г шунка или нарязан колбас по избор
  • 1-2 с.л сладка царевица 
  • зехтин и сол на вкус 
  • 50 г крутони 
  • сирене и маслини за украса 
  • салатен дресинг по избор 



Начин на приготвяне :

Макароните се сваряват и измиват със студена вода. Отцеждат се и се отделят. В подходящи купички разпределяме на равни части нарязани на кубчета домати и поръсваме със скълцан пресен босилек. Слагаме малка част от макароните върху тях и продължаваме с нарязани кубчета краставица, нарязан на полумесеци лук и царевица. Добавяме останалата част от макароните и поръсваме с нарязания колбас и царевица. Овкусяваме със зехтин и сол на вкус. Украсяваме салатата със сирене, маслини и поръсваме с малко крутони. Гарнираме с дресинг по избор. Сервира се студена! Добър апетит! 


събота, 30 юли 2016 г.

Хлебно ветрило със сметана, бекон и ементал


Необходими продукти : 



  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • 1-2 пресни чушки
  • 200 г бекон 
  • 150 г сирене ементал
  • 3 яйца 
  • 100 мл готварска сметана
  • 1-2 листенца пресен риган
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз






Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Маслото се разтапя и се смесва със скълцаните пресни подправки. Разбърква се и се разпределя върху хляба. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета, чушка, бекон, нарязан на фино и слайсове ементал.  Разбиват се яйцата, смесени със сметаната. Подправя със сол на вкус и също се разпределя върху хляба. Запича се до готовност. Добър апетит! 



петък, 29 юли 2016 г.

Леден ментов таратор

Необходими продукти : 


  • 800 г студено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици 
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 скилидки чесън 
  • сол на вкус 
  • 1-2 с.л зехтин 
  • 10 кубчета лед
  • 4-5 стръка прясна мента 



Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре и се изсипва в подходящ съд. Към него се добавят краставиците, настъргани на ренде, скълцаните копър, чесън и мента. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол и зехтин. Разбърква се отново и се изстудява. При сервиране се поднася с кубчета лед. Добър апетит!

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Хлебно ветрило


Необходими продукти : 



  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • колбаси по избор
  • 150 г настърган кашкавал
  • 3 яйца 
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • шарена сол или самардала на вкус 
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз



Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се намазват с маслото и се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета и колбас (шунка, кренвирш, луканка). Разбиват се яйцата, смесени с киселото и прясното мляко. Сместа се подправя със сол на вкус и с нея се залива хлябът. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност. След изпичането се поръсва със скълцан пресен босилек или магданоз и се поръсва с шарена сол или самардала. Добър апетит! 

четвъртък, 21 юли 2016 г.

Винена яхния с пилешко и зеленчуци


Необходими продукти :


  • 2 пилешки бутчета 
  • 1 глава лук 
  • 2-3 меки домата 
  • 1 морков 
  • 100 г грах 
  • 1-2 чушки 
  • 4-5 картофа 
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 1 ч.ч червено вино 
  • 1 ч.л червен пипер
  • 1-2 дафинови листа
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне: 

Пилешките бутчета се измиват добре и се сваряват. Бульонът им се 
припенва и оставя встрани. В тенджера се запържват нарязаните на ситно лук, морков и домати. Разбърква се. Пилешкото месо се обезкостява , накъсва се и се добавя към сместа.  Добавяме нарязаните чушки, граха и картофите, нарязани на кубчета. Подправяме със скълцаните пресни подправки, червения, черния пипер и сол на вкус. Прибавяме накрая дафиновия лист и скилидките чесън - цели. Разбъркваме, наливаме виното и разреждаме с малка част от бульона. Оставяме да къкри на слаб огън до готовност. По желание, при сервиране яхнията може да бъде поднесена със сварен ориз. Добър апетит! 

Салата "Вигна" с картофи, шунка и дресинг


Необходими продукти : 


  • 150 г аспержов боб
  • 500 г сварени картофи 
  • 200 г нарязана шунка 
  • 1 краставица 
  • 2-3 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз 
  • 1-2 пресни чушки 
  • 150 г настърган кашкавал
  • сол, зехтин, лимон на вкус

за дресинга:

  • 1 с.л лека майонеза
  • 2 с.л кетчуп
  • 1 ч.л лимонов сок




Начин на приготвяне:

Аспержовият боб се почиства и сварява. Измива се със студена вода и се подсушава. Нарязва се на парченца. Слага се в подходяща за салата купа или в две по-малки, както е на снимките. Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Добавят се към боба. Посолява се леко. След това се прибавят нарязаните на ситни кубчета краставица и шунка. Добавя се и чушката, нарязана на ивички. Подправя се със скълцаните пресни подправки и сол, зехтин и лимонов сок на вкус. Най-отгоре се настъргва кашкавалът. Салатата се декорира с дресинг, направен от майонезата, кетчупа и лимоновия сок. Продуктите се смесват и разбъркват до хомогенност. С получената смес гарнираме салатата. Украсете с маслини. Добре е да престои поне 30 минути в хладилник. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...