Необходими продукти :
- 1 кг арпаджик ( среден по големина)
- 500 г овкусена кайма
- 1 морков
- 3-4 белени домати
- 2-3 с.л доматено пюре
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 50 мл бяло вино
- 1-2 зърна бахар
- 1-2 дафинови листа
- сол, черен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 1 ч.л червен пипер
- щипка захар
Начин на приготвяне:
От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват леко в малко олио. След това се отцеждат и оставят настрана. В същата мазнина запържваме цели предварително изчистените арпаджичета. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме червен пипер, бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Настъргваме моркова, доматите нарязваме на ситно и заедно с доматеното пюре добавяме към лука. Подправяме с щипка захар, за да не киселее от домата. Разбъркваме добре. Оставяме да се задуши на тих огън, като преди това наливаме виното и малко вода. След това зеленчуковата смес се прехвърля в йенски съд, а кюфтенцата се нареждат отгоре. Разбърква се и се запича на 200 градуса за 20-30 минути. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Да ви е сладко !