RSS

неделя, 26 ноември 2017 г.

Зеленчукова салата с чушки, сирене и кашкавал



Необходими продукти:


  • 2 мариновани червени чушки
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 домата, измити и подсушени
  • 1 обелена краставица
  • половин глава червен или бял лук
  • сол според вкуса
  • зехтин на вкус
  • 50 грама нарязан на кубчета кашкавал
  • 100 грама краве сирене
  • няколко стръка пресен магданоз за украса
  • маслини за украса


Начин на приготвяне:


В купа сложете маринованите чушки, нарязани ситно или на лентички и прибавете скълцания пресен лук. Нарежете доматите и краставицата, сложете ги към салатата и прибавете червен или бял лук. Подправете със сол и зехтин според вкуса ви. Разбъркайте салатата и я гарнирайте с нарязан кашкавал, настъргано сирене, магданоз и маслини. Охладете и поднесете. Добър апетит!


петък, 24 ноември 2017 г.

Кюфтенца в чеснов млечен сос


Необходими продукти:



  • 500 грама кайма, подправена
  • 500 грама кисело мляко
  • 200 милилитра прясно мляко
  • сол, черен пипер на вкус
  • 4 пресовани скилидки чесън
  • около 500 милилитра вода
  • 3 супени лъжици царевично брашно
  • магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:


В тенджера налейте водата и след като заври оформете кюфтенца и ги пуснете в нея. Варете до готовност на каймата и отцедете. Заделете част от бульона и го охладете. В купа смесете млеката, добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Разредете с бульона. Изсипете соса в друг съд, сгорещете го и прибавете чесъна. Подправете със сол, черен пипер и магданоз. Прибавете кюфтенцата към ястието и варете на тих огън до сгъстяване. Поднесете топло и по желание овкусете с прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит!


сряда, 22 ноември 2017 г.

Заешка супа със зеленчуци



Необходими продукти:



  • 500-600 грама сварено заешко месо
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • сок от един лимон
  • нарязан ситно магданоз
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 мек домат, обелен и настърган
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1 картоф, обелен и нарязан ситно
  • половин чаена чаша фиде или ориз
  • 1 чаена лъжичка ронена чубрица
  • 200 грама кисело мляко
  • 1 яйце


Начин на приготвяне:


Накъсайте месото, налейте бульона в тенджера и го загрейте. Прибавете заешкото и подправете със сол, черен пипер, сок от лимон, чубрица и магданоз. Разбъркайте супата и добавете домата, морковите, лука и картофа. Оставете супата да ври на тих огън за час и добавете фидето непосредствено преди да изключите котлона. Изчакайте супата да изстине и я застройте със смес от разбито яйце и кисело мляко. Поднесете топла и поръсете с още магданоз по желание. Добър апетит!


Свинско месо с ориз и къри



Необходими продукти:


  • 500 грама свинско месо за готвене
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши вода или бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка къри на прах
  • сок от половин лимон
  • зехтин или олио за запръжка
  • магданоз за подправяне или за украса

Начин на приготвяне:

В тенджера загрейте олиото или зехтина, запържете лука и нарязаното на кубчета свинско месо. Прибавете ориза, разбъркайте и след 2-3 минути налейте водата или бульона. Подправете със сол, черен пипер и къри. Гответе ястието на умерен огън за около 40 минути и след готовност го подправете с лимонов сок и нарязан магданоз. Добър апетит!


Заешко месо с картофи, вино и домати


Необходими продукти:


  • 1 килограм заешко месо, нарязано на порции
  • 500 грама картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, настърган
  • 80 милилитра червено вино
  • 1-2 дафинови листа
  • сол, черен пипер според вкуса ви
  • олио за запръжка
  • една шепа ситни домати
  • половин връзка пресен магданоз
  • 2 чаени лъжички червен пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука, месото и морковите. Прибавете червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Налейте виното, разбъркайте, добавете картофите и доматите. Сипете около 700 милилитра вода, подправете ястието с дафиновите листенца и го оставете да къкри на слаб огън за час и половина, два. Разбърквайте яхнията периодично, по желание покрийте съда с капак. След готовност подправете с нарязан ситно магданоз. Поднесете заешкото топло и се насладете на вкуса и аромата на гозбата. Добър апетит! 


понеделник, 20 ноември 2017 г.

Млечна супа топчета






Необходими продукти:




  • 300 грама кайма смес
  • 1 глава лук
  • 1 морков, обелен и настърган
  • 1 картоф, обелен и нарязан ситно
  • 1 мек домат, обелен и настърган
  • около 2 литра вода
  • 350 милилитра студено прясно мляко
  • сол, черен пипер на вкус
  • магданоз, нарязан ситно
  • 1 яйце, разбито
  • 400 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша фиде


Начин на приготвяне:

В тенджера налейте студените вода и прясно мляко. Подправете със сол и разбъркайте. Изчакайте течността да се сгорещи и добавете лука, моркова, картофа и домата. От каймата оформете топчета и прибавете към супата. Оставете ястието да ври на слаб огън на 30-40 минути. Десет минути преди да изключите котлона прибавете фидето и отново разбъркайте. Подправете с нарязан ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо. Изчакайте супата да изстине и я застройте с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Разбъркайте, разпределете супичката докато е топла и поднесете. Бон Апети!

 

неделя, 15 октомври 2017 г.

Тиква на фурна с млечна заливка, орехи и сушени плодове





Необходими продукти:



  • 300-400 грама тиква, нарязана на кубчета
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 1 ампула течна ванилия
  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици мед
  • 2-3 супени лъжици захар за поръсване
  • 50 грама натрошени орехи
  • 50 грама сушени сини сливи
  • 50 грама сушени червени боровинки


Начин на приготвяне:


Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Подреждат се в тава, заедно със сушените плодове и орехите. Яйцата се смесват с прясното мляко, меда и ванилията. Разбиват се до еднородност и тиквата се залива с млечната смес. Поръсва се със захар и се запича в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Да ви е сладко! 


вторник, 19 септември 2017 г.

Хляб със семена, пшеничен зародиш и царевично брашно






Необходими продукти:



  • 400 грама бяло брашно
  • 1/2 чаена чаша царевично брашно
  • 200 грама пшеничен зародиш
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 200 милилитра топла вода
  • 25 грама жива мая
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
  • 50 грама сурови тиквени семки
  • 20 грама сурови сусамови семена


Начин на приготвяне:


Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит! 


Кренвиршки със сусам







Необходими продукти:


  • 700 грама брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 1/2 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • няколко цели кренвирша
  • 10 грама сусам
  • 1/3 кубче жива мая
  • 2 разбити яйца + жълтък за намазване



Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!



неделя, 17 септември 2017 г.

Спанак с ориз, зеленчуци и лимонови корички


Необходими продукти:


  • 150 грама нарязан пресен спанак
  • 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
  • зехтин или олио за запръжка
  • настъргана кора от един лимон
  • 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
  • сол, черен пипер според вкуса ви

Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!


събота, 16 септември 2017 г.

Месеница със сусам и кренвиршчета


Необходими продукти:


  • 1 килограм брашно
  • 42 грама прясна мая
  • 350 милилитра прясно мляко, топло
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 3 яйца + част от жълтъка за намазване
  • сусам за поръсване
  • 6 кренвирша, разрязани на две


Начин на приготвяне:


Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...