понеделник, 23 юни 2014 г.
сряда, 18 юни 2014 г.
Пица с пуешко месо, гъби и топено сирене
Необходими продукти :
За тестото :
- 500г брашно
- ½ кубче жива мая
- 3с.л зехтин
- Щипка кафява захар
- Щипка сол
- 1с.л заквасена сметана
- 200мл хладка вода
За плънка на пицата :
- 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
- 150 г пуешко месо от пържола
- 150 г шунка, нарязана на кубчета
- 100 г пресни нарязани печурки
- 2 блокчета топено сирене
- 2 бр. кисели краставички
- 200 г настъргана моцарела
Начин на приготвяне :
Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното топено сирене, наситнените краставички. Върху тях се слагат шунката и накъсаното пуешко месо. Пиците се наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.
Етикети:
пица
Желиран сметанов шейк с лайм, ягоди и диня
Необходими продукти :
- 10г желатин
- 500мл студено прясно мялко
- 1с.л кондензирано мляко
- 200мл течна сметана
- кората на 1 лайм
- 7-8 ягодки
- 2-3 резенчета диня, почистена от семките
Начин на приготвяне :
Прясното мляко се смесва с кондензираното, добавят се плодовете и се пасира добре. След това се добавят течната сметана и коричките от лайм и се разбърква хубаво. Желатинът се разтваря на водна баня и се прибавя към сместа. Разпределя се в коктейлни чашки и се сервира след като добре се охлади - минимум 2 часа.
Етикети:
шейкове
вторник, 10 юни 2014 г.
Пица с хамон серано, хамон йорк и зеленчуци
Необходими продукти :
За тестото :
- 500г брашно
- ½ кубче жива мая
- 3с.л зехтин
- Щипка кафява захар
- Щипка сол
- 1с.л заквасена сметана
- 200мл хладка вода
За плънка на пицата :
- 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
- 150 г хамон серано
- 150 г хамон йорк
- 100 г пресни нарязани печурки
- 2 блокчета топено сирене
- 2 бр. кисели краставички
- 200 г настъргана моцарела
Начин на приготвяне :
Брашното се
изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка
купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и
маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва
тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се
със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното
топено сирене, наситнените краставички.
Върху тях се подреждат тънки резенчета хамон серано и хамон йорк. Пиците се
наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.
Етикети:
пица
неделя, 8 юни 2014 г.
Салата " Медитеранео"
Необходими продукти :
- 200г салата айсберг
- 100г радичио
- 100г рукола
- 2-3 листа салата лоло роса
- консерва риба тон в зехтин
- сол на вкус
- сок от половин лайм
Начин на приготвяне :
Айсбергът се накъсва на ситно в подходяща купа, добавя се накълцаното радичио, руколата, накъсаните листа салата лоло роса и сокът от лайма. Посолява се на вкус и се разбърква добре. Оставя се в хладилник за 30 мин, след което се сервира, гарнирана с риба тон. Може да се добави допълнително зехтин според вашия вкус.
Етикети:
Салати
сряда, 4 юни 2014 г.
Салата с фарфале
Необходими продукти :
- 500г фарфале
- 200г майонеза
- 150г шунка
- 1 домат
- 2бр. кисели краставички
- 7-8 нарязани зелени маслини
- 2-3 стръка магданоз
- 1 с.л цедено кисело мляко
- подправки на вкус - сол, черен пипер, чесън на прах
Начин на приготвяне :
Пастата се сварява, измива се със студена вода и се прецежда през гевгир.Изсипва се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните маслини, домат, шунка и кисели краставички. Разбърква се добре, след което се добавят скълцаният магданоз, подправките, майонезата и цеденото мляко.Отново се разбърква добре и се оставя в хладилник поне за 30 минути.
Етикети:
Салати
вторник, 27 май 2014 г.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 2 яйца
- сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
- 2 с.л кисело мляко
- 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
- 150-200 г брашно и царевично брашно смес
- 100г краве сирене
- 50 настърган пармезан
Начин на приготвяне :
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
сряда, 21 май 2014 г.
Редено свинско със зеленчуци и бяло вино
Необходими продукти :
- 700г свинско вратно месо
- 60г масло
- 1ч.ч брашно
- 200г печурки
- 1 връзка зелен лук
- 50мл бяло вино
- сол на вкус
- 2-3 мариновани червени чушки или пресни
- черен пипер и кимион на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържолки. Овкусяват се със сол, черен пипер и кимион на вкус, след което се овалват в брашно. Запържват се леко в половината от маслото и се подреждат в подходяща тава. Печурките се нарязват на филийки и заедно със скълцания лук и чушка се запържват в останалото масло.Добавят се към ястието, като се нареждат между пържолките. Добавя се и бялото вино и около 1ч.ч вода. Пече се в умерена фурна около 40 минути.
Етикети:
на фурна,
със свинско месо
събота, 10 май 2014 г.
Салата с рукола
Необходими продукти :
- 50 г рукола (1/2 пакет)
- 2 домата
- маслини
- 2 стръка зелен лук
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. ябълков или балсамов оцет
- 1 краставица
- 1 морков
Начин на приготвяне :
Руколата се измива добре със студена вода, след което се отцежда и оставя в купа. Към нея се добавят нарязаните на кубчета домати и краставица, нарязаният на ивици морков и скълцаният зелен лук. Добавят се маслините, овкусява се със сол, оцет и зехтин според вкуса ви и се разбърква.
Етикети:
Салати
Made in Bulgaria - Мусака
Необходими продукти
- 500 г кайма
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- сол
- черен пипер
- За заливката:
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- щипка сода за хляб
- магданоз
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко.
Етикети:
мусаки