Необходими продукти :
за тестото :- 500 г брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 1/2 ч.л захар
- 1/2 ч.л сол
- 2-3 с.л зехтин
- 1 ч.ч топла вода
за плънката:
- 3-4 с.л доматено пюре
- риган, босилек, чубрица - на вкус
- колбаси по избор
- 150 г настърган кашкавал
- 100 г топено сирене
- 100 г мариновани печурки
- ситно скълцани маслини
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голям съд. По средата правим кладенче. Маята се размива в топлата вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това тестото се разточва в правоъгълна форма, с дебелина около 4-5 милиметра. Доматеното пюре се смесва с риган, босилек и чубрица. Готовата кора се намазва със сместа. Отгоре се нарежда нарязан на ситно колбас ( по ваш избор), топено сирене, скълцани маслини, гъби и кашкавал. След това внимателно навиваме на руло. Разрязваме го на равни части и получените "завъртулки" подреждаме в застлана с хартия за печене тава. Получените охлювчета изпичаме в загрята на 180 градуса фурна - до готовност. Сервират се топлички със сос по избор. Добър апетит!