RSS

четвъртък, 27 април 2017 г.

Салата Свежарка



Необходими продукти:



  • 2 пресни краставици
  • 1 глава лук
  • 4-5 стръка пресен копър
  • 300 грама заквасена сметана
  • сол, черен пипер и зехтин
  • сок от половин лимон
  • една шепа микс от сурови семена по избор


Начин на приготвяне:


Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета. Лукът се обелва, измива, подсушава и нарязва на полумесеци. Зеленчуците се слагат в купа и се овкусяват със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин на вкус. Гарнират се със заквасената сметана, пресния копър и се разбърква. Салатата се охлажа и преди да се сервира се поръсва със семената. Добър апетит и наздраве! 

сряда, 26 април 2017 г.

Белтъчен мус със сметана и ягодов сироп

Необходими продукти:







  • 300 грама пресни ягоди
  • 200 милилитра течна сметана за разбиване
  • 2-3 супени лъжици пудра захар
  • 6 белтъка
  • 2 прахчета ванилия
  • декорация по избор




Начин на приготвяне:

Направете на ягодите на пюре и ги сложете в купа, заедно с пудрата захар. В друг съд разбийте сметаната до получаването на пухкав крем, а в купа разбийте белтъците до побеляване. Комбинирайте смесите, без ягодите, прибавете ванилиите и разбъркайте. Разпределете муса в купички, гарнирайте с ягодовия сироп, добавете продукти по ваш избор - бисквити, смлени ядки и охладете за 30 минути преди да поднесете. Сервирайте и се насладете! Добър апетит! 



събота, 22 април 2017 г.

Хрупкава пица с колбас, сирене и яйца


Необходими продукти:


  • 400 грама брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • една чаена чаша топла вода
  • 1-2 чаени лъжички зехтин
  • щипка сол
  • щипка захар

за гарнитура

  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 2 стръка пресен босилек
  • 2 стръка пресен риган
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 100 грама натрошено сирене
  • 1-2 броя колбаси по избор
  • 2 сварени и нарязани яйца
  • 100 грама кашкавал
  • 2 стръка пресен магданоз
  • пушен червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, заедно със солта, захарта и маята. Водата и зехтина се смесват и добавят към първата смес. Замесва се тесто и се оставя да втаса. От полученото тесто излизат два блата за пици. Разделя се на две, разточва се и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с доматено пюре, поръсва се с нарязан босилек, риган и чубрица. Гарнира се със сирене, нарязани колбаси и сварени яйца, кашкавал и пресен магданоз. Поръсва се с пушен червен пипер и се изпича на 200 градуса за 15-20 минути. Разрязва се и се хапва топла, топла! Добър апетит! 

неделя, 16 април 2017 г.

Цветна салата с пилешко, сметана и картофи


Необходими продукти:


  • 300 грама сварени пилешко месо, накъсано ситно
  • 400 грама сварени картофи
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 глава червен лук за украса
  • шепа царевица за украса
  • 200 грама микс от царевица, моркови и грах от консерва
  • 150 грама заквасена сметана
  • 100 грама млечна майонеза
  • сол, черен пипер
  • пресен магданоз за украса
  • 3-4 сварени и нарязани яйца


Начин на приготвяне:


В купа се слагат пилешкото месо, накъсано ситно, сварените яйца и нарязаните на кубчета варени картофи. Подсолява се и се подправя с черен пипер на вкус. Добавя се нарязан зелен лук, миксът от зеленчуци, заквасената сметана и майонезата. Разбърква се и се украсява с царевицата, червения лук и пресния магданоз така, както е на снимките или според вкуса ви. Добър апетит!




събота, 15 април 2017 г.

Вит козунак с локум, портокалови кори и захар


Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от портокал
  • 1 килограм и половина брашно
  • 100 грама розов локум
  • 1 жълтък за намазване
  • 3 супени лъжици захар за поръсване




Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Оставя се да бухне на топло и се премесва три пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и се прибавят нарязаните локумчета. Оформят се фитили, които се сплитат и навиват във формата на охлюв. Козунакът се слага в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбития жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. След втасване отново се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!




