RSS

неделя, 15 ноември 2015 г.

Снежен човек от сирене


Празниците съвсем не са далеч, а със застудяването Коледният дух и атмосфера се засилват все повече и повече :) Затова от мен едно тематично предложение, експресно и лесно :) 

Необходими продукти : 






  • 1пакетче( 10г) черен пипер на зърна
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • млян черен пипер на вкус
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.ч. краве сирене
  • 400 гр.сирене крема
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:


Смесват се крема сиренето и 1/2 ч.ч. от настърганото краве сирене. Добавят се скълцаната ситно скилидка чесън, пипер и сол на вкус.Поставя се в хладилник най-малко за 30 минути. От тази доза се получават 6-8 снежни човека. Оформят се по 3 топки с различна големина за тялото на всеки снежен човек. Подреждат се една върху друга, като за по-голяма стабилност се използват клечки за зъби.Върхът на чушката се изрязва –за шапчица на снежния човек.От моркова се изрязва част, която се използва за носле и черен пипер на зърна за очичките и копчетата. От стръкчетата магданоз се използват само дръжките –за метличка.
Импровизирайте смело :) Празниците наближават!

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Панирани пържени филийки






Необходими продукти : 


  • 2 яйца
  • 50мл лимонада
  • 250г кисело мляко
  • 50мл прясно мляко 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • щипка сода
  • 1 ч.ч. брашно 
  • стар хляб
  • повечко мазнина




Начин на приготвяне: 



Яйцата се разбиват заедно с киселото и прясно мляко, като предварително содата се добавя към киселото мляко. Добавят се захарта, солта и лимонадата. Разбърква се добре, след което се прибавя брашното. Филийките се накисват в сместа и се изпържват в сгорещена мазнина.

Питка със сирене, масло и сметана



Необходими продукти :


 


  • 2 бр. яйца (едното за намазване)
  • 42 г прясна мая (1 кубче)
  • 250-300 мл прясно мляко
  • 250-300 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 150г натрошено сирене
  • 2с.л заквасена сметана
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно
  • сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.) 




Начин на приготвяне : 


Маята с прясното мляко,леко затоплено и 1 с.л. захар + 1 с.л. брашно се оставя да втаса. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат хладката вода, яйцето, солта и вече готовата мая. Добавя се сиренето и заквасената сметана.Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва - намазва се с масло (разтопено).Навива се на руло и се нарязва на парченца. Другият вариант е с намаслени ръце да се оформят топки от тестото, които подреждаме в намаслен йенски съд с капак. Така се процедира с всяка топка. След това се оставя на по-топло, да набухне тестото и вече втасалата питка се намазва с 1 яйце, разбито с 1 с.л. олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал и топено сирене

Необходими продукти : 



  • 500г пилешко филе
  • 100г кашкавал 
  • 50-60г  топено сирене 
  • 200г майонеза 
  • галета или смлян корнфлейкс около 1 ч.ч.
  • черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне:


Пилешкото филе се нарязва на малки парчета и се смила в блендер. Към него се прибавят настъргания кашкавал, топеното сирене,майонезата,малко галета, сол,кимион и черен пипер. Разбърква се хубаво и с намаслени ръце се оформят кюфтенца, които се пържат се в добре загрята мазнина, а може и върху хартия за печене във фурната.  Сервират се със сос по избор или гарнирани със салата.

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Бейби рулца "Стефани" с топено сирене и гъбен сос



Необходими продукти : 


  • 1 кг кайма 
  • 10г кимион
  • 10 черен пипер
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2 моркова
  • 2 яйца 
  • 80г топено сирене
  • 4-5 кисели краставички 
  • 2с.л олио 
  • 1-2 ч.ч. вода


за соса: 

  • 3 с.л кисело мляко 
  • 250мл прясно мляко 
  • 3 с.л брашно
  • 30г масло 
  • 250г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка пресен копър
  • сол и черен пипер на вкус
  • бульон от печенето 


Начин на приготвяне:


Каймата се слага в по-голям съд и се омесва с подправките и скълцаният магданоз. Морковите се обелват и сваряват, заедно с двете яйца. Киселите краставички се нарязват на ситно, На ситно се нарязват и морковите и яйцата, след като се сварят. Топеното сирене се нарязва на равни части, с помощта на мокър нож.  Намаслява се подходяща тава. Върху дъска или намаслен плот се разстила част от каймата и се притиска добре, да заприлича на плескавица. По средата се слага плънката от кисели краставички, яйце, морков и топено сирене. Завива се с навлажнени ръце, като се притиска плътно, така че краищата да се запечатат. По същият начин се процедира и с останалата кайма. Ако остане плънка може да се добави към гъбения сос. 
Завитите бейби рулца се подреждат в тавичката и се долива водата. Слагат се в предварително загрява на 200 градуса фурна за 35-40 минути. Десет или петнадесет минути преди изкарването от фурната се изсипва част от бульона, отделен при печенето. Той ще ни потрябва при направата на соса. За целта : Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Запържват се в маслото, заедно със скълцания лук. Ако е останала плънка - добавя се и тя. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се скълцаният копър. Разбърква се. След това в отделен съд се смесват бращното, киселото и прясното мляко. Към тази смес се изсипва бульонът от печеното. Разбърква се и на тънка струйка се добавя към гъбите. След като започне да се посгъстява ( до средна консистенция), рулцата се изваждат и се заливат със соса. Връщат се обратно във фурната за още около 10-12 минути. Сервират се топлички, гарнирани със гъбен сос. Добър апетит! 

