RSS

петък, 25 ноември 2016 г.

Погача за прощъпулник

Днес направих първата си погача за прощъпулник, за приятелско семейство, чието бебче направи своите първи крачки. Погачата направих от два вида тесто и ще ги обясня в рецептата. Изключително съм доволна от моя първи опит :) 










Необходими продукти за основното тесто :

  • 1 кг (може и малко повече) брашно
  • 300 мл прясно мляко 
  • 1 ч.л захар 
  • 1 с.л сол
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 2 яйца 
  • 42 г мая за хляб
  • 1 белтък
  • 1 жълтък
за поръска: сусам и маково семе

за второто тесто :
  • 100  мл вода
  • 1 с.л сол
  • брашно за твърдо тесто


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа, а в средата правим кладенче. Прясното мляко трябва да е леко топло. В него се размива маята, заедно със захарта и солта. Разбърква се лекичко. В друг съд се разбиват яйцата, заедно с олиото. Добавяме към брашното и двата вида смес. Замесваме тестото. Оставяме го да втаса. През това време разделяме едно яйце в две купички - в едната белтък, в другата жълтък. Жълтъкът ще послужи за намазване на погачата, а белтъкът - с негова помощ се закрепим украсата от бялото тесто. 
След като тестото втаса, то се нарязва на 8 равни части и една по-голяма, която ще служи за среда на погачата. Върху леко намазнен плот разточваме нарязаните по-малки части. Навиваме ги на фитил, който разтегляме с ръце. Правим вързопчета по средата. Подреждаме в застлана с хартия за печене тавичка - по краищата на тавата. По-голямата част от тестото ще сложим в средата на погачата. Оформяме я с леко намаслени ръце и с въртеливи движения, за да се получи кръгла и гладка. След като сглобим погачата я намазваме с разбит жълтък. Поръсваме със семената. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса - 30-35 минути. През това време можем да замесим бялото тесто. То е лесно както за направа, така и за моделиране. Разточваме част от него. Изрязваме и оформяме фигурки по желание, в случая - краченца. Разточваме още една част, от която си изрязваме кръгчета и сглобяваме розичките, както и листенцата. Погачата се изважда от фурната, около 10-15 минути преди да бъде готова. Намазваме с белтък местата, на които искаме да закрепим украсата. Внимателно прикрепяме. Формичките се намазват и отгоре. Погачата се връща във фурната, докато украсата стегне и промени леко цвета си. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива в кърпа. След като изстине, може да се опакова с целофан и да се украси с панделки или други декоративни орнаменти :) Поднасяте с любов!


понеделник, 21 ноември 2016 г.

Салата Верано II-ри вид

Само с няколко продукта и доза желание можем да създадем малко красота и да й се порадваме и с очите, и с небцето.. Рецептата е от лятото, а самото име "Верано" означава лято :) 
Макар, че сме в началото на зимния сезон, нека с усмивка си спомним за изминалите летни дни !
Разликата между тази и първата салата е добавеният от мен колбас и зеленият лук, който съм решила да премахна. Все така вкусна, слънчева и апетитна!
Салата Верано





четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Кашкавалено хлебно ветрило





Необходими продукти : 


  • 1 нарязан на половини хляб
  • 100 г масло или маргарин
  • 1-2 домата 
  • колбаси по избор
  • 150-200 г настърган кашкавал
  • 3 яйца 
  • 100 мл прясно мляко 
  • 1 с.л кисело мляко 
  • шарена сол или самардала на вкус 
  • 1-2 стръка пресен босилек или магданоз
  • маслини за украса 

Начин на приготвяне  :


Филийките хляб се намазват с маслото и се нареждат ветрилообразно във форма за кекс. Помежду филийките се нареждат нарязани доматчета и колбас (шунка, кренвирш, луканка). Разбиват се яйцата, смесени с киселото и прясното мляко. Сместа се подправя със сол на вкус и с нея се залива хлябът. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до готовност. След изпичането се поръсва със скълцан пресен босилек или магданоз и се поръсва с шарена сол или самардала. Украсяваме с маслините и пресни стръкчета магданоз. Добър апетит! 


