Рецептата - тук
вторник, 23 декември 2014 г.
събота, 20 декември 2014 г.
Запеканка със свинско, топено сирене, гъби и картофи
Необходими продукти:
- 500г свинско вратно месо
- сол, черен пипер, кимион на вкус
- 25г масло
- 1 глава лук
- 1 морков
- 200г гъби - печурки
- 2-3 стръка копър
- 2 стръка магданоз
- скилидка чесън
- 100мл готварска сметана
- 50г топено сирене
- 50мл бира
- 3-4 средно големи картофа
- 150г кашкавал
Начин на приготвяне :
Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути.
Етикети:
запеканки,
със свинско месо
Свински хапки с лук и праз
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 1 стрък праз
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- щипка червен пипер
- 25г масло
- 2 стръка пресен магданоз
- 50мл червено вино
- 500г свинско месо, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне:
Лукът и празът се нарязват и запържват в маслото, след което се добавя и нарязаното месо, предварително овкусено с подправките. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Оставя се около 5 минутки да се запържи добре, като се разбърква, след което се добавя и виното. Отново се оставя около 10 - 15 минутки на слаб огън, като се разбърква периодично. Хапките се сервират поръсени със скълцан пресен магданоз.
Етикети:
лук,
със свинско месо,
хапки
четвъртък, 18 декември 2014 г.
Празнична салата "Дядо Коледа"
Необходими продукти :
- 1 морков
- 1 брой червено цвекло (по-голямо)
- 1 брой бяла ряпа
- зехтин, сол, оцет на вкус
- 2 маслини - за очички
- 1 капаче от домат или 1 чери доматче
Начин на приготвяне :
Зеленчуците се почистват и настъргват поотделно. Овкусяват се с подправките и се нареждат в платовидна чиния като от цвеклото се оформя шапка и устичка, от бялата ряпа - брадата и веждите, от морковите - лицето и маслините - за очички, за нос - доматчето. Сервира се охладена.
Етикети:
декорации,
зимни салати
неделя, 14 декември 2014 г.
Пикантни хрупкави кюфтенца
Необходими продукти :
- 500г овкусена кайма
- 1 глава лук
- 2 мариновани червени чушки
- 1 люта чушка
- 2 стръка пресен магданоз
- 100г кашкавал
- смлян корнфлейкс на едро
- 1 яйце и 2с.л бира
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Размесва се добре, след което се прибавят и нарязаните на ситничко чушки и магданоз. Отново се размесва добре. Оставя се в хладилник за 20-30 минути да стегне, след което от каймата се оформят кюфтенца, в средата на които се слага парче кашкавал. Потапят се в разбитото яйце, смесено с бирата, след което се овалват в корнфлейкса и се изпържват в силно сгорещената мазнина.
Шоколадов мус със сметана
Необходими продукти :
- 200г натурален шоколад
- 1 с.л прясно мляко
- 30г масло
- 4 яйца
- 100г пудра захар
- щипка сол
- Спрей сметана за украса
- шоколадови пръчици (драженца) - за украса
Начин на приготвяне :
Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от нея. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба или подходящи чашки, сервира се гарниран с бита сметана и украса по избор.
Етикети:
мусове
Пълнени печени палачинки
Необходими продукти :
за палачинките :
- 2 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- половин чаена чаша студена вода
- 1 с.л заквасена сметана
за плънката :
- 300 г пилешко филе
- 1 глава лук
- 2 бр. кисели краставички
- 150г мариновани гъби
- 1с.л заквасена сметана
- сол и черен пипер
- топено сирене
- магданоз
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят сами по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Лукът се запържва в масло масло. Добавя се пилешкото филе, нарязано на жулиени и маринованите гъби. Разбърква се, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус. Добавят се киселите краставички, сметаната и скълцаният пресен магданоз. Разбърква се и оставя настрана. Готовите палачинки се пълнят с плънката, като в средата се слагат парченца топено сирене. Нареждат се в намаслена тавичка и се запичат. По желание може да се настърже кашкавал или да се поръсят с пармезан.
неделя, 7 декември 2014 г.
Пъстърва с орехи и подправки на фурна
Необходими продукти:
- 2-3 броя изчистена пъстърва
- 1 лимон
- 2 глави лук или 1 връзка пресен лук
- 3-4 стръка пресен магданоз
- 2-3 стръкчета розмарин
- 2-3 стръка копър
- подправка за риба на вкус
- черен пипер на вкус
- зехтин
- алуминиево фолио
- 50мл бира
- 50г смлени орехи
Начин на приготвяне:
Пъстървата се измива и намазва със смес от бирата и подправката за риба. По средата се пълни с нарязани шайби лимон и лук.Добавят се ореховите ядки. Подправя се със скълцания магданоз,копър и розмарин. Овкусява се с черен пипер на вкус, след което се наръсва хубаво със зехтин. Завива се във фолио и се запича в предварително загрята фурна около час. Непосредствено преди изваждането от фурната (15 минути), се разгъва от фолиото, за да се позапече малко. Гарнира се със салата от варени картофи или зеле и моркови.
четвъртък, 4 декември 2014 г.
Палачинкови сарми с месна плънка и топено сирене
Необходими продукти :
за палачинките :
- 2 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- щипка сол
- щипка захар
- 1ч.ч. прясно мляко
- половин чаена чаша студена вода
- 1 с.л заквасена сметана
за плънката :
- 1 стрък праз
- 200 г нарязани печурки
- 300 г свинско месо
- 2 с.л заквасена сметана
- 1 ч.ч ориз
- 2 стръка пресен копър
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък пресен магданоз
- 1 с.л краве масло
- 1 кубче гъбен бульон
- черен пипер и кимион на вкус
- 200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза). Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят сами по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Празът се нарязва на кръгчета и се запържва в маслото. След това се добавят гъбите, нарязаното на много ситни парченца месо и се разбърква добре. Добавя се оризът, сметаната, скълцаните чесън и подправки. Добавя се кубчето бульон и 2 чаени чаши вода. Подправя се с черен пипер и кимион на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън, докато оризът стане полуготов и течността се редуцира.
Намазняваме подходяща тава. В средата на всяка палачинка слагаме от готовата смес, парченце топено сирене и завиваме във формата на сарма. нареждаме всички готови сарми и настъргваме кашкавала върху тях. Запича се в предварително загрята фурна около 30 минути на 180-200 градуса.
вторник, 2 декември 2014 г.
Пълнозърнеста питка с панагюрска чубрица
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250-300 мл прясно мляко
- 250-300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л панагюрска чубрица
- масло за намазване
- около 1 кг пълнозърнесто брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Етикети:
пълнозърнеста питка
понеделник, 1 декември 2014 г.
Питка със сирене и семена
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250 мл прясно мляко
- 250 мл вода
- 1 ч.л. захар
- 1/2 с.л. сол
- около 300 г сирене
- масло за намазване
- около 1 и 1/2 кг брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на 3 топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се наръсва със сирене. Навива се на руло и се нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Етикети:
питка