RSS

сряда, 20 юли 2016 г.

Пикантни спагети с кайма, бекон и топено сирене

Необходими продукти за 2 порции: 


  • 250 г спагети 
  • 1 глава лук 
  • 70 г топено сирене
  • 1 с.л заквасена сметана
  • 150 г кайма 
  • 150 г бекон 
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 1-2 леко люти чушки
  • 1-2 листенца пресен босилек 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца пресен риган 
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за запръжка 

Начин на приготвяне: 


Спагетите се сваряват в подсолена вода, прецеждат се през гевгир и се измиват със студена вода. Отцеждат се и се оставят встрани. В тенджера или по-дълбок тиган запържваме в малко зехтин лука, нарязан на ситно и чушките, нарязана на лентички. Към тях прибавяме скълцаните скилидки чесън, беконът и каймата, накъсана на малки парченца. Разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Добавяме скълцаните на ситно пресни подправки - риган, босилек и магданоз. Разбъркваме отново и оставяме да къкри на слаб огън за десетина минути. След това добавяме топеното сирене и непосредствено преди да свалим от котлона добавяме заквасената сметана. Изсипваме спагетите в полученият сос и разбъркваме. Сервираме топли ! Добър апетит! 



четвъртък, 14 юли 2016 г.

Доматена салата с босилек и маслини


Необходими продукти : 


  • 3-4 броя домати 
  • 2-3 листа пресен босилек 
  • 1-2 стръкчета магданоз
  • 1-2 краставици (по желание)
  • 1 глава стар лук 
  • зехтин и сол на вкус
  • 150 г сирене тип "Дунавия"
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Слагат се в подходяща чиния или купа. Към тях се добавя скълцаният лук. Листата босилек се накъсват на ситно и се добавят към доматите. Добавят се наситнен магданоз и нарязана краставица. Зеленчуците се подправят със зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Отстрани салатата се декорира с топченца, оформени от сирене и с маслини. Добър апетит!



четвъртък, 7 юли 2016 г.

Миш-маш


Необходими продукти :



  • 2 глави лук
  • 3-4 чушки
  • 1 настърган морков
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 100 г сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за пържене
  • 2-3 броя яйца 



Начин на приготвяне : 

Лукът се запържва в малко сгорещено олио, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Подправя се със червения, черния пипер и сол на вкус. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. По желание може да добавите колбас. Оставя се на слаб огън за 15-20 минути. След това се добавят яйцата и част от сиренето. Разбърква се енергично и по-продължително, около 3-4 минути. Миш-машът се сервира топъл, поръсен с настъргано сирене и  скълцан пресен магданоз. Добър апетит!




сряда, 6 юли 2016 г.

Пълнена печена скумрия на фурна




Необходими продукти : 

  • 2-3 броя риба скумрия 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 листенца босилек
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • прясно смлян черен пипер
  • подправки за риба по избор
  • зехтин за поръсване
  • 1 лимон 
  • 1 домат 
  • 1 чушка 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства много добре и се измива. Подсушава се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Всяка скумрия се пълни с нарязан на ситно зелен лук, шайби лилав лук, резени домат, чушка и лимон. Подрежда се в подходящо за печене плато или тава. Полива се със зехтин и се поръсва със скълцан пресен магданоз и листенца босилек. Може да използвате други подправки за риба по избор. Рибата се изпича в предварително загрята фурна, на 200 градуса около 30-40 минути. По време на печенето може да се извади един-два пъти и да се поръси с прясно изцеден лимонов сок. Сервира се топла с гарнитура по избор - картофена салата, зеле и моркови и др. Добър апетит! 


вторник, 5 юли 2016 г.

