skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
- сол, черен пипер на вкус
- олио или зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 1/2 пакетче суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка оцет
- 1-2 супени лъжици зехтин
- 100-120 милилитра прясно мляко
- 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
- нарязани пресни риган, босилек и магданоз
- маслини за украса
- 100 грама попарен спанак
- 150 грама салам, нарязан фино
- 100 грама настърган кашкавал
- 80-100 грама настъргана шунка
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 шепа свежа рукола
- 1 шепа пресен спанак
- зехтин и сол на вкус
- 1 мандарина или портокал
- маслини за украса
- 1 глава червено цвекло
- 1 морков, обелен
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1-2 шепи свежа рукола
- 1-2 шепи бейби спанак или нарязан обикновен
- 1 стрък зелен лук
- сол и зехтин на вкус
- 30 грама сурови ядки или семена по избор
- 1 домат, нарязан на кубчета
- няколко маслини за украса
- 1 супена лъжица мед
- сок от един лимон
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или есенция
- 2-3 супени лъжици сладко от смокини
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 500 грама свинско месо
- 500 грама картофи
- 1 супена лъжица краве масло
- сол, черен пипер, пресен копър
- 1 пресована скилидка чесън
- 150-200 грама нарязани печурки
- 1 морков, обелен и нарязан
- 125 милилитра прясно мляко
- 100 грама кисело мляко
- масло за запръжка
- 1-2 супени лъжици брашно
Начин на приготвяне:
В тенджера разтопете и сгорещете маслото. Обелете картофите, измийте и ги нарежете на кубчета. Сотирайте ги в мазнината за 5-10 минути и ги изсипете в йенски съд с капак. Поръсете със скълцан копър и чесън. В останалото масло запържете ситно нарязаното месо и подправете със сол, черен пипер на вкус. Добавете гъбите и морковите. Разбъркайте и преместете сместа при картофите. Загрейте още малко масло, в него запържете брашното и разредете със смес от кисело и прясно мляко. Разбъркайте до сгъстяване на соса и с него гарнирайте ястието. Сложете йенския капак, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 50 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 125 милилитра прясно мляко
- 200 грама кисело мляко
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- около 2 чаени чаши брашно
- мазнина за намазване на тигана
- 400 грама нарязана фино луканка
- 150 грама нарязани фино кисели краставички
- 100 грама картофено пюре
- 200 грама кисело мляко
- сол според вкуса
- чесън на прах или 1 счукана скилидка
- сок от половин лимон
- лютеница за гарниране
- крема сирене с подправки за гарниране
- 200 грама настърган кашкавал
- няколко стръка пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте подходящ тиган на котлона и го намаслете. В купа разбийте яйцата, добавете млеката, захарта, солта и брашното. Разбъркайте до хомогенност и отсипете в тигана от сместа с помощта на черпак. Внимателно разстелете тестото с въртеливи движения и изпечете палачинката от двете страни. Пригответе всички по същия начин. Вземете подходяща чиния, сложете първата палачинка и я намажете с крема сирене. Гарнирайте с луканка, кисели краставички и настърган кашкавал. Пригответе чеснов сос от картофеното пюре, киселото мляко, чесъна, солта и лимоновия сок. Разбъркайте и с получения дресинг гарнирайте втората палачинка. Сложете плънка по избор и продължете подредбата според вкуса ви. Завършете тортата с чеснов сос, поръсете с кашкавала и украсете с луканка, кисели краставички и магданоз. Охладете, разрежете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти за три банички:
- 6 готови кори за баница
- 1 супена лъжица разтопено краве масло, смесено с 1 супена лъжица олио
- 2-3 яйца
- 150 грама натрошено сирене
- 1-2 супени лъжици кашкавалена извара
- 1 супена лъжица кисело мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте тостер пресата, през това време разгърнете корите две по две. Намажете всяка с разтопено масло. Разбийте яйцата, прибавете към тях сиренето, изварата и киселото мляко. Разбъркайте сместа до еднородност. Разпределете една супена лъжица от плънката в единия край на корите и ги сгънете на две. Сложете още малко от плънката и завийте още веднъж. Намажете баничката с масло и я изпечете в тостера до готовност. По същия начин пригответе и останалите. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши пресято брашно
- 2 яйца
- 150-200 грама кисело мляко
- 100 милилитра олио
- 15 грама бакпулвер
- 1 ампула течна ванилия
- 1 чаена чаша захар
- настърган или нарязан черен шоколад
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете захарта и олиото. Прибавете ванилията и разбийте сместа до хомогенност. Комбинирайте киселото мляко с бакпулвера и разбъркайте. След като шупне, изсипете сместа към яйчената, добавете брашното и разбъркайте до еднородност. Прибавете част от шоколада, размесете и разпределете тестото в намаслени форми или хартиени кошнички. Поръсете с останалите шоколадови парченца. Загрейте предварително фурната на 180 градуса, отгоре и отдолу, изпечете кексчетата в продължение на 25-30 минути. Охладете, подредете мъфините с поднос и им се насладете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 литър и половина прясно мляко
- 500 милилитра вода
- сол според вкуса
- 300 грама сварено, почистено шкембе
- 1 настърган морков
- 30 грама краве масло за запръжка
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1 глава чесън и оцет на вкус за подправяне
- стрити люти чушки по желание
Начин на приготвяне:
В тенджера смесете млякото и водата, подправете със сол и добавете нарязаното ситно шкембе. Оставете течността да заври, а през това време сгорещете маслото и запържете настърганите моркови. Отцедете оцветената мазнина, премахнете зеленчука и сгорещете отново. Запържете брашното докато се разтвори. Към тази смес прибавете 1-2 черпака от чорбата и разбъркайте до еднородност. Налейте бульона към чорбата, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за още 10 минути. През това време обелете чесъна, пресовайте скилидките и ги смесете с оцет. Поднесете шкембе чорбата гореща, гарнирайте я с чесновата смес и чили по желание. Добър апетит!