skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 пилешки бутчета, нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 настърган морков
- 500 грама зрели домати, обелени
- 10 грама захар
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- няколко стръка пресен магданоз
- 50 милилитра червено вино
- 100 грама ситни цели печурки
- 3 обелени и нарязани на кубчета картофа
- 1 червена чушка, нарязана ситно
- зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава и запържва в сгорещен зехтин. Отцежда се и се оставя настрана. В същата мазнина се запържват лука, чушката, морковите, доматите и се подправя със захарта, солта, черния пипер и червения пипер. Налива се виното, добавят се печурките, картофите и месото.Наливат се около 150 милилитра вода и ястието се оставя да къкри на слаб огън за час. Подправя се с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 150 милилитра светла бира
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица зехтин
- 7 грама суха мая
за плънката
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 домата, нарязани на кръгчета
- 150 грама настърган кашкавал
- наденица или друг колбас по избор
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 чаена лъжичка чубрица
- щипка сух босилек
- нарязан пресен магданоз
- нарязани ситно маслини
Начин на приготвяне:
Брашното, смесено с маята, се слага в купа. Разбърква се, добавят се солта, захарта, бирата и зехтина. Разбърква се с дървена бъркалка, а след това се омесва с помощта на допълнително брашно. Разточват се блатове с дебелина по избор. Блатът се слага в застлана с хартия за печене тава. В купа се смесват доматеното пюре, ригана, чубрицата и босилека. Разбърква се и пицата се намазва със сместа. Гарнира се с маслини, червен лук, домати, наденица, магданоз и се поръсва с кашкавал. Фурната се загрява на 200 градуса и пицата се запича за 15-20 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама мляно месо
- 5 грама кимион
- 5 грама черен пипер
- сол според вкуса
- 1 настърган морков
- 1 глава лук
- 1 пресована скилидка чесън
- зехтин или олио за запръжка
- 700 грама картофи
- 1 супена лъжица масло
- 100 милилитра прясно мляко
- 200 грама крема сирене
- 1 чаена лъжичка чубрица
- нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и нарязват. Слагат се в купа, добавят се маслото, сол и черен пипер на вкус и прясното мляко. С помощта на преса зеленчуците се пюрират. Половината от пюрето се разпределя равномерно на дъното на тава, а останалото се слага в шприц, смесено с крема сиренето. В тиган се загрява зехтина, запържват се лука, моркова, каймата и се подправя със сол, черен пипер, кимион и чесън. Разбърква се, добавя се чубрицата и част от нарязания магданоз. След като се запържи, плънката се разпределя върху пюрето. Шприцова се останалата картофена смес, фурната се загрява на 200 градуса и ястието се запича за 30 минути. Поръсва се с магданоз, разрязва се и се поднася. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 връзка пресен кейл
- 3 розови домата
- 2 стръка пресен лук
- 1 малка главичка бял лук
- сол и зехтин според вкуса
- 200 грама риба тон в зехтин
- 20 грама крутони
- няколко листенца пресен босилек
- нарязан ситно магданоз
- подправки по избор
Начин на приготвяне:
Кейлът може да се бланшира или да се измие и използва суров. Накъсва се ситно в купа, добавят се нарязаните на кубчета домати, наситнен пресен и бял лук, босилек, магданоз или други подправки според вкуса ви. Подправя се със сол и зехтин, разбърква се и се гарнира с риба тона. Салатата се украсява с пресен босилек, крутони и се охлажда. Използвах дресинг за салати на Kotányi, овкусява идеално. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама бутер тесто
- 100-150 грама натрошено сирене
- нарязан пресен босилек
- 50 грама маслини без костилки
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се размразява и нарязва на триъгълници или правоъгълници с равна големина, в зависимост от формата, която желаете. В блендер се слагат маслините, босилека и сиренето. Разбива се 1-2 пъти и сместа се пресипва в купичка. С помощта на лъжица се разпределя в средата на изрязаните тестени части и се завиват краищата. Притискат се и баничките се подреждат в застлана с хартия за печене тавичка. Фурната се загрява предварително на 200 градуса и се изпичат за 20 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама розови домати
- 1 глава червен лук
- 2-3 листенца пресен босилек
- няколко стръка пресен магданоз
- 1 консерва риба тон в зехтин
- сол и зехтин според вкуса