Пилешки дробчета по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 глави лук 
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2 чушки 
  • 1 морков 
  • 30 мл вино 
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • 1-2 листа дафинов лист 
  • 1-2 зрънца бахар 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • 2-3 с.л брашно 


Начин на приготвяне: 


Дробчетата се измиват и почистват. Накисват се в малко винен оцет, вода и сол за поне 30 минути. По този начин стават крехки и не пръскат при запържване. След това се изплакват, подсушават се и се нарязват на по-малки парченца. Набрашняват се и се запържват добре в малко олио. След това се изваждат и прецеждат върху кухненско руло. В друг, по-дълбок съд, запържваме нарязан на полумесеци лук. След него добавяме настърган морков, разбъркваме и слагаме нарязаните на ситно домати и чушки. Подправяме със червен, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Добавяме виното, дафиновия лист и зрънцата бахар. Прибавяме накрая дробчетата и оставяме да къкри на слаб огън, под капак. По този начин дробчетата остават цели. След готовност, сервираме топли, поръсени със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

петък, 1 юли 2016 г.

Яхния с пилешки крилца, грах и картофи


Необходими продукти  :


  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 500 г картофи 
  • 500 г пилешки крилца 
  • 50 мл тъмна бира 
  • 1-2 ч.л червен пипер 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър и магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 400 г млечен грах от консерва 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио, заедно с обеления и настърган морков. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се. Крилцата се почистват, измиват и нарязват на порции. Добавят се към ястието. Разбърква се отново. След като се запържи всичко се добавя и наситненият домат и скилидките чесън. Накрая прибавяме граха. Ястието се овкусява със сол, червен и черен пипер на вкус. Добавяме бирата и малко вода. Оставяме да ври на слаб огън до готовност. Преди да махнем от котлона, поръсваме със скълцан пресен копър и магданоз. Добър апетит! 

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Болярски лозови сарми

Лозовите листа си ги набрахме по време на кратка екскурзийка до град Мелник, при която посетихме и Рожен, както и Роженския манастир. Листата са набрани от там, екологично чисти. Каймата, която използвахме се води болярска, затова кръстих и сармите така. Едросмляна е, а в състава й има червена, зелена чушка и подправки. Съвсем леко пикантна на вкус, много вкусна и ароматна. Да започваме сармите ! 


Необходими продукти : 


  • 20 броя лозов лист 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 300 г болярска кайма ( едросмляна с чушки и подправки)
  • 1/2 ч.ч ориз 
  • 1-2 стръка пресен магданоз 
  • 1 стрък пресен джоджен 
  • 1 ч.л червен пипер 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лозовите листа се попарват в подсолена вода. След това се прецеждат и охлаждат в студена вода. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Към него се добавя обелен и настърган морков. Разбърква се. Добавя се доматът, нарязан на ситно и каймата, накъсана на парченца. Раздробява се добре и се запържва, заедно с останалите продукти. След 2-3 минути се добавя и оризът. Плънката се подправя със скълцаните пресни подправки, сол, червен и черен пипер на вкус. Разбърква се и се сваля от котлона. След като се поохлади малко вече можем да свием сармите. Вземаме листо, слагаме го на дъска с лицевата част към нея. С помощта на лъжичка загребваме от плънката и разпределяме в средата на лозовия лист. Свиваме, като започваме от краищата на листа и запечатваме като пликче. По същия начин се процедира и с останалите лозови листа и плънка. Готовите свити сармички нареждаме в подходяща тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Слагаме една чиния отгоре, за да притиска сармите. Оставяме да врат на слаб огън около 30-35 минути. След това, ако решите, с полученият бульон от варенето, може да направите бешамелов сос и при сервиране да гарнирате сармите с него. Сервират се както топли, така и студени! Добър апетит! 

сряда, 29 юни 2016 г.

Парти пица -хапчици



Необходими продукти : 

за тестото :

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 20 мл бира 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода



за плънката: 

  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 1 ч.л риган
  • 1 ч.л босилек
  • 1 ч.л чубрица 
  • продукти по избор:
  • сирене
  • кашкавал
  • колбаси
  • топено сирене
  • чушка и т.н.

