RSS

понеделник, 6 юни 2016 г.

Мини пици на охлювчета


Необходими продукти : 

за тестото :

  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче жива мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода 


за плънката:

  • 3-4 с.л доматено пюре
  • риган, босилек, чубрица - на вкус
  • колбаси по избор
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 100 г топено сирене 
  • 100 г мариновани печурки
  • ситно скълцани маслини 



Начин на приготвяне:



Брашното се пресява в голям съд. По средата правим кладенче. Маята се размива в топлата вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това тестото се разточва в правоъгълна форма, с дебелина около 4-5 милиметра. Доматеното пюре се смесва с риган, босилек и чубрица. Готовата кора се намазва със сместа. Отгоре се нарежда нарязан на ситно колбас ( по ваш избор), топено сирене, скълцани маслини, гъби и кашкавал. След това внимателно навиваме на руло. Разрязваме го на равни части и получените "завъртулки" подреждаме в застлана с хартия за печене тава. Получените охлювчета изпичаме в загрята на 180 градуса фурна - до готовност. Сервират се топлички със сос по избор. Добър апетит!



Гювечета с кълцана наденица, картофи и топено сирене



Необходими продукти за 2 броя:


  • 500 г кълцана сурова наденица
  • 500 г картофи 
  • 1-2 глави лук 
  • 1 домат
  • 1 чушка
  • 100 г топено сирене
  • 1 ч.л чубрица 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 яйца 

Начин на приготвяне:

Наденичката се нарязва на ситно и се запържва в малко мазнина. След това към нея се добавя лукът, нарязан на шайби и нарязаната чушка. Разбърква се. Картофите се обелват, измиват и нарязват на ситно. Добавят се към наденицата и лука. Овкусява се със сол, чубрица и черен пипер на вкус. Сместа се задушава за около 10-15 минути, след което се разпределя в гювечетата. Добавят се топеното сирене и няколко фини резенчета домат отгоре. Поръсва се със скълцан пресен магданоз и се чукват яйцата.Гювечетата се запичат под капак в предварително загрята фурна за около 30 минути. Добър апетит!

петък, 3 юни 2016 г.

Мини мусакички в гювечета


Необходими продукти за две гювечета: 


  • 300 г кайма
  • 400 г картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 





За заливката:

  • 2  яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно








Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганият домат, морков и нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се разбърква и разпределя в гювечета. Налива се 1-2 с.л вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 30-35 минути. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавя се брашното. Разбърква се. Гювечетата се изваждат от фурната, махат се капачетата и се заливат с разпределената по равно заливка. Връщат се във фурната, докато се запекат. Поднасят се с кисело мляко. Добър апетит!

сряда, 1 юни 2016 г.

Пържени цели пресни картофки и цаца


Необходими продукти : 


  • 500 пресни дребни картофи
  • 500 г цаца ( копърка, шпрот или друга дребна риба)
  • 2 с.л царевично брашно
  • 1 с.л бяло брашно 
  • олио за пържене 
  • сол на вкус
  • 1 лимон 



Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и подсушават. Пържат се цели в тиган или тенджера с капак. Отцеждат се от излишната мазнина върху кухненско руло. След това се посоляват на вкус. В същото олио пържим и рибката. В купа смесваме брашната и разбъркваме. Добавяме рибата и овалваме с въртеливи движения на купата. Пресипваме всичко през сито и изтръскваме добре, за да падне излишното брашно. Пържим веднага в добре сгорещеното олио. Отцеждаме отново върху кухненско руло и сервираме при картофките. Рибата подправяме с лимонов сок, а от кората му по желание може да направим розичка. Супер добре върви с чашка ледено студена бира! Добър апетит!


събота, 28 май 2016 г.

Салата със зеле, моркови, лека майонеза и риба тон


Необходими продукти :


  • 400 г прясно зеле
  • 2-3 моркова
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 160 г консерва риба тон в зехтин
  • 200 г лека майонеза 
  • сок от лимон 
  • сол на вкус 



Начин на приготвяне: 

Зелето се почиства, измива и нарязва на тънки ивици. Слага се в подходяща купа. Морковите се обелват и настъргват. Прибавят се към зелето. Добавят се скълцаните копър и магданоз. Овкусява се със сол и лимонов сок на вкус. Разбърква се. Добавя се консервата риба тон, заедно със зехтина от консервата и майонезата. Разбърква се отново. Сервира се охладена. 


петък, 27 май 2016 г.

