Шаранчетата ми ги подариха, изчистени, готови за готвене. Понеже са много малки ги изпържих цели, оваляни в смес от царевично и бяло брашно. Хрупкави и много вкусни, гарнирани със салата от картофи и зелени подправки...
неделя, 13 ноември 2016 г.
Пържени дребни шаранчета и картофена салатка с копър
петък, 11 ноември 2016 г.
Млечна салата със смлени ядки
Млечна салатка със смлени ядки - използвах фъстъци вместо орехи и се получи страхотно!
Рецептата за салатата я има тук
Етикети:
млечни салати
четвъртък, 10 ноември 2016 г.
Любимата ни руска салата
Често я правя, харесва ми да импровизирам и да декорирам. Несравнимо чувство, когато видиш крайния резултат. Рецептата я има в блога, написана на по-ранен етап тук
Етикети:
декорации,
руска салата
понеделник, 7 ноември 2016 г.
Спагети с гъби, доматен сос и подправки
Необходими продукти :
- 250 г спагети
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2-3 броя доматки (меки)
- 2 с.л доматено пюре
- 150-200 мл доматен сок
- 200 г гъби печурки ( може и от консерва)
- 1 пресована скилидка чесън
- 2-3 стръка пресен магданоз
- няколко стръка пресен босилек и риган
- сол и черен пипер на вкус
- олио или захтин за запръжка
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват. Прецеждат се и се слагат в студена вода, за да не се слепват. В зехтин или олио запържваме нарязан на ситно лук и настърган морков. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме измитите и нарязани предварително печурки. Отново разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно доматки, доматеното пюре и сока. Прибавяме и скилидката чесън, сол и черен пипер на вкус. Оставяме сместа да къкри на слаб огън за 10-15 минутки. През това време можем да скълцаме пресните подправки. Накрая на готвенето, магданозът, босилекът и риганът се прибавят към получения сос. Разбърква се. Спагетите се отцеждат от студената вода и се гарнират със соса. По желание, при сервиране може да се поднесат с допълнително скълцан магданоз. Добър апетит!
Етикети:
гъбки,
доматен сос,
спагети
понеделник, 31 октомври 2016 г.
Сладкиш с млечен крем, боровинково сладко и орехи
Необходими продукти:
- 4 броя яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 5 г ванилия
за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 1-2 жълтъка
- 1-2 с.л. захар
- 60 г масло
- 100 г смлени орехи
- 1-2 с.л сладко от боровинки
- 3-4 с.л брашно
Начин на приготвяне:
В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Половината от тази смес се разпределя в застлана с хартия за печене форма, може и тавичка. Изпича се на долен реотан във фурна, загрята на 180 градуса. Докато чакаме първия ни блат да се изпече, можем да приготвим крема : 350 мл от прясното мляко, смесено със захарта завират на слаб огън. През това време се разбиват жълтъците. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква.Прибавят се и разбитите жълтъци. Тази смес се налива на тънка струйка към вече заврялото мляко. Кремът трябва бавно да се сгъстява. Когато е готов се добавя маслото. След като поизстине, към крема се добавят смлените орехи. След като блатът се изпече, се изважда от фурната и се намазва равномерно със сладкото от боровинки. Сладкишът може да се приготви и без крем, само със сладко по Ваш избор или обратното. В случая, аз съм използвала и сладко, и крем, защото така го предпочитаме. След сладкото, разпределяме крема върху него и добавяме останалата смес за втория блат. Този път изпичаме само на горен реотан във фурната ( 180 градуса), около 30 минути. Проверяваме дали е готов със суха клечка. Сладкишът се оставя да изстине, след което може да се украси с пудра захар. Разрязва се и се сервира. Разкошен е! Добър апетит!
Етикети:
млечен крем,
орехи,
сладкиш,
сладко
неделя, 30 октомври 2016 г.
Пилешка яхния с гъби, картофки и зелен боб
Необходими продукти:
- 1-2 броя пилешки бутчета
- 4-5 броя картофи
- 200 г ситни гъби печурки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 по-меки домата
- 250-300 г зелен боб
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръкчета магданоз и копър
- няколко листенца кервиз
- стрити люти чушки по желание
- 2-3 с.л олио
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- около 500-700 мл вода и 50 мл червено вино
Начин на приготвяне:
Зеленият боб се измива, почиства, нарязва и попарва. След това се отцежда от водата и се оставя встрани. Пилешките бутчета може да се сварят предварително и да се обезкостят, а бульонът от тях да запазите вместо вода. Аз съм използвала сурови, нарязани на парченца. В подходяща по-голяма тенджера запържваме нарязан на ситно лук и парчетата пилешко месо. Добавяме към тях нарязан на кубчета морков, настърганите домати, скилидките чесън и измитите печурки - цели. Разбъркваме. Картофите се обелват предварително и се нарязват на кубчета. Добавят се към сместа. Прибавяме и попарения зелен боб. Отново разбъркваме сместа добре. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер на вкус. Прибавяме скълцаните зелени подправки и наливаме водата (бульона) и виното. Оставяме яхнийката да къкри на слаб огън за около час. Ако решите да сгъстите яхнията, може да използвате няколко сварени и намачкани с вилица картофа. Към тях прибавяте част от сосчето и разбърквате до хомогенност. Връщате сместа към яхнията и отново разбърквате. Поднасяме ястието топло, поръсено със скълцани пресни подправки по избор или стрити люти чушлета. Аз използвах и двете! Добър апетит!