Начин на приготвяне: 

Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта и солта. Към нея се добавя зехтинът. След това се разбърква добре и се прибавя 20 мл бира. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се тесто. Оставя се да втаса за 20-30 минути. След това от него се нарязват две топки, които се разточват много добре. Трябва да бъдат фини. Намазват се с доматено пюре, което се смесва с чубрица, босилек и риган. По края на тестения кръг се добавят продукти по ваш избор и се навива внимателно на руло. Набрашнява се леко отгоре и се разрязва внимателно с нож. Хапките се подреждат в тава, застелена с хартия за печене и се изпичат в загрята фурна до готовност. По същият начин и с другата част от тестото. Добър апетит!

Домашна пица с дебърцини, чушки и маслини



Необходими продукти :

за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 20 мл бира 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода


за плънката: 

  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 1 ч.л риган
  • 1 ч.л босилек
  • 1 ч.л чубрица 
  • 1-2 зелени или червени чушки 
  • нарязани на ситно маслини 
  • 4-5 броя дебърцини 
  • 200 г настърган кашкавал 







Начин на приготвяне: 

Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта и солта. Към нея се добавя зехтинът. След това се разбърква добре и се прибавя 20 мл бира. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се тесто. Оставя се да втаса за 20-30 минути. През това време може да си приготвите плънката за пицата. Към доматеното пюре се прибавят риганът, босилекът и чубрицата. Разбърква се добре, докато се смесят съставките. Чушките се нарязват на тънки лентички, а дебърцините - на кръгчета. Маслините се наситняват, кашкавалът се настъргва. Тестото се нарязва на 2 топки, които се разточват върху набрашнен плот. От тестото излизат два броя пици. Блатовете се слагат върху тавичка , покрита с хартия за печене. Намазват се с доматената паста, след това се добавят чушките, колбасът, маслините и се поръсват с кашкавал. Запичат се в предварително загрята фурна за около 20-25 минути. Сервират се топли, с напитка по избор ! Добър апетит! 



вторник, 28 юни 2016 г.

Фалшива пица с филе от риба тон


Необходими продукти :


  • 1 кг филетирана риба тон 
  • 3 глави червен  лук 
  • 3 броя домати 
  • 1 червена или зелена чушка
  • 1 зелена тиквичка
  • 200 грама настъргана моцарела
  • зехтин 
  • пресни подправки ( риган, босилек, магданоз) 
  • сол на вкус 


Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на кръгчета и се подрежда плътно в тавичка за пица. Филето от рибата се нарежда върху лучените кръгчета и се запича. До тук не се слага нито зехтин, нито сол. Докато филенцата се запичат, нарязваме доматите и тиквичката на фини кръгчета, чушкат на тънки ивици и моцарелата настъргваме на ренде. След около 15-20 минути, изваждаме филенцата от фурната и върху тях подреждаме доматките, тиквичката, чушчиците и моцарелата. Запичаме отново, докато моцарелата се разтопи. Накрая, след готовност, поръсваме със скълцаните пресни подправки. Добър апетит!

Рецептата е преведена от тук

понеделник, 27 юни 2016 г.

Солена млечна торта с тиквички


Необходими продукти : 


  • 1 кг тиквички 
  • брашно 
  • сол за осоляване
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 200 г млечна майонеза
  • 400 г кисело мляко 
  • 2-3 скилидки чесън 
  • сол на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз 
  • 1 ч.л горчица 

Начин на приготвяне: 




Тиквичките се измиват, подсушават се и се нарязват на шайби. Осоляват се и се оставят да се отцедят от водата. След това се овалват в брашно. Подреждат се в застлана с хартия за печене тавичка и се поръсват със зехтин. Запичат се за около 30-35 минути във фурната. След като поизстинат малко се подреждат във форма за торта. Правим сос, с който намазваме всеки тиквен ред. Смесват се киселото мляко, майонезата, горчицата. Разбъркват се добре. Към тях се добавят скълцаните скилидки чесън, копърът и магданозът. Добавя се сол на вкус и се разбърква добре. След като намажем първия ред със соса, подреждаме друг ред тиквички и отново намазваме със сос. По този начин докато свършат продуктите. Украсата е по избор.Сервира се добре изстудена. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...