RSS

събота, 16 ноември 2013 г.

Огретен от картофи

Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи
  • 150 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 50 г масло
  • 3 бр. яйца
  • 1-2 с.л. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 5 с.л. кисело мляко
  • черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне : 


Картофите се измиват и се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. Сиренето се натрошава и се смесва с 2/3 от олиото и черния пипер и част от кашкавала. Брашното се запържва леко в маслото и се разрежда с прясното мляко. Полученият сос след като заври се отстранява от огъня, смесва се с разбитите яйца и се овкусява със сол. В намазана с мазнина тавичка се нарежда на пластове картофи сирене и отново картофи. Ястието се залива с приготвеният бешамелов сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече при умерена температура до леко зачервяване. Поднася се с по 1 лъжица кисело мляко.
Рецептата е взаимствана от Веселият Готвач :) 


неделя, 10 ноември 2013 г.

Свински каренца със сос от гъби пачи крак

Необходими продукти : 

  • 500г свинско месо от бут
  • 1ч.ч брашно
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 60г масло
  • 2с.л олио
  • 100 мл бира
  • 1 ч.л гранулиран чесън 
  • 300г гъби пачи крак 
  • 100 мл сметана
  • 1 глава лук
  • лимонов сок




Начин на приготвяне : 

Месото се нарязва на каренца, слага се в подходящ съд, овкусява се със сол, кимион и черен пипер на вкус, добавя се олиото, гранулираният чесън и бирата. Всички се разбърква добре, докато се смесят всички съставки. Месото се оставя поне 1 час в тази смес, след което всяко каренце се овалва в брашно и се запържва с разтопеното масло. Готовите каренца се подреждат в тава. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в малко краве
масло. Прибавяме нарязаните на ивици гъби, поръсваме с черен пипер на вкус. Наливаме лимонов сок на вкус, добавяме и сметаната и разбъркваме. С получения сос заливаме каренцата и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна да се запече-около 20 минути.

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Кафени целувки

Необходими продукти


  • 3 бр. белтъци
  • 10 с.л. захар
  • 3 с.л. кафе на гранули

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците, като постепенно добавяме първо захарта, а после и кафето до получаването на гъста смес. Получената смес шприцоваме в тава, застелена с хартия за печене, печем на слаба фурна (100 С) за около час.




Заек на фурна с пресни картофи

Необходими продукти

  • 1 бр. заек - порциониран
  • 1 с.л. масло или зехтин
  • 1.5 кг пресни картофи
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • черен пипер, сол
  • лимонов сок
  • магданоз

Начин на приготвяне

С подправките, предварително пасирани и мазнината се маринова нарязаният на парчета заек. Престоява около 1 час. Подреждат се картофите, посолени и омесени с лука и чесъна в съд за печене и върху тях се нарежда добре маринованият заек. Пече се до зачервяване.

По рецепта от Веселият Готвач.

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Апетитка с червени чушки "Дунавия"

Необходими продукти : 


  • 300г сирене "Дунавия"
  • 200г майонеза
  • 2с.л кисело мляко
  • 4-5 бр печени червени чушки
  • стръкче зелен лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 пресовани скилидки чесън
  • щипка, две чубрица 


Начин на приготвяне :

Сиренето, майонезата, киселото мляко и подправките се смесват, разбърква се добре. Печените чушки и зеленият лук се нарязват на ситно и се добавят към изварата и майонезата. Отново се разбърква, докато всички съставки се смесят добре. Оставя се в хладилник поне за 30 минути.





 

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Бисквитена торта с домашен крем

Необходими продукти

450 г бисквити Закуска
1 л прясно мляко
14 с.л. захар
2 бр. жълтъци
8 с.л. брашно
2 ванилии
1 ч.ч. счукани орехи
50 г масло или маргарин


Начин на приготвяне


Прясното мляко и захарта се слагат на котлона и се бърка, докато се разтопи захарта - съдът трябва да е подходящ за разбиване с миксер. Жълтъците се разбиват с брашното с малко вода. След като заври млякото, постепенно се прибавят разбитите жълтъци и брашно, като се разбива с миксер. След като кремът е добре разбит, се оставя да ври 3-4 минути и се прибавят ванилиите и маслото. Бърка се, докато кремът поеме маслото. В подходяща тавичка (27x27) се реди един ред бисквити и се залива с топлия крем, поръсва се с орехи и така докато свършат бисквитите. Отгоре се поръсва с орехи. Оставя се да престои 2-3 часа в хладилник.

събота, 19 октомври 2013 г.

Кюфтета на скара и картофки





понеделник, 14 октомври 2013 г.

Рачел от тиква

Необходими продукти:


  •  2 кг тиква
  •  2 кг захар
  •  1 л вода
  •  2 ч.л. лимонена киселина
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варна вода (150 г гасена вар се разтварят в 5 л вода, прецежда се и се получава варовият разтвор). След това се изваждат и измиват много добре под течаща вода. Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата. Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и ванилията. Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки.

събота, 12 октомври 2013 г.

Вкусна салата с червен лук и пресни чушки




Пълнени чушчици с кайма и ориз и паеля с калмари

Рецептите ги има в по-предните ми публикации ;)


четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Paella Española - Паеля Еспаньола

Необходими продукти


  • 500 г големи миди
  • 200 г скариди
  • 100 г сепия
  • 200 г пилешко месо
  • 1 голяма глава лук
  • 200-250 г ориз
  • 9-10 бр. черни маслини
  • 100 г грах
  • 100 мл доматено пюре 
  • чубрица
  • олио
  • сол
  • оцветител - жълт или шафран

Начин на приготвяне

Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира. Задължително се яде с обилно изцеден върху порцията лимон.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...