сряда, 16 ноември 2016 г.

Зелева салата с моркови и лимон




Необходими продукти : 


  • 1/2 бр. прясна зелка
  • 2-3 броя обелени моркови 
  • 2-3 стръка пресен кервиз
  • 1-2 стръка магданоз
  • сок от половин лимон 
  • зехтин и сол на вкус 
  • няколко маслини за украса
  • домат и краставица за декорация

Начин на приготвяне:


Зелката се нарязва на тънки ивици и се слага в подходяща купа. Към него се прибавят настърганите на ренде моркови. Добавят се скълцаните магданоз и кервиз. Подправя се на вкус със сол, зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Разбърква се и леко се намачква. Салатата се изсипва в плато. Украсява се с домат, краставица и маслини, така както е на снимките. Добър апетит! 


неделя, 13 ноември 2016 г.

Пържени дребни шаранчета и картофена салатка с копър


Шаранчетата ми ги подариха, изчистени, готови за готвене. Понеже са много малки ги изпържих цели, оваляни в смес от царевично и бяло брашно. Хрупкави и много вкусни, гарнирани със салата от картофи и зелени подправки... 

 Рецепта за шаран има : тук, а за салатата - тук, изключвайки майонезата. Добър апетит!


петък, 11 ноември 2016 г.

Млечна салата със смлени ядки


Млечна салатка със смлени ядки - използвах фъстъци вместо орехи и се получи страхотно!
Рецептата за салатата я има тук





четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Любимата ни руска салата


Често я правя, харесва ми да импровизирам и да декорирам. Несравнимо чувство, когато видиш крайния резултат. Рецептата я има в блога, написана на по-ранен етап тук














понеделник, 7 ноември 2016 г.

Спагети с гъби, доматен сос и подправки


Необходими продукти :


  • 250 г спагети 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 2-3 броя доматки (меки)
  • 2 с.л доматено пюре
  • 150-200 мл доматен сок
  • 200 г гъби печурки ( може и от консерва)
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • няколко стръка пресен босилек и риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио или захтин за запръжка 


Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват. Прецеждат се и се слагат в студена вода, за да не се слепват. В зехтин или олио запържваме нарязан на ситно лук и настърган морков. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме измитите и нарязани предварително печурки. Отново разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно доматки, доматеното пюре и сока. Прибавяме и скилидката чесън, сол и черен пипер на вкус. Оставяме сместа да къкри на слаб огън за 10-15 минутки. През това време можем да скълцаме пресните подправки. Накрая на готвенето, магданозът, босилекът и риганът се прибавят към получения сос. Разбърква се. Спагетите се отцеждат от студената вода и се гарнират със соса. По желание, при сервиране може да се поднесат с допълнително скълцан магданоз. Добър апетит! 







понеделник, 31 октомври 2016 г.

Сладкиш с млечен крем, боровинково сладко и орехи




Необходими продукти: 


  • 4 броя яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2  ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 5 г ванилия


за крема: 

  • 500 мл прясно мляко 
  • 1-2 жълтъка
  • 1-2 с.л. захар
  • 60 г масло
  • 100 г смлени орехи
  • 1-2 с.л сладко от боровинки
  • 3-4 с.л брашно


Начин на приготвяне:

