RSS

петък, 10 март 2017 г.

Паста със спанак, топено сирене и месо





Необходими продукти:


  • 500 грама свинско месо
  • 1 глава лук
  • 150-200 грама макарони по избор
  • 70 грама топено сирене
  • 200 грама пресен спанак
  • 3-4 стръка пресен лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 супени лъжици зехтин за запръжка
  • 1-2 листенца пресен джоджен


Начин на приготвяне:

Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на ситно. Спанакът също. Слагат се в тенджера, добавя се зехтинът и се запържват. Месото се нарязва на ситни кубчета и се прибавя към сместа. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се топеното сирене и се разбърква. Към ястието се прибавят зеленият лук и джодженът, нарязани ситно. Налива се една чаена чаша вода и се задушава за 15-20 минути. Пастата се поднася топла, гарнирана с люти чушки по желание. Добър апетит!

сряда, 1 март 2017 г.

Винена яхния с арпаджик, картофи и кюфтенца


Необходими продукти:


  • 10-15 арпаджика
  • 300 грама кайма
  • 3-4 картофа
  • 1-2 дафинови листа
  • 4-5 зърна черен пипер
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 50 милилитра червено вино
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1-2 морков
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива и подсушава. Запържва се в сгорещеното олио. От каймата се оформят кюфтенца и се прибавят към сместа. Картофите и моркова се обелват и нарязват. Ястието се подправя със солта, виното, черния пипер, червения пипер и дафиновите листа. Налива се една чаена чаша вода и се оставя да къкри на слаб огън около 40 минути. След готовност се поръсва с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!


неделя, 26 февруари 2017 г.

Лападникът със сирене и масло на баба



Необходими продукти:


  • 400 грама кори за баница
  • 300 грама пресен лапад
  • 150 грама натрошено сирене
  • 1 връзка пресен лук
  • няколко стръка пресен джоджен
  • 4-5 яйца
  • 300 грама кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици олио
  • 60 грама разтопено масло за намазване


Начин на приготвяне:

Лападът се почиства, измива, попарва във вряла вода и отцежда. Олиото се сгорещява и в него се запържва нарязаният лапад. Добавят се и зеленият лук и джоджен. Плънката се оставя да изстине. Яйцата се разбиват, добавят се киселото мляко, бакпулвера и сиренето. Разбърква се, подсолява се и се смесва с лапада. Фурната се загрява на 200 градуса. Дъното на тава се намазва с олио, слага се кора и се разпределят по 1-2 супени лъжици от плънката. Покрива се с втора кора и се намаслява. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка. Лападникът се завършва с кора, намаслява се и се запича за 30 минути. След готовност се напръсква с вода, завива се с кърпа. След като поизстине се разрязва и сервира с кисело мляко или чашка айрян. Добър апетит!


събота, 25 февруари 2017 г.

Кекс с портокалови кори и течен шоколад




Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 чаени чаши захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 10 грама бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • кората на два портокала
  • 5 грама ванилия
  • 250 грама течен шоколад
  • захарни фигурки за украса



Начин на приготвяне:

В подходяща дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Добавяме настърганите на фино ренде портокалови кори. Разбъркваме и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов. Охлаждаме го и украсяваме с течен шоколад и захарни фигурки. Да ви е сладко!



Макарони на фурна с пилешко, сметана и кашкавалена заливка


Необходими продукти:



  • 400 грама макарони по избор
  • 300 грама пилешко филе
  • 1 глава лук
  • 150 милилитра сметана без захар
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • 1 чаена лъжичка босилек
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 150 грама настърган кашкавал
  • 2 супени лъжици брашно
  • олио за запръжка
  • 400 грама кисело мляко
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:




Лукът и месото се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио. Макароните се сваряват, отцеждат и добавят към сместа. Подправя се с черен пипер, сол на вкус и се добавят сметаната, ригана, босилека и скилидката чесън. Разбърква се и се пресипва в подходяща тава. Поръсва се с настъргания кашкавал. Фурната се загрява на 180 градуса. В тенджера се сгорещява малко олио, брашното се запържва в него и се разрежда с разбито кисело мляко. Разбърква се до гладка консистенция и се разпределя върху макароните. Запича се във фурната за 30-40 минути. След като изстине малко, ястието се разрязва и поднася, гарнирано със стръкчета пресен магданоз. Добър апетит! 



четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Ето, че и записът на рецептата за млечната супичка вече е готов!


Здравейте, приятели! Ето и рецептата от конкурса на "Аз Ям" - Млечна супа с царевица, топено сирене и кренвирши "Аз Ям"


Благодаря на всички мои приятели и познати, които ме подкрепиха и чрез чиято помощ моята мечта да запиша рецептата си се осъществи!

Млечна супа с царевица, топено сирене и кренвирши "Аз Ям"
Рецепта





сряда, 8 февруари 2017 г.

Розички от домат със синьо сирене и лют пипер






Необходими продукти:


  • 1-2 домата
  • 200 грама синьо сирене
  • 2-3 стръка магданоз
  • шепа маслини
  • сол и зехтин на вкус
  • стрити люти чушлета


Начин на приготвяне:

Доматите се измиват, подсушават и нарязват на две. Всяка половинка се реже на фини резенчета, които се свиват във формата на роза. Подреждат се в платовидна чиния и се подсоляват леко. Сиренето се нарязва на малки кубчета и се добавя към зеленчуците.Овкусява се със зехтин  на вкус. Украсява се с маслините и магданоза, поръсва се със стритите чушки. Добър апетит! 



петък, 3 февруари 2017 г.

Здравословна пъстра салата с грейпфрут и цвекло





Необходими продукти:


  • една маруля
  • 1 краставица
  • 1 червено цвекло
  • 1 домат
  • 2-3 мариновани чушки
  • шепа сладка царевица
  • половин грейпфрут
  • зехтин и сол на вкус
  • 1-2 чаени лъжички балсамов оцет
  • 3-4 фини резенчета кашкавал

Начин на приготвяне:

Марулята се измива, подсушава се, нарязва се и се слага в купа. Доматите, краставицата, цвеклото, чушките и грейпфрутът се нарязват на ситно и се прибавят към салатата. Разбърква се, подсолява се и се подравя със зехтин и балсамов оцет на вкус. Накрая се слага царевицата. Кашкавалът се разтапя и се слага върху дъното на чаша. След като изстине се оформя кошничка, която по желание може да декорирате с част от салатата. Поднесете студена с напитка по избор. Добър апетит! 

събота, 21 януари 2017 г.

Меден кекс с ванилия


 


Необходими продукти :


  • 4 яйца 
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • 1/2 ч.ч разтопен мед
  • 1 ампула есенция ванилия

Начин на приготвяне : 


В дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата, заедно със захарта и меда. Добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес, която по желание може да разделим и оцветим с какао. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпичаме в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до готовност. Проверяваме кекса с клечка за зъби. Забождаме я, ако излезе суха, кексът ни е готов! Да ви е сладко! 

събота, 14 януари 2017 г.

Свинско с ориз и куркума

Необходими продукти : 


  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч ориз 
  • 3 ч.ч вода или бульон 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 
  • 500 г свинско месо 
  • 2-3 стръка пресен магданоз за поръсване
  • 2-3 грама куркума 



Начин на приготвяне: 

Лукът и месото се нарязват и запържват в 1-2 супени лъжици олио. Към тях се прибавя оризът. Разбърква се. Подправя се на вкус със сол, куркума и черен пипер. Сместа се сваля от котлона и се пресипва в подходяща тава или йенски съд. Наливаме и трите чаши вода (бульон). Ястието се пече в предварително загрята фурна (180-200 градуса), до готовност на ориза ( 30-35 минути). Сервираме ястието топло, поръсено със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Лимоново пиле фрикасе



Необходими продукти :


  • 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
  • 700-800 мл пилешки бульон 
  • 400 г кисело мляко 
  • 1 ч.ч. прясно мляко 
  • 60 г. масло
  • 2-3 с.л брашно
  • 2 жълтъка
  • 2-3 стръка пресен копър
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус
  • 1 лимон

Начин на приготвяне :

Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 500 мл от пилешкия бульон. В дълбок тиган се разтапя маслото и в него се запържва до златисто брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото, прясното мляко и жълтъците. Добавят се към кашичката и се разбърква докато се посгъсти. Слага се пилешкото месо и ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня се подправя със скълцан копър, черен пипер и изцеден лимонов сок. Вкусът се допълва чудесно. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...