RSS

вторник, 25 юни 2013 г.


Любими на повечето от нас пържени кюфтенца



Необходими продукти

1 кг кайма
2 бр. яйца
1 глава лук
4 с.л. кисело мляко
3 с.л. галета
1 ч.л. сода за хляб
черен пипер
чубрица
сол
брашно за овалване
олио за пържене

Начин на приготвяне

Смесват се каймата, яйцата, лукът и подправките. Отделно се смесват киселото мляко, галетата и содата и се прибавят към каймата. Всичко се омесва до получаването на еднородна смес. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в силно загрято олио.
 Пица "Микс" с домашно приготвено тесто

Необходими продукти :

  • за тестото: 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 100мл светла бира
  • 1ч.ч олио
за плънка на пицата:


  • доматено пюре
  • по шипка риган, босилек, чубрица
  • по щипка сол и захар
  • 150 гр сладка царевица
  • 2-3 броя кисели краставички
  • 100 гр пресни нарязани печурки
  • обезкостени черни маслини
  • 150гр пушен свински бекон
  • 150 гр луканков салам
  • 150гр настърган кашкавал


Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода, към нея се прибавят захарта, солта, олиото и бирата. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването тестото се нарязва на части според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене.
Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата, солта и захарта. Готовият вече блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - киселите краставички, които предварително са нарязани, царевицата, луканковият салам, беконът, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните печурки и кашкавалът. Получената пица печем в предварително загрята фурна на 240 градуса до готовност. Добър апетит !! :)


 Пуешко месо с ароматен гъбен сос

Необходими продукти

500г пуешко филе
брашно за овалване

за соса:
30 г масло
1 с.л. брашно
300 г месен бульон
100 г бяло вино
3 бр. гъби
2 малки глави лук
3 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. нарязан магданоз и чесън
сол, черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко



Начин на приготвяне : 

Пуешкото филе се нарязва на порции , набрашнява се и се запържва до златисто.  Правим светла запръжка от маслото, лука, гъбите, доматеното пюре и брашното. Разреждаме с топлото мляко и варим 2 минути. След като се посгъсти се добавя и месният бульон, след което варим още 1-2 минути и добавяме бялото вино. Най-накрая се добавят нарязаният магданоз и чесън, осолява се и с него се заливат готовите филенца.

                                                                               


 Бабините лозови сармички с кайма и ориз, а за гарнитура - млечно-чеснов сос

Необходими продукти 

  • попарени лозови листа 
  • 100 мл мазнина
  • 150г кайма
  • 1 ч.ч ориз
  • 60г стафиди
  • 1 глава лук
  • черен пипер, сол и кимион на вкус
  • 1 морков
  • 1ч.л чубрица
  • 2 стръкчета пресен магданоз
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне :


В мазнината се запържват нарязаният на ситно лук, настърганият морков, скълцаните скилидки чесън. Добавя се и каймата, като се раздробява с помощта на телена бъркалка. Сместа се разбърква, прибавят се подправките, включително и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се оризът и стафидите и се налива малко вода. Сместа се оставя да къкри на слаб огън докато водата се редуцира. След това се сваля от огъня и се оставя да изстине. С получената смес напълваме сармичките и ги нареждаме в подходяща тенджера. Слагаме чиния отгоре, която да притиска сармите и наливаме 2 чаши вода. Варим на слаб огън около 40 минути.

Пъстър гювеч със свинско месо и вино

Необходими продукти 


  • 500г картофи
  • 600г свинско месо
  • 2 глави лук
  • консерва домати
  • 2 моркова и 7-8 печурки
  • 2 червени чушки
  • 7-8 бамички, нарязани на дребно
  • 2-3 стръка магданоз
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • червен пипер
  • олио за пържене
  • 100мл червено вино

Начин на приготвяне : 

В тенджера се запържват лукът,свинското месо,нарязано на кубчета, нарязаните моркови и гъбки, нарязаните чушки, бамя, добавят се също и картофите - нарязани на едри кубчета и консервираните домати , слага се червеният пипер- на вкус. Всичката тази смес се запържва, след което се добавя малко вода - около 1 и 1/2 ч.ч. Оставя се да къкри на тих огън за 10 минути, като от време на време се разбърква. Непосредствено преди свалянето от котлона се добавят черен пипер на зърна и наситнен магданоз, посолява се на вкус и се налива виното. Ястието се разбърква добре и се прехвърля в подходяща по големина тава. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

Пуешка пържола на тиган


Необходими продукти : 


  • 1 кг пуешки пържоли
  • 2-3 яйца
  • 100 г галета
  •  2 с.л царевично брашно
  • 10 г брашно от чесън 
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 60-80 г масло


Начин на приготвяне :

Яйцата се разбиват с телена бъркалка. Към галетата се прибавят царевичното брашно, брашното от чесън и малко сол. Разбърква се , за да се смеси всичко добре. Всяка пържола се осолява и овкусява  с  пипер и кимион. Потапя се в разбитите яйца, след което се овалва в сместа от галета и брашно и се пържи на слаб огън в маслото. По същия начин се процедира и с останалите пържолки.


Кюфтета от тиквички и микс от сурови семена 

Необходими продукти : 



  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100 г микс от сурови семена ( мак, сусам, слънчоглед и др. )
  • олио за пържене


Начин на приготвяне : 

Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, семената,  лукът - нарязан на ситно и скълцаните копър и чесън . Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното. Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

Порция вкусни тиквени кюфтенца с гарнитура от зелена чушка и пържена свинска пържолка.

Вкусни кремчета с мюсли и сироп от вишни



Необходими продукти


  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч захар
  • 150 г мюсли
  • 1 пакетче нишесте с вкус на ягода
  • бурканче сладко по избор ( аз използвах от диви ягоди)
  • сироп от вишни или друг плод


Начин на приготвяне 

Нишестето се разтваря в 100 мл студено прясно мляко. Останалото мляко се смесва със захарта и се слага да заври. След това се прибавя разтвореното нишесте и се бърка енергично до сгъстяване на крема. На дъното на подходящи чашки се разпределят по 1-2 лъжички от мюслите, върху тях се слагат по 1-2 лъжички от сладкото и се залива с топлия крем. След като стегне малко се заливат и със сиропа.


Пресни картофки с масло и копър под капак


 Необходими продукти:

  • 1 кг пресни картофи
  • сол на вкус
  • олио и масло за пържене
  • връзка копър
  • за сосчето : 200г майонеза
  • 2 с.л кисело мляко
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 скилидки чесън 
  • черен пипер и лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Картофките се измиват добре, подсушават се и се изпържват в олио, смесено с малко масло. Пържат се цели, с люспичката и задължително под капак. Копърът се наситнява и с него се поръсват изпържените картофчета. Майонезата се смесва с киселото мляко, бърка се и се добавят солта, копърът, скълцаните скилидки чесън, овкусява се с черния пипер и лимоновия сок. Разбърква се отново и се сервира към картофките в подходяща сосиера или купичка .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...