Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама жива мая
- 300 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица сол
- две разбити яйца
- 1/2 чаена чаша олио
- 1 жълтък за намазване
- смес от семена по ваш избор
- топено сирене с вкус по избор
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, а маята се активира в прясното мляко. Към нея се добавя солта и се разбърква. Олиото и яйцата се комбинират, заедно с набухвателя се изсипват към брашното. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. След това се разделя на части, които се разточват и изрязват на дълги триъгълни ленти. Гарнират се с топено сирене и се завиват от широката към тясната страна, така че да се получат кифлички. Подреждат се в застлана с хартия за печене форма или тава, намазват се с жълтък и се поръсват със семена. Фурната се загрява предварително на 180-200 градуса и питката се изпича първо отдолу за 10 минути. По този начин бухва бързо и няма опасност средата да остане неопечена. След това се изпича на горен реотан до готовност. Напръсква се с вода и се завива с кърпа. Добър апетит!