понеделник, 23 юни 2014 г.
сряда, 18 юни 2014 г.
Пица с пуешко месо, гъби и топено сирене
Необходими продукти :
За тестото : 
- 500г брашно
 - ½ кубче жива мая
 - 3с.л зехтин
 - Щипка кафява захар
 - Щипка сол
 - 1с.л заквасена сметана
 - 200мл хладка вода
 
За плънка на пицата :
- 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
 - 150 г пуешко месо от пържола
 - 150 г шунка, нарязана на кубчета
 - 100 г пресни нарязани печурки
 - 2 блокчета топено сирене
 - 2 бр. кисели краставички
 - 200 г настъргана моцарела
 
 
Начин на приготвяне :
Брашното се изсипва в подходяща купа, като в средата се прави кладенче. В друга по-малка купа се смесват хладката вода, зехтинът, захарта, солта, заквасената сметана и маята. Разбърква се добре. Получената смес се добавя към брашното и се замесва тесто. След като втаса, с помощта на брашно се разточват блатове. Намазват се със сместа от подправки и доматено пюре. Отгоре се нареждат гъбките, нарязаното топено сирене,  наситнените краставички. Върху тях се слагат шунката и накъсаното пуешко месо. Пиците се наръсват с моцарела и се запичат в пещ или фурна до готовност.
Етикети:
пица
Желиран сметанов шейк с лайм, ягоди и диня
Необходими продукти :
- 10г желатин
 - 500мл студено прясно мялко
 - 1с.л кондензирано мляко
 - 200мл течна сметана
 - кората на 1 лайм
 - 7-8 ягодки
 - 2-3 резенчета диня, почистена от семките
 
Начин на приготвяне :  
Прясното мляко се смесва с кондензираното, добавят се плодовете и се пасира добре. След това се добавят течната сметана и коричките от лайм и се разбърква хубаво. Желатинът се разтваря на водна баня и се прибавя към сместа. Разпределя се в коктейлни чашки и се сервира след като добре се охлади - минимум 2 часа.
Етикети:
шейкове
вторник, 10 юни 2014 г.
Пица с хамон серано, хамон йорк и зеленчуци
Необходими продукти :
 
За тестото :  
- 500г брашно
 - ½ кубче жива мая
 - 3с.л зехтин
 - Щипка кафява захар
 - Щипка сол
 - 1с.л заквасена сметана
 - 200мл хладка вода
 
За плънка на пицата : 
- 2 с.л доматено пюре, смесено с риган, босилек и чубрица на вкус
 - 150 г хамон серано
 - 150 г хамон йорк
 - 100 г пресни нарязани печурки
 - 2 блокчета топено сирене
 - 2 бр. кисели краставички
 - 200 г настъргана моцарела
 
Начин на приготвяне :
 
Етикети:
пица
неделя, 8 юни 2014 г.
Салата " Медитеранео"
Необходими продукти :
- 200г салата айсберг
 - 100г радичио
 - 100г рукола
 - 2-3 листа салата лоло роса
 - консерва риба тон в зехтин
 - сол на вкус
 - сок от половин лайм
 
Начин на приготвяне :
Етикети:
Салати
сряда, 4 юни 2014 г.
Салата с фарфале
Необходими продукти :
- 500г фарфале
 - 200г майонеза
 - 150г шунка
 - 1 домат
 - 2бр. кисели краставички
 - 7-8 нарязани зелени маслини
 - 2-3 стръка магданоз
 - 1 с.л цедено кисело мляко
 - подправки на вкус - сол, черен пипер, чесън на прах
 
Начин на приготвяне : 
Пастата се сварява, измива се със студена вода и се прецежда през гевгир.Изсипва се в подходяща купа. Към нея се добавят нарязаните маслини, домат, шунка и кисели краставички. Разбърква се добре, след което се добавят скълцаният магданоз, подправките, майонезата и цеденото мляко.Отново се разбърква добре и се оставя в хладилник поне за 30 минути.
Етикети:
Салати
вторник, 27 май 2014 г.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти :
- 1 кг тиквички
 - 1 глава лук
 - 2 яйца
 - сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
 - 2 с.л кисело мляко
 - 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
 - 150-200 г брашно и царевично брашно смес
 - 100г краве сирене
 - 50 настърган пармезан
 
Начин на приготвяне : 
Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
сряда, 21 май 2014 г.
Редено свинско със зеленчуци и бяло вино
Необходими продукти : 
- 700г свинско вратно месо
 - 60г масло
 - 1ч.ч брашно
 - 200г печурки
 - 1 връзка зелен лук
 - 50мл бяло вино
 - сол на вкус
 - 2-3 мариновани червени чушки или пресни
 - черен пипер и кимион на вкус
 
Начин на приготвяне:
Добавят се към ястието, като се нареждат между пържолките. Добавя се и бялото вино и около 1ч.ч вода. Пече се в умерена фурна около 40 минути.
Етикети:
на фурна,
със свинско месо
събота, 10 май 2014 г.
Салата с рукола
Необходими продукти :
- 50 г рукола (1/2 пакет)
 - 2 домата
 - маслини
 - 2 стръка зелен лук
 - 2 с.л. зехтин
 - 1 ч.л. ябълков или балсамов оцет
 - 1 краставица
 - 1 морков
 
Начин на приготвяне :
Руколата се измива добре със студена вода, след което се отцежда и оставя в купа. Към нея се добавят нарязаните на кубчета домати и краставица, нарязаният на ивици морков и скълцаният зелен лук. Добавят се маслините, овкусява се със сол, оцет и зехтин според вкуса ви и се разбърква.
Етикети:
Салати
Made in Bulgaria - Мусака
Необходими продукти
- 500 г кайма
 - 1 кг картофи
 - 1 глава лук
 - 1-2 бр. домати
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 1/2 ч.л. кимион
 - 1/2 ч.л. чубрица
 - сол
 - черен пипер
 
- За заливката:
 - 2 бр. яйца
 - 200 г кисело мляко
 - 2 с.л. брашно
 - щипка сода за хляб
 - магданоз
 
Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко.
Етикети:
мусаки