петък, 28 октомври 2016 г.
Домашен суджук (наденица) в марля
Рецептата е много лесна за изпълнение, а крайният продукт - повече от примамлив. Каймата, която използвах е болярска - с подправки и ситно нарязани леко люти чушки. По желание може да се омеси с подправки за суджук, чубрица, мащерка и други.
Необходими продукти :
- 1 кг кайма ( според желаното количесто)
- подправки за овалване по избор
- няколко парчета марля
- здрави конци
- 1 кг кайма ( според желаното количесто)
- подправки за овалване по избор
- няколко парчета марля
- здрави конци
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва и се оставя на хладно за 12 часа. След това от нея се оформят суджуците, с леко влажни ръце. Всеки от тях се овалва добре в смес от подправки, според вкуса. Аз използвах ситно нарязани сушени люти чушки, червен пипер, чубрица, малко сол, чесън на прах и риган. Марлята се нарязва на части, с големина такава, че парчетата кайма да се обвият добре. В края на всяко парченце марля се понаръсва още малко с подправките. Всеки оформен суджук се навива на стегнато руло и се завързва добре с конците. За да държи формата си е добре да се овърже и през средата - на няколко места. По същия начин процедираме и с останалите суджуци. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови. Този тук, на снимката - е първият, който отвихме и опитахме! Страхотен! Да ви е сладко мезето !
Вижте рецептата на Дзерски вкусно - тук
Етикети:
домашен суджук,
мезета,
наденица
понеделник, 24 октомври 2016 г.
Редена мусака
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 500 г картофи
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 бр.по-меки домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- 2-3 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- олио за запръжка
за заливката:
- 2 яйца
- 300 г кисело мляко
- 2-3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и морков. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се сваля от котлона и се оставя встрани. Картофите се обелват, измиват и подсушават. Нарязват се на шайби. С половината от тях се покрива плътно дъното на подмазнена тава. Плънката се разпределя отгоре и върху нея се нареждат останалите картофи. Налива се малко топла вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавя се брашното. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит!
Етикети:
мусака
събота, 22 октомври 2016 г.
Баница на розички с масло и сирене
Необходими продукти :
1 пакет кори за баница
200-300 г натрошено сирене
100-150 мл лимонада
200-250 г кисело мляко
60 г масло
3 яйца + още 2 за заливката
олио
Начин на приготвяне:
Млечна супа с топено сирене, царевица и вурст
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2-3 литра вода
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кренвирши
- 60 г топено сирене
- 200 г кисело мляко
- 100 г царевица от консерва
- 1-2 червени чушки
- 1-2 стръка кервиз
- 2-3 стръка копър
- 2 с.л олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера сипваме водата, смесена с прясното мляко. Оставяме на бавен огън, а през това време нарязваме лука, кренвиршите и червените чушки на ситно. Добавяме към течността. Прибавяме и царевицата.Подправяме я с олио и сол на вкус. След като заври, загребваме 2-3 черпака и добавяме към купичка, в която сме сложили топеното сирене. Разбъркваме добре, за да се разтопи и прибавяме киселото мляко. Разбъркваме отново. Млечната смес изсипваме на тънка струйка към супата и подправяме с нарязан кервиз. По желание поръсваме с черен пипер. След около 5 минути сваляме от огъня. Поднасяме супата топла, поръсена със скълцан пресен копър. Добър апетит!
Етикети:
млечна супа,
супа
четвъртък, 20 октомври 2016 г.
Пъстра салата с годжи бери и хинап
Необходими продукти :
- 1/2 бр салата айсберг
- 40 г сушени плодчета годжи бери
- 4-5 броя хинапчета
- 50 г царевичка от консерва
- 185 г риба тон в зехтин
- 3-4 стръка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Листата от айсберга се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. Слагат се в салатиера или подходяща купа. Към тях се добавя консервата с риба тон, заедно със зехтина и скълцаният пресен магданоз. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се. След това се гарнира с предварително попарените и подсушени плодчета годжи бери. Добавят се и нарязаните хинапчета и царевичката. Украсява се с магданоз и се сервира. Салатата няма нужда от допълнително овкусяване с оцет или с лимонов сок, защото се съчетава перфектно с леко киселите плодчета годжи бери. Добър апетит!
Етикети:
годжи бери,
здравословна салата,
Зеленчукови салати,
риба тон,
хинап