RSS

понеделник, 13 април 2020 г.

Козунак



Необходими продукти:


  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици захар за поръсване

Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и оформят на фитили. Сплитат се като плитка. Може да се получат и 4, 5 фитила, за по-интересна плетка. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със захар. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Весели празници!





1 коментара:

vesela каза...

Страхотен козунак, браво!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...