RSS

неделя, 14 декември 2014 г.

Пълнени печени палачинки


Необходими продукти : 


за палачинките :


  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана


за плънката : 


  • 300 г пилешко филе 
  • 1 глава лук
  • 2 бр. кисели краставички
  • 150г мариновани гъби
  • 1с.л заквасена сметана 
  • сол и черен пипер
  • топено сирене
  • магданоз



Начин на приготвяне : 


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Лукът се запържва в масло масло. Добавя се пилешкото филе, нарязано на жулиени и маринованите гъби. Разбърква се, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус. Добавят се киселите краставички, сметаната и скълцаният пресен магданоз. Разбърква се и оставя настрана. Готовите палачинки се пълнят с плънката, като в средата се слагат парченца топено сирене. Нареждат се в намаслена тавичка и се запичат. По желание може да се настърже кашкавал или да се поръсят с пармезан.

неделя, 7 декември 2014 г.

Пъстърва с орехи и подправки на фурна



Необходими продукти:

  • 2-3 броя изчистена пъстърва
  • 1 лимон
  • 2 глави лук или 1 връзка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръкчета розмарин
  • 2-3 стръка копър
  • подправка за риба на вкус
  • черен пипер на вкус
  • зехтин 
  • алуминиево фолио 
  • 50мл бира
  • 50г смлени орехи 


Начин на приготвяне: 



Пъстървата се измива и намазва със смес от бирата и подправката за риба. По средата се пълни с нарязани шайби лимон и лук.Добавят се ореховите ядки. Подправя се със скълцания магданоз,копър и розмарин. Овкусява се с черен пипер на вкус, след което се наръсва хубаво със зехтин. Завива се във фолио и се запича в предварително загрята фурна около час. Непосредствено преди изваждането от фурната (15 минути), се разгъва от фолиото, за да се позапече малко. Гарнира се със салата от варени картофи или зеле и моркови. 

четвъртък, 4 декември 2014 г.

Палачинкови сарми с месна плънка и топено сирене


Необходими продукти : 


за палачинките :


  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана


за плънката :


  • 1 стрък праз
  • 200 г нарязани печурки 
  • 300 г свинско месо 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • 1 ч.ч ориз 
  • 2 стръка пресен копър 
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 стрък пресен магданоз
  • 1 с.л краве масло 
  • 1 кубче гъбен бульон 
  • черен пипер и кимион на вкус 
  • 200 г кашкавал 



Начин на приготвяне:


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.







Празът се нарязва на кръгчета и се запържва в маслото. След това се добавят гъбите, нарязаното на много ситни парченца месо и се разбърква добре. Добавя се оризът, сметаната, скълцаните чесън и подправки. Добавя се кубчето бульон и 2 чаени чаши вода. Подправя се с черен пипер и кимион на вкус. Оставя се да къкри на слаб огън, докато оризът стане полуготов и течността се редуцира.

Намазняваме подходяща тава. В средата на всяка палачинка слагаме от готовата смес, парченце топено сирене и завиваме във формата на сарма. нареждаме всички готови сарми и настъргваме кашкавала върху тях. Запича се в предварително загрята фурна около 30 минути на 180-200 градуса.

вторник, 2 декември 2014 г.

Пълнозърнеста питка с панагюрска чубрица

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л панагюрска чубрица
  • масло за намазване
  • около 1 кг пълнозърнесто брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 


Начин на приготвяне : 


 


 Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и завива като охлюв.Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

понеделник, 1 декември 2014 г.

Питка със сирене и семена

Необходими продукти : 


 

  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 с.л. сол
  • около 300 г сирене
  • масло за намазване
  • около 1 и 1/2 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 



Начин на приготвяне : 




Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на 3 топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено) и се наръсва със сирене. Навива се на руло и се нарязва на парченца. Така се процедира с всяка топка. Нареждат се в намазнена тава и се завиват с кърпа да втасат - около 50-60 минути. Вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 



неделя, 23 ноември 2014 г.

Сладък салам с овесени ядки, портокалови кори, ябълка, мед и канела

Необходими продукти : 



  • 250г чаени бисквити
  • 90г краве масло ( 1 пакетче и половина)
  • 1с.л мед 
  • 5г канела
  • кората на 1 портокал 
  • 1 ябълка
  • 100г овесени ядки 



Начин на приготвяне : 


Бисквитите се смилат с блендер или се начукват в хаванче на ситно. Към тях се добавя канелата, овесените ядки, настърганата ябълка и портокаловите корички. Разбърква се добре. Маслото се разтапя, към него се добавя медът, разбърква се и се прибавя към бисквитената смес. Изсипва се върху парче алуминиево фолио. Размесва се с ръце, като се оформя във формата на салам.Завива се на стегнато руло и се оставя на хладно поне за час. Добър апетит! 

сряда, 19 ноември 2014 г.

Палачинки с мед

Необходими продукти :


  •  2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана
  • мед за намазване 


Начин на приготвяне :  


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се намазват с мед и малко масълце и се навиват.

Домашно филе

Необходими продукти : 

  • 1 кг свинско бонфиле
  • 500г морска сол 
  • 10 г брашно от чесън
  • 10г черен пипер
  • 10г млян кимион 
  • червен пипер на вкус
  • чубрица и риган на вкус
  • подправка за пържоли на KOTANYI (вместо поотделно черен пипер и кимион) 
  • връвчици за завързване 

Начин на приготвяне :



Месото се изчиства от мазнината и се подравнява. Парчетата месо се слагат в подходящ съд и се посоляват обилно с морската сол. Трябва да престоят така поне 24 часа, за да се изпече месото от солта. След това месото се накисва за 30 минути във вода и оцет, така че количеството да го покрие. Изплакват се и се овалват в предварително направената смес от подправки. Изтръскват се, за да падне ненужното. Правят се дупки във филето, през които се прекарват връвчици. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате, са готови. 


четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Кюфтета на скара

Необходими продукти : 

  • 1 кг кайма 
  • 10г млян кимион
  • 10г млян черен пипер
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1 глава лук
  • сол и чубрица на вкус 


Начин на приготвяне : 


Към каймата се добавят ситно нарязаният лук и магданоз, кимион, чубрица, сол и черен пипер. Каймата се омесва много добре и се оставя да отлежи поне за 1-2 часа. Правят се кюфтета, които се пекат на предварително загрята скара. Поднасят се със салата според сезона.

сряда, 5 ноември 2014 г.

Баница с масло

http://rusianamihailova.blogspot.com/2014/01/blog-post.html





вторник, 4 ноември 2014 г.

Маслени пастички с локум

Необходими продукти : 



  • 2 пакета бисквити "Закуска"
  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 2 ванилии
  • 2 с.л кокосови стърготини
  • 0.200 гр. краве масло или маргарин
  • 1 кафена чаша счукани орехи на ситно

Начин на приготвяне : 


Половината от млякото се кипва и към него се прибавят брашното, кокосовите стърготини и 1 супена лъжица от пудрата захар, предварително разбъркани в част от студеното мляко.
Сместа се завира при непрекъснато бъркане. Охлаждаме и разбиваме до хомогенност с предварително разбитите масло (маргарин), пудра захар и ванилия.
Бисквитите се потапят в останалата част от студеното мляко и се редят 3 бисквити по дължина и 6 по широчина върху найлонова торбичка.
Всеки ред се намазва с приготвения млечно-маслен кокосов крем и се поръсва с орехите, в средата на последния ред се нареждат нарязани парченца локум (кокос).След това чрез издигане на торбичката от двата края отстрани и чрез притискане се оформя пирамида. Отгоре се заглажда с крем, поръсва се със смлени орехи или натрошени бисквити.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...