skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 1/2 кг бял боб
- 250 г свинско месо
- 200 г гъби
- 1 глава лук
- 2 по-меки домата
- 2 моркова
- 2 с.л. свинска мас
- 1 скилидка чесън
- 150 мл. бяло вино
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
- чубрица и джоджен на вкус
- щипка самардала
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне :
Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мас. Добавят се наситненият лук, гъбите, обелените и нарязани на ситно домати и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се поръсва със скълцан пресен магданоз. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Необходими продукти :
- 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
- 700-800мл пилешки бульон
- 200г кисело мляко
- 250-300г гъби
- 60г масло
- 80г брашно
- 2 жълтъка
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне :
Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 800мл от пилешкия бульон. В по-дълбок тиган се разстапя маслото и в него се запържват до златисто гъбите и брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото мляко и жълтъците. След това се смесват с кашата и се добавя пилешкото месо. Ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня, се добавя пресованият чесън. Поднася се със ситно скълцан пресен магданоз и смлян черен пипер. По желание може да добавите лимон към фрикасето. Вкусът се допълва чудесно.
Необходими продукти :
- пилешко месо (бяло и от бутче)
- 2-3 бр. картофи
- 1 чушка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 бр. люта чушка
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
- 1 бр. яйце
- 2 с.л сметана за готвене
- магданоз
- 1 кубче зеленчуков бульон
- фиде
- олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се слага в тенджера с вода да заври и след като заври, се отстранява пяната. Изважда се и след като се охлади се накъсва или нарязва. Връща се обратно в супата, заедно с нарязаните морков, картофи, чушка, лук, люта чушка, чесън, черният пипер и се оставя да ври на слаб огън - докато омекнат зеленчуците. Когато са почти готови, се добавят фидето, кубчето зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставя се да поври около 4-5 минути, след което се сваля от огъня. Оставя се да изстине за малко, а през това време се разбива яйцето със сметаната. Застройва се и се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 2-3 чушки - зелена и червена
- 2 по-меки домата
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 125мл готварска сметана
- 100-150г бяло месо
- 3-4 слайса прошуто
- 100г сирене
- 1 морков
- 1 щипка захар
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 2-3 тиквички
- 3с.л мазнина - зехтин или олио
- прясно изцеден сок от лимон
- 50 мл бира
- сол на вкус
- 10 г брашно от чесън
- 2-3 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Осоляват се. Слагат се в подходящ по-голям съд и към тях се добавят мазнината, сокът от лимон, бирата и чесънът на прах. Разбърква се внимателно и се оставя да престоят така поне 30 минути. След това се изпичат на грил тиган или скара. Поднасят се със скълцан пресен копър и млечен сос по желание.
Необходими продукти :
за блата:
- 4 яйца
- 300г кристална захар
- 350-400г брашно
- 4 с.л вода
- 10г ванилена захар
за тортата:
- 250 мл сметана за разбиване
- захарен сироп или от компот
- 1 консерва "Dulce de leche"
- натрошен на ситно блат
- 100г смлени орехи
- 50г настърган шоколад
- настъргана коричка от лимон
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта, ванилената захар и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Сместа се изсипва в правоъгълна форма или тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 мин. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Готовият вече блат се нарязва на 2 равни части. Подходящ поднос или чиния се покрива с половината от него. Сиропира се със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Намазва се с предварително направения карамелен крем : сметаната се разбива до много гъсто и се смесва с консервата дулсе де лече, разбърква се с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Слага се втората част от блата, след което се разрязва на правоъгълни равни части - да се оформят пастички. По желание и тя може да се сиропира. Останалата част от крема се разпределя равномерно по всички краища и върху блата. Поръсва се с смлени орехи, натрошен блат, настърган шоколад и коричка от лимон за разкош. Бон апети!
Необходими продукти :
- 200г макарони Penne Rigate
- 20 мл течна сметана
- 2-3 с.л сладка царевица
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 150г скариди - белени
- 100г сварен и нарязан октопод
- 3-4 рулца от раци
- миди от консерва
- 2 стръкчета копър
- 2 стръкчета магданоз
- сок от 1 лимон
- зехтин за запръжка
- 20мл бяло вино
Начин на приготвяне :
Пастата се сварява в подсолена вода и изцежда през гевгир. Оставя се настрана. В подходящ, по-дълбок съд се запържва в зехтин скълцаният лук и чушки. Разбърква се. След това се добавят морските дарове - нарязаният октопод, скариди, нарязаните на колелца рулца от раци и мидите. Разбърква се отново, след което се добавят сладката царевица, сметаната, виното и скълцаните копър и магданоз. Оставя се да къкри на слаб огън около 20-30 минути. Пастата се сервира гарнирана с готовите морски дарове и прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит !!!
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- връзка зелен лук
- 2 картофа
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г обезкостени черни или зелени маслини
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, настърганите картофи, нарязаните маслини и пармезан .Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Необходими продукти :
- 500 гр. картофи
- 250 мл. вода
- 80 гр. масло
- 120 гр. брашно
- 50г настърган пармезан
- 2 яйца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне :
Картофите се сваряват, обелват и пюрират. Оставят се настрана, докато поизстинат. Водата и маслото се слагат в тенджера да заврат. След завирането се изсипва брашното и се разбърква с дървена лъжица енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Яйцата се добавят към тестото едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Оставя се настрана да се охлади. След това се смесват картофеното пюре, пармезанът и тестото до пълна хомогенност. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Ноазетите се оформят лесно с мокри ръце, след което се пържат в повече мазнина или фритюрник. Поднасят се като гарнитура или само така, със сос по избор. Bon appétit