RSS

петък, 20 септември 2019 г.

Бърканица със сирене, картофи и босилек



Необходими продукти:


  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 2 чаени чаши брашно
  • 2 яйца със стайна темпрература
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 150 грама натрошено сирене
  • 2 сварени и нарязани ситно картофа
  • 1-2 стръка наситнен пресен босилек

Начин на приготвяне:



В купа чукнете яйцата, добавете олиото и разбъркайте до хомогенност. Към тях сложете киселото мляко, солта, захарта и брашното, смесено с маята. Разбъркайте отново, подправете сместа със сиренето, картофите и босилека. Бъркайте докато се смесят добре всички съставки. Пресипете в силиконова форма, изпечете в загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. Охладете и поднесете. Добър апетит!



неделя, 15 септември 2019 г.

Панирани сиренца с пармезан


Необходими продукти:

  • 300 грама сирене
  • 150 грама крема сирене
  • 2 разбити яйца
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2-3 супени лъжици галета
  • 2 супени лъжици пармезан, настърган
  • мазнина за пържене или лист хартия за печене

Начин на приготвяне:


В купа настържете сиренето и прибавете кремата. Разбъркайте до еднородност. От сместа оформете топчета, големи колкото орех и потопете всяко в яйца. След тях оваляйте в брашно, отново потопете в яйца и завършете с галета+пармезан. Изпържете в сгорещена мазнина или застелете тава с хартия за печене и запечете на 200 градуса за 10-15 минути. Поднесете със сладко. Добър апетит!


вторник, 27 август 2019 г.

Бърз кекс с лимон без набухватели


Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1/3 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 2 супени лъжици гореща вода
  • настъргана лимонова кора
  • 2 чаени чаши брашно, пресято
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1/3 чаена чаша олио или разтопено масло
  • щипка сол


Начин на приготвяне: 


В купата на миксера чукнете яйцата и разбийте заедно със захарта до получаването на крем. Към брашното добавете цитрусовите корички, солта, канелата. Изсипете яйчената смес, добавете киселото мляко, водата, мазнината и разбъркайте до хомогенност. В силиконова форма изсипете сместа и изпечете в загрята фурна на 170 градуса за 50 минути. Охладете добре и извадете от формата. Разрежете и поднесете. 


четвъртък, 22 август 2019 г.

Сладка празнична погача


Необходими продукти:


  • 2 кг брашно
  • 4 пакетчета суха мая
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 супени лъжици сол
  • 8 супени лъжици захар
  • 1 чаена чаша олио
  • 5 яйца + 2 ванилии
  • 1 разбит жълтък за намазване + сусам за декорация

Начин на приготвяне:


В легенче пресейте брашното, добавете маята и солта. Размесете съставките. Стоплете млякото, заедно със захарта и разбъркайте, за да се разтвори. В друг съд чукнете и разбийте яйцата, налейте олиото, сложете ванилията и разбъркайте отново. Към брашното, в средата направете кладенче, изсипете всички течни съставки и замесете тестото. Месете хубаво, докато стане еластично и меко. Оставете да втаса, след което оформете по вас вкус. След второто втасване, намажете с жълтък, поръсете със сусам и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Готовата питка завийте с влажна кърпа. По желание от бяло тесто или фондан може да си направите буквички, фигури, които да закрепите с разбит белтък. Ако използвате бяло тесто, декорацията става непосредствено преди печенето, а ако фондан, след охлаждане на питката. От количеството продукти излиза тесто за две   погачи. Поднесете питката с мед! Добър апетит!



понеделник, 5 август 2019 г.

Миш-маш с овче сирене


Необходими продукти:


  • 4-5 чушки, аз предпочитам да са пъстри, не зелени
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 2-3 меки домата, обелени и настъргани
  • Сол, черен пипер и щипка захар
  • Зехтин или олио за запръжка
  • 3 яйца и 100 грама овче сирене


Начин на приготвяне: 


Загрейте мазнината и запържете чушките, предварително почистени и нарязани. Добавете лука, доматите, солта, пипера и захарта. Задушете зеленчуците за 10 минути, след като течността от тях се изпари чукнете яйцата и разбъркайте. Продължете бъркането 3-4 минути. Свалете от котлона и добавете сиренето. Може натрошено или настъргано. Аз използвах домашно овче сирене, по възможност пригответе с такова. Поднесете топло, добър апетит!



петък, 2 август 2019 г.