Благодарности на : http://batimiti.blogspot.bg/ за чудесната идея ! 







събота, 31 октомври 2015 г.

Хапки с карамелизирани лук, круша и топено сирене




Необходими продукти :


  • 600г свинско месо 
  • 2 глави лук 
  • 1 круша 
  • 100г замразени зеленчуци - китайски микс
  • 1 с.л майонеза
  • 100г топено сирене (Гауда за мазане)
  • 1 с.л кафява захар
  • 30 г масло 
  • 1 с.л балсамов оцет
  • 30 мл бяло вино
  • 1-2 с.л соев сос
  • кимион и черен пипер на вкус




Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на тънки филийки и се разделя на полумесеци. Маслото се загрява в тиган и лукът се запържва в него - до златисто. Добавят се нарязаната на филийки круша и захарта. Разбърква се. Щом започне да се карамелизира, се добавя балсамовият оцет, бялото вино и се оставя течността да се редуцира. В друг съд се запържват нарязаното на кубчета месо и зеленчуците. Подправя се със соев сос на вкус, кимион и черен пипер. Към тях се добавят топеното сирене и майонезата. Разбърква се. Оставя се така на слаб огън за около 25 минути. Накрая към сместа се добавят карамелизираният лук и круша. Разбърква се и след 5 минути се сваля от огъня. Сервира се топло, поднесено с пресни зелени подправки по избор или люти чушлета. Добър апетит! 

петък, 30 октомври 2015 г.

Свинско с круша, маслени картофи и гъбки

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 700 г шарено свинско месо 
  • 500 г картофи
  • 60 г краве масло
  • 200-300 г печурки 
  • 1 морков
  • сол на вкус
  • черен пипер и кимион на вкус
  • щипка риган
  • 2-3 ч.л соев сос


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в половината от маслото. След това към него се добавя нарязаното на кубчета свинско месо. Посолява се и се подправя с черен пипер и кимион. Прехвърля се в подходяща тава (йенски съд с капак). Отделно, в останалата част от маслото, се запържват обелените и нарязани на кубчета картофи. Към тях се добавят измитите печурки. Ако са по-ситно може да се добавят цели. Разбърква се. Прибавя се нарязаният на шайби морков и се подправя с ригана и соевия сос. Сместа се разбърква и се прехвърля при свинското месо. Разпределя  се внимателно и се добавя  нарязаната на филийки круша. Налива се около 150 -200 мл вода. Пече се в загрята фурна на 200 градуа за 40 минути.

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Сърнели с ориз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз
  • 5-6 нарязани на едро сърнели
  • 1 и 1/2 с.л масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1-2 стръкчета пресен магданоз
  • 5-6 ч.ч вода или гъбен бульон


Начин на приготвяне:


Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото. Към него се прибавят предварително измитите и подсушени сърнелки. Разбърква се добре и след около 2-3 минутки се добавя оризът. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Налива се водата и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично до готовност.  Ястието се поднася топло, поръсено със скълцан магданоз и по желание гарнирано с кисело мляко. Добър апетит !

сряда, 28 октомври 2015 г.

Тиквено смути с мед, фурми и канела

Необходими продукти : 



  • 100г ( 2-3 парченца) сварена тиква 
  • 100-150 мл студено прясно мляко 
  • 5-6 бр. обезкостени фурми 
  • 1ч.л канела
  • 2ч.л мед 



Начин на приготвяне: 


В подходящ за пасиране съд се слагат парченцата тиква, медът и фурмите. Добавят се канелата и накрая прясното мляко. Пасира се до хомогенност. Поднася се леко изстудено. 

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Маминият гювеч





Необходими продукти 



  • 500г картофи
  • 600г шарено свинско месо
  • 2 глави лук
  • 7-8 печурки
  • 150г микс от зеленчуци по избор (грах, моркови, царевица, чушка, зелен боб..)
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • черен пипер на зърна
  • кимион и сол на вкус
  • 10г червен пипер
  • щипка чубрица
  • олио за пържене
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 30мл вино
  • 1-2 дафинови листа



Начин на приготвяне :


В тенджера се запържват лукът, свинското месо, нарязано на кубчета, нарязаните гъбки, зеленчуците по избор ( микс ). Добавят се също и картофите - нарязани на едри кубчета или филийки. Добавят се червеният пипер, чубрицата и кимионът и се разбърква. Всичко се запържва, след което се добавя малко вода - около 1 и 1/2 ч.ч. Оставя се да къкри на тих огън за 5 минути, като от време на време се разбърква. Добавят се черният пипер  и скълцаният магданоз, посолява се на вкус и се налива виното. Ястието се разбърква добре, добавят се дафиновите листа и се прехвърля в подходяща по големина тава или йенски съд с капак ( гювеч). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути. Добър апетит ! 

събота, 24 октомври 2015 г.

Свински хапки с лук в бирен сос

Необходими продукти : 








  • 500г шарено свинско месо
  • 2-3 глави лук 
  • сол, кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л масло 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 100мл бира 
  • 1с.л заквасена сметана




Начин на приготвяне: 


Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се добавя лукът, нарязан на полумесеци и се задушава за 2-3 минутки. Добавя се бирата и се оставя да къкри на слаб огън за 25-30 минути, като се разбърква от време на време. Най-накрая се добавя заквасената сметана, след като махнем ястието от огъня. Разбърква се до пълното смесване на сметаната със соса и се поръсва със скълцаният магданоз. Добър апетит. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...