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Слагат се в купа и се добавя нарязаният на полумесеци червен лук, наситнените босилек, магданоз и риба тон. Овкусява се със сол и зехтин според вкуса и се украсява с маслините. Изстудява се и се поднася с питие по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама кайма
- 1 глава лук
- 1 настърган морков
- 3 зрели домата
- 3 нарязани скилидки чесън
- 2 супени лъжици доматена паста
- щипка захар
- сол, черен пипер според вкуса
- 2 дафинови листа
- около 1 литър и половина вода или бульон
- червен пипер
- нарязан пресен магданоз
- 4 яйца
- 50 милилитра червено вино
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера се налива олио, лукът се нарязва ситно и се запържва. Добавят се моркова, оформените от каймата кюфтенца и се задушава за 3-4 минути. Доматите се настъргват на ренде и заедно с пастата се прибавят. Разбърква се, подправя се със захарта, солта, черния, червения пипер, дафиновия лист, чесъна и магданоза. Наливат се водата, виното и след като заври течността се чукват яйцата. Слага се капак и се готви на слаб огън около 20-25 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 3 домата
- 1 краставица
- 1 главичка лук
- пресен къдрав магданоз
- 3-4 рулца от раци
- сол, зехтин според вкуса ви
- шепа крутони с вкус по избор
- 50 грама настъргано сирене Кефалотири или друго твърдо сирене
- няколко маслини за украса
- 2 стръка нарязан пресен риган или босилек
- 1 супена лъжица балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Слагат се в купа и се добавя ситно нарязания лук. Рулцата се нарязват на кръгчета и добавят към сместа, заедно с наситнен магданоз и риган. Салатата се подправя със сол, зехтин и оцет. Прибавят се настърганото сирене, крутоните и маслините. По желание се украсява с допълнително магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама бял боб
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 1 глава чесън
- 2 меки домата, обелени
- сол, черен пипер и червен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 400 грама телешко месо
- 50 милилитра червено вино
- няколко стръка пресен джоджен
- няколко стръка пресен магданоз
- 1 чаена лъжичка стрита чубрица
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта, на сутринта се сварява и прецежда, а водата се запазва. В тенджера се загрява мазнината и се запържват лука и месото, нарязано на кубчета. Добавят се нарязани на кубчета моркови, домати, чушки и небелени, цели скилидки чесън. Ястието се подправя със сол, червен и черен пипер на вкус и се разбърква. Наливат се виното, бульонът от варенето и се добавят чубрица, джоджен и магданоз. Мощността на котлона се намалява, бобът се оставя да къкри на слаб огън за час. Не е нужно да е сгъстява допълнително. За още по-вкусно и апетитно може да се добави люта чушка. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама свинско месо
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 200 грама замразена царевица
- 100 грама замразен грах
- 2-3 фурми без костилки
- сол, черен пипер и чили на вкус
- олио за запръжка
- нарязан пресен магданоз
- 1 чаена чаша бланширан ориз
- 1 чаена лъжичка шафран
- 100 милилитра бяло вино
Начин на приготвяне:
Олиото се загрява и в него се запържва лукът, нарязаното на кубчета месо и зеленчуците. Добавят се фурмите и ястието се подправя със сол, черен пипер и чили според вкуса ви. Фурмите придават страхотен леко сладък вкус, балансиран с останалите съставки. Оризът се прибавя и заедно с него се слага шафранът, бялото вино и около 3 чаени чаши вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън докато течността се редуцира. След готовност се подправя с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама сварено пилешко месо от бутче
- 1 глава стар лук
- 1 голям морков, обелен и нарязан на кубчета
- 3 меки домата, обелени
- 1 супена лъжица доматена паста или сок
- няколко стръка пресен магданоз
- 2 чушки, може и мариновани
- 2-3 стръка пресен джоджен
- 4-5 цели скилидки чесън
- 250 грама бял боб
- сол, черен пипер, червен пипер на вкус
- стрити люти чушки на вкус
- 2 чаени чаши зеленчуков бульон или вода
- олио за запръжка или зехтин
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта и на сутринта се сварява. Прецежда се и се оставя настрана. В тенджера се загрява мазнината, запържват се лука, накъсаното пилешко месо, нарязани ситно домати, морковите и се добавя доматения сок или паста. Разбърква се и след 5-10 минути се прибавя бобът, нарязаните пресни подправки, наситнените чушки и целите скилидки чесън. Ястието се подправя с чилито, налива се бульонът или водата и се оставя да къкри на слаб огън до готовност на зеленчуците. При сервиране се поднася с пресни подправки по избор и допълнително чили. Добър апетит!