Кюфтета от тиквички с патладжан

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички 
  • 1 патладжан, обелен
  • 100 грама сирене 
  • 2 яйца 
  • половин връзка копър
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 супени лъжици брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне: 

В купа настържете тиквичките и ги отцедете от водата. Същото направете с патладжана и смесете зеленчуците. Разбъркайте и добавете настърган лук, чесън. Подправете със сол, черен пипер, копър, сирене. Сложете брашното, яйцата и разбъркайте до еднородност. Загрейте мазнината, загребете с лъжичка от сместа и изпържете кюфтетата. При мен, не умишлено, едно от тях се получи с формата на сърце, може би защото е правено с любов :) Бон Апети!


четвъртък, 18 юли 2019 г.

Питка за прощъпулка

Две погачи за здрави крачета на моето момченце


Необходими продукти:



  • 2 кг брашно 
  • 2 кубчета мая
  • 3 супени лъжици захар 
  • 2 супени лъжици сол 
  • 500 мл прясно мляко (топло)
  • 5 яйца(част от жълтъка за глазиране)
  • 1 чаена чаша олио 
  • 1 ванилия
  • сусам за поръска 


Начин на приготвяне:


В голям съд пресейте брашното и добавете солта. Размийте маята в прясното мляко, смесено със захарта и ванилията. Разбийте яйцата и добавете олиото към тях. Комбинирайте сухите и течните съставки и замесете тестото. Оставете го да втаса. През това време си пригответе тави и хартия за печене. Разточете тестото, част от него оставете на топка в средата на тавата, а останалото разточете на голяма кора и разрежете триъгълници. Завийте всеки от широката към тясната страна, така че да се получат кифлички. Подредете ги около основата. Оставете да втаса отново. Намажете питката с разбит жълтък и поръсете със сусам. Изпечете в загрята фурна на 180 градуса от долу и отгоре. След готовност завийте с влажна кърпа.
От продуктите се получава тесто за две погачи, затова направих две различни.
Бялото тесто е "мъртво", то се приготвя само с брашно, вода и сол. Трябва да е твърдо, за да се моделира хубаво с него.



четвъртък, 20 юни 2019 г.

Питки за хамбургери с розмарин и сусам


Необходими продукти:



  • 1 кг брашно
  • 1 кубче мая 
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 125 мл зехтин 
  • жълтък за намазване
  • сусам за поръсване
  • сух розмарин за поръсване


Начин на приготвяне:


В голям съд пресейте брашното. Добавете към него солта. В купа затоплете прясното мляко, размийте в него маята, заедно със захарта. Добавете зехтина и изсипете сместа към брашното. Замесете меко тесто, изчакайте да втаса и разделете на равни части. Всяка оваляйте в брашно и оформете малка питка. Подредете в тава, застлана с хартия за печене. Намажете всяка питка с жълтък, поръсете със сусам и розмарин. Загрейте фурна на 170 градуса и изпечете за 30-40 минути. Охладете и разрежете питките, гарнирайте с продукти по избор! Добър апетит!



вторник, 28 май 2019 г.

Гриловани тиквички с домашен сладко-кисел сос

Необходими продукти:




  • 1 килограм тиквички 
  • сол, черен пипер на вкус
  • зехтин за поръсване
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаена лъжица оризово брашно


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките на лентички и ги отцедете от водата. Сложете ги в купа, добавете сол, черен пипер, зехтин и разбъркайте. Загрейте скара и ги изпечете. В тенджера или тиган смесете доматената паста с меда. Разбъркайте и прибавете размитото в оцета оризово брашно. Разбъркайте докато се сгъсти и охладете. Поднесете тиквичките със соса. Добър апетит!

Задушени цели пресни картофки с масло

Необходими продукти:



  • 1 килограм ситни пресни картофи
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици масло 



Начин на приготвяне:


Почистете картофките, може с телче, да изпадат излишните люспички. В тиган разтопете и сгорещете маслото. Прибавете картофките, сложете капак и оставете да се готвят за 10 минути. След това махнете капака, разбъркайте ги и отново сложете за същото време. Повторете същото още 2-3 пъти, докато придобият златист цвят и отцедете с решетъчна лъжица. Подправете със сол и поднесете. Добър апетит!



Хрупкави тиквички на фурна

Необходими продукти:



  • 3-4 тиквички 
  • 1 чаена чаша оризово брашно
  • 1/2 чаена чаша бяло брашно
  • сол и зехтин за поръсване
  • хартия за печене


Начин на приготвяне:


Нарежете тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата. В купа смесете двете брашна и оваляйте всяка тиквичка в сместа. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със сол и зехтин, запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Поднесете топли, добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...