RSS

вторник, 15 август 2023 г.

Хрупкава питка за Богородица

Необходими продукти:



  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица и половина сол
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1/2 кубче жива мая
  • 1 плик за печене във фурна
  • Брашно за доомесване


Начин на приготвяне:


В дълбок съд пресейте брашното, към него прибавете солта и разбъркайте.
В купичка налейте топла вода, размийте маята и добавете захарта и зехтина. В средата на купата с брашното направете кладенче и изсипете сместа с набухвателя. Бъркайте с дървена шпатула и замесете меко тесто. Набрашнете плот, продължете месенето 10 минути. Оставете тестото да си почине за 20-30 минути, покрито с прозрачно фолио. Отделете топка от тестото за украса, а останалото тесто оформете като питка. Намажете питката с вода. От малката част тесто, която отделихте по-рано, пригответе няколко фитила и украсете питката с тях, така както е на снимките. Поръсете хлебчето с брашно, от долната страна също. Сложете го в плика и затворете с клипс, който върви към него. Загрейте фурната на 170 градуса, нека нагрява отдолу и отгоре. Сложете хляба за 10 минути най-долу на фурната, след това преместете в средата. Печенето продължава още 35 минути, до златисто-кафяв загар. Изчакайте да изстине и разчупете! Добър апетит! 😍





0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...