skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 5 с.л.захар
- 3 с.л.сол
- 600 мл олио
- 3 кг патладжани
- 3-4 кг доматено пюре
- 4 настъргани моркова
- 3-4 настъргани картофа
- 10кг червени чушки
Начин на приготвяне:
![](https://4.bp.blogspot.com/-BtjelHwxgsY/VgupnAvspyI/AAAAAAAADDo/HLTQZtzN0dg/s400/2015-09-30%2B11.25.34.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-n8URQUE32GI/Vgupi8U2beI/AAAAAAAADDU/iKCnwpC9g5g/s320/2015-09-30%2B11.25.13.jpg)
Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с капак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят по-лесно, а изпичането на огнище им придава приятен опушен аромат. Патладжаните също се пекат и задушават по същия начин. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмлените зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре. Добавя се олио, в което се запържват настърганите морков и картоф, добавят се зеленчуците и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва. По желание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.
0 коментара:
Публикуване на коментар