skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 мариновани червени чушки
- 3 стръка пресен лук
- 2 домата, измити и подсушени
- 1 обелена краставица
- половин глава червен или бял лук
- сол според вкуса
- зехтин на вкус
- 50 грама нарязан на кубчета кашкавал
- 100 грама краве сирене
- няколко стръка пресен магданоз за украса
- маслини за украса
Начин на приготвяне:
В купа сложете маринованите чушки, нарязани ситно или на лентички и прибавете скълцания пресен лук. Нарежете доматите и краставицата, сложете ги към салатата и прибавете червен или бял лук. Подправете със сол и зехтин според вкуса ви. Разбъркайте салатата и я гарнирайте с нарязан кашкавал, настъргано сирене, магданоз и маслини. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама кайма, подправена
- 500 грама кисело мляко
- 200 милилитра прясно мляко
- сол, черен пипер на вкус
- 4 пресовани скилидки чесън
- около 500 милилитра вода
- 3 супени лъжици царевично брашно
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте водата и след като заври оформете кюфтенца и ги пуснете в нея. Варете до готовност на каймата и отцедете. Заделете част от бульона и го охладете. В купа смесете млеката, добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Разредете с бульона. Изсипете соса в друг съд, сгорещете го и прибавете чесъна. Подправете със сол, черен пипер и магданоз. Прибавете кюфтенцата към ястието и варете на тих огън до сгъстяване. Поднесете топло и по желание овкусете с прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-600 грама сварено заешко месо
- 2 литра зеленчуков бульон
- сол, черен пипер на вкус
- сок от един лимон
- нарязан ситно магданоз
- 1 обелен и настърган морков
- 1 мек домат, обелен и настърган
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 картоф, обелен и нарязан ситно
- половин чаена чаша фиде или ориз
- 1 чаена лъжичка ронена чубрица
- 200 грама кисело мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Накъсайте месото, налейте бульона в тенджера и го загрейте. Прибавете заешкото и подправете със сол, черен пипер, сок от лимон, чубрица и магданоз. Разбъркайте супата и добавете домата, морковите, лука и картофа. Оставете супата да ври на тих огън за час и добавете фидето непосредствено преди да изключите котлона. Изчакайте супата да изстине и я застройте със смес от разбито яйце и кисело мляко. Поднесете топла и поръсете с още магданоз по желание. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама свинско месо за готвене
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или бульон
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка къри на прах
- сок от половин лимон
- зехтин или олио за запръжка
- магданоз за подправяне или за украса
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте олиото или зехтина, запържете лука и нарязаното на кубчета свинско месо. Прибавете ориза, разбъркайте и след 2-3 минути налейте водата или бульона. Подправете със сол, черен пипер и къри. Гответе ястието на умерен огън за около 40 минути и след готовност го подправете с лимонов сок и нарязан магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм заешко месо, нарязано на порции
- 500 грама картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, настърган
- 80 милилитра червено вино
- 1-2 дафинови листа
- сол, черен пипер според вкуса ви
- олио за запръжка
- една шепа ситни домати
- половин връзка пресен магданоз
- 2 чаени лъжички червен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука, месото и морковите. Прибавете червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Налейте виното, разбъркайте, добавете картофите и доматите. Сипете около 700 милилитра вода, подправете ястието с дафиновите листенца и го оставете да къкри на слаб огън за час и половина, два. Разбърквайте яхнията периодично, по желание покрийте съда с капак. След готовност подправете с нарязан ситно магданоз. Поднесете заешкото топло и се насладете на вкуса и аромата на гозбата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама кайма смес
- 1 глава лук
- 1 морков, обелен и настърган
- 1 картоф, обелен и нарязан ситно
- 1 мек домат, обелен и настърган
- около 2 литра вода
- 350 милилитра студено прясно мляко
- сол, черен пипер на вкус
- магданоз, нарязан ситно
- 1 яйце, разбито
- 400 грама кисело мляко
- 1/2 чаена чаша фиде
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте студените вода и прясно мляко. Подправете със сол и разбъркайте. Изчакайте течността да се сгорещи и добавете лука, моркова, картофа и домата. От каймата оформете топчета и прибавете към супата. Оставете ястието да ври на слаб огън на 30-40 минути. Десет минути преди да изключите котлона прибавете фидето и отново разбъркайте. Подправете с нарязан ситно магданоз и допълнително сол, ако е необходимо. Изчакайте супата да изстине и я застройте с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Разбъркайте, разпределете супичката докато е топла и поднесете. Бон Апети!
Необходими продукти:
- 300-400 грама тиква, нарязана на кубчета
- 500 милилитра прясно мляко
- 1 ампула течна ванилия
- 4 яйца
- 2 супени лъжици мед
- 2-3 супени лъжици захар за поръсване
- 50 грама натрошени орехи
- 50 грама сушени сини сливи
- 50 грама сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, обелва и нарязва на кубчета. Подреждат се в тава, заедно със сушените плодове и орехите. Яйцата се смесват с прясното мляко, меда и ванилията. Разбиват се до еднородност и тиквата се залива с млечната смес. Поръсва се със захар и се запича в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама бяло брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 200 грама пшеничен зародиш
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 200 милилитра топла вода
- 25 грама жива мая
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 50 грама сурови тиквени семки
- 20 грама сурови сусамови семена
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама брашно
- 250 милилитра топло прясно мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- няколко цели кренвирша
- 10 грама сусам
- 1/3 кубче жива мая
- 2 разбити яйца + жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 150 грама нарязан пресен спанак
- 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
- зехтин или олио за запръжка
- настъргана кора от един лимон
- 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
- сол, черен пипер според вкуса ви
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама прясна мая
- 350 милилитра прясно мляко, топло
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 3 яйца + част от жълтъка за намазване
- сусам за поръсване
- 6 кренвирша, разрязани на две
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит!