RSS

неделя, 14 юни 2015 г.

Пилешка супа със зеленчуци


Необходими продукти :


  • пилешко месо (бяло и от бутче)
  • 2-3 бр. картофи
  • 1 чушка
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 бр. люта чушка
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 1 бр. яйце
  • 2 с.л сметана за готвене
  • магданоз
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • фиде
  • олио  



Начин на приготвяне: 



Пилешкото месо се слага в тенджера с вода да заври и след като заври, се отстранява пяната. Изважда се и след като се охлади се накъсва или нарязва. Връща се обратно в супата, заедно с нарязаните морков, картофи, чушка, лук, люта чушка, чесън, черният пипер и се оставя да ври на слаб огън - докато омекнат зеленчуците. Когато са почти готови,  се добавят фидето, кубчето зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставя се да поври около 4-5 минути, след което се сваля от огъня. Оставя се да изстине за малко, а през това време се разбива яйцето със сметаната. Застройва се и се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.

петък, 12 юни 2015 г.

Миш-маш със сметана, прошуто и пилешко месо

Необходими продукти : 



  • 2 глави лук
  • 2-3 чушки - зелена и червена
  • 2 по-меки домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 125мл готварска сметана
  • 100-150г бяло месо
  • 3-4 слайса прошуто
  • 100г сирене
  • 1 морков
  • 1 щипка захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 30 г масло



Начин на приготвяне : 




Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.

Мариновани гриловани тиквички

Необходими продукти : 


  • 2-3 тиквички
  • 3с.л мазнина - зехтин или олио
  • прясно изцеден сок от лимон
  • 50 мл бира
  • сол на вкус
  • 10 г брашно от чесън
  • 2-3 стръка пресен копър



Начин на приготвяне:


Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Осоляват се. Слагат се в подходящ по-голям съд и към тях се добавят мазнината, сокът от лимон, бирата и чесънът на прах. Разбърква се внимателно и се оставя да престоят така поне 30 минути. След това се изпичат на грил тиган или скара. Поднасят се със скълцан пресен копър и млечен сос по желание.

събота, 6 юни 2015 г.

Пастички "Dulce de leche"

Необходими продукти :


за блата:

  • 4 яйца
  • 300г кристална захар
  • 350-400г брашно
  • 4 с.л вода
  • 10г ванилена захар



за тортата: 


  • 250 мл сметана за разбиване
  • захарен сироп или от компот
  • 1 консерва "Dulce de leche"
  • натрошен на ситно блат 
  • 100г смлени орехи
  • 50г настърган шоколад
  • настъргана коричка от лимон



Начин на приготвяне : 



Яйцата, захарта, ванилената захар и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Сместа се изсипва в правоъгълна форма или тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 мин. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Готовият вече блат се нарязва на 2 равни части. Подходящ поднос или чиния се покрива с половината от него. Сиропира се със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Намазва се с предварително направения карамелен крем : сметаната се разбива до много гъсто и се смесва с консервата дулсе де лече, разбърква се с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Слага се втората част от блата, след което се разрязва на правоъгълни равни части - да се оформят пастички. По желание и тя може да се сиропира. Останалата част от крема се разпределя равномерно по всички краища и върху блата. Поръсва се с смлени орехи, натрошен блат, настърган шоколад и коричка от лимон за разкош. Бон апети! 

петък, 5 юни 2015 г.

Penne Rigate с морски дарове и лимон

Необходими продукти : 











  • 200г макарони Penne Rigate
  • 20 мл течна сметана
  • 2-3 с.л сладка царевица 
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 150г скариди - белени
  • 100г сварен и нарязан октопод 
  • 3-4 рулца от раци
  • миди от консерва 
  • 2 стръкчета копър
  • 2 стръкчета магданоз 
  • сок от 1 лимон
  • зехтин за запръжка
  • 20мл бяло вино 



Начин на приготвяне : 

Пастата се сварява в подсолена вода и изцежда през гевгир. Оставя се настрана. В подходящ, по-дълбок съд се запържва в зехтин скълцаният лук и чушки. Разбърква се. След това се добавят морските дарове - нарязаният октопод, скариди, нарязаните на колелца рулца от раци и мидите. Разбърква се отново, след което се добавят сладката царевица, сметаната, виното и скълцаните копър и магданоз. Оставя се да къкри на слаб огън около 20-30 минути. Пастата се сервира гарнирана с готовите морски дарове и прясно изцеден сок от лимон. Добър апетит !!! 

понеделник, 1 юни 2015 г.

Сметанова торта с кокосов крем " Raffaelo"

Необходими продукти за 3 блата: 



  • 6 бр. яйца
  • 500 г кристална захар
  • 500 г брашно
  • 6 с.л. вода


за тортата:








  • 200 г ягоди
  • 150 г кокосови стърготини
  • 1 пакетче крем "Ole" на Dr. Oetker - ванилия
  • 400мл студено прясно мляко 
  • 500 мл течна сметана за разбиване
  • сироп от компот или захарен сироп 
  • 10 бонбона "Raffaelo" 
  • 50 г шоколадови криспи ( шоколадови дражета ) 



Начин на приготвяне : 

Яйцата, захарта и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Правят се по същия начин и останалите блатове. Готовият вече блат се сиропира със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. След това се намазва с разбития крем оле, смесен с кокосовите стърготини.По между блатовете се нареждат нарязани ягодки. По съшия начин се процедира и с останалите блатове, като последният блат се покрива с крем, ягоди и кокосови стърготини. Сметаната се разбива и с помощта на шприц тортата се декорира по ваш вкус. Накрая се украсява с бонбоните Raffaelo и шоколадовите криспи. Слага се в хладилник, за да стегне. Бон апети!

петък, 29 май 2015 г.

Тиквени кюфтенца с маслини и картофи


Необходими продукти :



  • 1 кг тиквички
  • връзка зелен лук
  • 2 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г обезкостени черни или зелени маслини
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, настърганите картофи, нарязаните маслини и пармезан .Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.

четвъртък, 28 май 2015 г.

Papas noisettes - Картофени ноазети с пармезан




Необходими продукти : 



  • 500 гр. картофи
  • 250 мл. вода
  • 80 гр. масло
  • 120 гр. брашно
  • 50г настърган пармезан
  • 2 яйца
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • мазнина за пържене



Начин на приготвяне : 



Картофите се сваряват, обелват и пюрират. Оставят се настрана, докато поизстинат. Водата и маслото се слагат в тенджера да заврат. След завирането се изсипва брашното и се разбърква с дървена лъжица енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Яйцата се добавят към тестото едно по едно, като след всяко се разбърква добре. Оставя се настрана да се охлади. След това се смесват картофеното пюре, пармезанът и тестото до пълна хомогенност. Подправя се на вкус със сол и черен пипер. Ноазетите се оформят лесно с мокри ръце, след което се пържат в повече мазнина или фритюрник. Поднасят се като гарнитура или само така, със сос по избор. Bon appétit


сряда, 27 май 2015 г.

Пиле "Al chilindrón"

Необходими продукти: 



  • 1 нарязано на порции пиле
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • 1-2 по-големи глави червен лук
  • 2-3 чушки - червени и зелени
  • 2-3 с.л доматено пюре 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 белени и нарязани на ситно домата
  • 50 мл бяло вино 
  • 1-2 люти чушки 
  • сол, черен пипер на вкус
  • мазнина за запръжка 



Начин на приготвяне : 


Пилешкото месо се измива добре и се слага в голяма купа. Към него се добавят малко мазнина, бялото вино, доматеното пюре,червеният и черен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре. В мазнина запържваме скълцаните глави лук и пресованите скилидки чесън. Разбърква се и се добавят нарязаните чушки + лютата, белените домати. Оставяме да се позапържи на слаб огън около 20 минути, след което добавяме пилешкото месо към сместа. Отново разбъркваме добре, доливаме около 150 мл вода или бульон и оставяме да къкри около още 30 минути. При сервиране поднасяме със скълцан пресен магданоз и люта чушка.

понеделник, 25 май 2015 г.

Йогурт сладкиш с ягоди, шоколад и бисквитки

Необходими продукти :


  • 350 г. чаени бисквити
  • 120 г. краве масло
  • кората на един лимон
  • 200 мл сметана за разбиване
  • 100г йогурт 
  • 150г ягоди
  • 250 г. извара
  • 200 г течен шоколад

Начин на приготвяне : 

Бисквитите се смилат с блендер и се смесват с разтопеното масло и настърганата кора лимон. Размесва се до получаването на хомогенна смес. Застила се подходящ съд с част от бисквитеното тесто. Сметаната се разбива много добре и се смесва с изварата и йогурта. Бисквитеният блат се покрива с получения крем и върху него се нареждат нарязаните ягодки. Отгоре се покрива с втори бисквитен блат, който се разточва леко с помощта на хартия за печене. Залива се с разтопен течен шоколад и се декорира с ягоди и част от ронливата бисквитена смес. Оставя се на хладно поне за час. 

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кюфтета от тиквички и картофи

Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 2 яйца
  • сол на вкус, кимион и черен пипер на вкус
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър и 3-4 скилидки чесън
  • 150-200 г брашно и царевично брашно смес
  • 100г краве сирене
  • 50 настърган пармезан 



Начин на приготвяне : 


Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер според вкуса, добавят се и яйцата, киселото мляко, настърганият лук,настърганите картофи, сирене и пармезан.Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя и брашното.Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...