Торта с меден сироп и сметаново-фъстъчен крем


Необходими продукти : 

за блатовете:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч захар 
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 1-2 ч.ч брашно
  • 5 г бакпулвер


за тортата:

  • топъл меден сироп
  • 2 с.л фъстъчен крем 
  • 1 с.л течен шоколад
  • 300 мл сладкарска сметана
  • 2 банана, череши за декорация
  • 100 г пурички с пълнеж за декор
  • захаросани бели фъстъци - Снежинки


Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта.Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията. Добавя се към яйчната смес. Разбърква се с дървена лъжица, до получаването на гладка консистенция. Получената смес изсипваме във форма за торта и изпичаме на 180 градуса за 40 минути. Проверяваме блатовете с дървена клечица. Забождаме и ако излезе суха, значи блатовете ни са изпечени. Оставяме да изстинат. След което се разрязват на три равни части. От тях се оформя сърце, като изрезките от блата се запазват и натрошават на ситно. Първият блат се сиропира с меден сироп. Половината от сметаната се смесва с фъстъчения крем и течния шоколад. Разбива се добре. С този крем се намазва блатът. Добавят се нарязани банани и се поръсва с натрошения блат. Внимателно върху блата се слага вторият. Процедира се по същия начин и с трите блата. Последният блат се намазва с крема. С него и помощта на шпатула се измазват краищата на тортата. По тях нареждаме пуричките. Останалата част от сметаната се разбива и се украсява тортата отгоре и отдолу с помощта на шприц. Декорираме с черешите и захаросаните фъстъци. Декорът на тортата може да направите по ваш вкус. Оставя се на хладно да стегне. Изключително фин и плътен вкус. Добър апетит!

сряда, 25 май 2016 г.

Тиквени кюфтенца с картоф



Необходими продукти :


  • 1 кг тиквички
  • 2 картофа
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • връзка зелен лук
  • сол на вкус
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1 с.л кисело мляко
  • 1 връзка пресен копър
  • 3-4 скилидки чесън
  • 100 г брашно 
  • 100 г царевично брашно 



Начин на приготвяне : 



Тиквичките се настъргван на едро ренде, осоляват се, добавя се кимион и черен пипер на вкус. Добавят се и яйцата, киселото мляко, скълцаният пресен лук, връзката копър, настърганите картофи и сирене.Скилидките чесън се пресоват и добавят към сместа. Всичко се разбърква много добре, след което се прибавя царевичното и обикновеното брашно. Може да излезе малко повече - бърка се до получаването на гъста каша. Оставя се за 30 минути на хладно, за да стегне малко, след което се загребва с лъжица от сместа и се изпържва в силно сгорещеното олио. Готовите кюфтета отцеждаме върху кухненска хартия и сервираме топли. По желание може да се гарнират с млечен сос. Добър апетит!

понеделник, 23 май 2016 г.

Фрикасе с кюфтенца и печени чушки




Необходими продукти : 


  • 3-4 броя печени и белени червени чушки 
  • 500 г овкусена кайма
  • масло за запръжка
  • 2 жълтъка 
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко  
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • лимонов сок на вкус 





Начин на приготвяне: 


От каймата се оформят малки кюфтенца, които се сваряват, а бульонът се отделя. Отцеждат се и се оставят настрана. В маслото се запържват нарязаните на ивички червени чушки. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. След това чушките се изваждат и отцеждат. В същото масло се запържва брашното. Жълтъците се разбиват предварително с киселото и прясното мляко. Към тях се добавя бульонът от варенето. Разбърква се добре и се изсипва към запърженото брашно. Бърка се с телена бъркалка, за да се получи хубав и гладък сос. Доварява се до желаната гъстота, като разбъркването продължава. Накрая се добавят кюфтенцата и чушките. Разбърква се и се сваля от котлона. Сервира се топло със скълцан пресен магданоз и лимонов сок на вкус. Добър апетит!

петък, 20 май 2016 г.

Салата айсберг с краставици

Най-обикновена салата айсберг с краставици и тук-там по някое морковено цветче за цвят и маслинки! Разбира се, няколко стръка пресен копър, обожавам го на салати !








Маслени картофи с кюфтенца на фурна


Необходими продукти :



  • 1 кг пресни картофки
  • 500 г овкусена кайма
  • 60 г масло 
  • 3-4 стръка копър
  • 1-2 стръка магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:



Картофките се почистват и измиват. Нарязват се на две и се подреждат в леко намаслена тава или йенски съд. След като наредим картофките, оформяме кюфтенцата и ги подреждаме между тях. Помежду тях добавяме целите скилидки чесън. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Маслото се разтапя и в него се запържват червеният пипер, скълцаните копър и магданоз.С получената запръжка намазваме картофите и изпичаме в загрята на 200 градуса фурна, до готовност. Сервират се топли със сос по избор.




четвъртък, 19 май 2016 г.

Гофрети със сладко от смокини


Необходими продукти :


  • 2 ч.ч. брашно 
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 125 г масло 
  • 2-3 яйца 
  • 1/2 ч.ч захар 
  • 200 мл прясно мляко 
  • щипка сол 



Начин на приготвяне: 


Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Добавя се маслото като разбиването продължава. Маслото трябва да е размекнато. След това се прибавя прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и щипка сол. Трябва да се получи хубава и плътна смес. Изпичаме гофретите в загрят и намаслен гофретник. Поднасяме със сладко от смокини. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...