В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Половината от тази смес се разпределя в застлана с хартия за печене форма, може и тавичка. Изпича се на долен реотан във фурна, загрята на 180 градуса. Докато чакаме първия ни блат да се изпече, можем да приготвим крема : 350 мл от прясното мляко, смесено със захарта завират на слаб огън. През това време се разбиват жълтъците. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква.Прибавят се и разбитите жълтъци. Тази смес се налива на тънка струйка към вече заврялото мляко. Кремът трябва бавно да се сгъстява. Когато е готов се добавя маслото. След като поизстине, към крема се добавят смлените орехи. След като блатът се изпече, се изважда от фурната и се намазва равномерно със сладкото от боровинки. Сладкишът може да се приготви и без крем, само със сладко по Ваш избор или обратното. В случая, аз съм използвала и сладко, и крем, защото така го предпочитаме. След сладкото, разпределяме крема върху него и добавяме останалата смес за втория блат. Този път изпичаме само на горен реотан във фурната ( 180 градуса), около 30 минути. Проверяваме дали е готов със суха клечка. Сладкишът се оставя да изстине, след което може да се украси с пудра захар. Разрязва се и се сервира. Разкошен е! Добър апетит!


неделя, 30 октомври 2016 г.

Пилешка яхния с гъби, картофки и зелен боб


Необходими продукти:


  • 1-2 броя пилешки бутчета 
  • 4-5 броя картофи 
  • 200 г ситни гъби печурки
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 по-меки домата
  • 250-300 г зелен боб
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръкчета магданоз и копър
  • няколко листенца кервиз 
  • стрити люти чушки по желание
  • 2-3 с.л олио 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • около 500-700 мл вода и 50 мл червено вино

Начин на приготвяне:




Зеленият боб се измива, почиства, нарязва и попарва. След това се отцежда от водата и се оставя встрани. Пилешките бутчета може да се сварят предварително и да се обезкостят, а бульонът от тях да запазите вместо вода. Аз съм използвала сурови, нарязани на парченца. В подходяща по-голяма тенджера запържваме нарязан на ситно лук и парчетата пилешко месо. Добавяме към тях нарязан на кубчета морков, настърганите домати, скилидките чесън и измитите печурки - цели. Разбъркваме. Картофите се обелват предварително и се нарязват на кубчета. Добавят се към сместа. Прибавяме и попарения зелен боб. Отново разбъркваме сместа добре. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер на вкус. Прибавяме скълцаните зелени подправки и наливаме водата (бульона) и виното. Оставяме яхнийката да къкри на слаб огън за около час. Ако решите да сгъстите яхнията, може да използвате няколко сварени и намачкани с вилица картофа. Към тях прибавяте част от сосчето и разбърквате до хомогенност. Връщате сместа към яхнията и отново разбърквате. Поднасяме ястието топло, поръсено със скълцани пресни подправки по избор или стрити люти чушлета. Аз използвах и двете! Добър апетит! 


петък, 28 октомври 2016 г.

Домашен суджук (наденица) в марля


Нямам търпение да споделя с Вас резултата от изпитаната рецепта за домашен суджук в марля на Дзверски вкусно . Отново се доверих на уменията му в кулинарията, реших, опитах и резултатът е завиден.
Рецептата е много лесна за изпълнение, а крайният продукт - повече от примамлив. Каймата, която използвах е болярска - с подправки и ситно нарязани леко люти чушки. По желание може да се омеси с подправки за суджук, чубрица, мащерка и други.

Необходими продукти : 

  • 1 кг кайма ( според желаното количесто)
  • подправки за овалване по избор
  • няколко парчета марля
  • здрави конци 


Начин на приготвяне:

Каймата се омесва и се оставя на хладно за 12 часа. След това от нея се оформят суджуците, с леко влажни ръце. Всеки от тях се овалва добре в смес от подправки, според вкуса. Аз използвах ситно нарязани сушени люти чушки, червен пипер, чубрица, малко сол, чесън на прах и риган. Марлята се нарязва на части, с големина такава, че парчетата кайма да се обвият добре. В края на всяко парченце марля се понаръсва още малко с подправките. Всеки оформен суджук се навива на стегнато руло и се завързва добре с конците. За да държи формата си е добре да се овърже и през средата - на няколко места. По същия начин процедираме и с останалите суджуци. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови. Този тук, на снимката - е първият, който отвихме и опитахме! Страхотен! Да ви е сладко мезето ! 

Вижте рецептата на Дзерски вкусно - тук
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...