петък, 14 април 2017 г.

Великденски курабийки с лимонови и портокалови корички



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 20 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 20 супени лъжици захар
  • 15 супени лъжици разтопена свинска мас
  • кората от 1 портокал
  • кората от 1 лимон
  • 4 яйца
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто (около 1.250 кг)
  • едно разбито яйце за намазване
  • захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Киселото мляко се изсипва в купа, в която се прибавя амонячната сода и се оставя да шупне. Добавя се поизстиналата мас и се разбърква. Яйцата се смесват със захарта, цитрусовите кори и се разбиват. Добавят се към млечната смес. Брашното се пресява в купа, прибавя се бакпулверът и двете смеси. Забърква се лепкаво тесто - отначало с лъжица, а после се измесва с ръце, докато се получи гладко, средно меко тесто. Завива се и се оставя да почине за час, два. След това, от тестото се разточва кора с дебелина 0.5-1 см и се изрязват форми по желание. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, мажат се с яйце и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Да ви е сладко!



неделя, 9 април 2017 г.

Погача с масло за Цветница


Необходими продукти:



  • 2 бр. разбити яйца (едното за намазване)
  • 42 грама прясна мая (1 кубче)
  • 400 милилитра прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • масло за намазване
  • около 1 кг брашно (може и малко повече)
  • семена за поръсване (сусам, маково семе и др.)


Начин на приготвяне:



Маята с прясното мляко, леко затоплено и захарта + 1 супена лъжица брашно се оставят да втасат. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат яйцето, солта и вече готовата мая. Замесва се средно меко тесто и се оставя да почине 20 минути. Вече втасало, тестото се дели на топки, всяка се разточва, намазва се с масло (разтопено) и се нарязва на триъгълни лентички. Завиват се във формата на кроасанчета и се подреждат в средата на намазнена и набрашнена тава. Останалата част се оформя по същия начин, но вместо на лентички се разрязва на кръгчета с помощта на часа. Изрязаните части се свиват на две и притискат в краищата, така че да придобият форма на листенце. Подреждат се по вкус. 

След това се оставя на по-топло, да бухне тестото и вече втасалата погача се намазва с 1 яйце, разбито с 1 супена лъжица олио и се поръсва със сусам (може и с маково семе). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. След изваждане от фурната се напръсква с вода и се завива с хавлия. Добър апетит!


събота, 8 април 2017 г.

Пиле с цели картофи, масло и подправки

Необходими продукти:






  • 2-3 бутчета, измити и нарязани на порции
  • 5-6 броя пресни картофи
  • 1-2 супени лъжици масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 50 милилитра бяло вино
  • 2-3 резена лимон


Начин на приготвяне:


Бутчетата се подсушават и се сотират в маслото. Отцеждат се и се оставят настрана. В същата мазнина се запържват пресните картофи - цели и се изпиват в тава. Гарнират се с месото. Ястието се подправя със сол, черен пипер, чубрица и вино. Налива се една чаша вода и яденето се покрива с втора тава, запича се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това горната тава се маха и се запича за 10 минути. Преди сервиране се поръсва с нарязан ситно пресен копър и се гарнира с лимонови резенчета. Добър апетит! 

вторник, 4 април 2017 г.

Бърза яхния с печени чушки, лапад и пилешко месо



Необходими продукти:



  • 2 пилешки бутчета
  • 1 връзка зелен лук
  • две връзки лапад
  • 5-6 мариновани червени чушки
  • 150 грама крема сирене с подправки
  • 3 стръка пресен джоджен
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


Пилешките бутчета се измиват и нарязват на порции. Лукът и лападът се нарязват ситно и се запържват в сгорещено олио. Добавят се нарязани на лентички чушки, джоджен, магданоз и нарязаното месо. Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, прибавя се крема сиренето, около 100 милилитра вода и се оставя да къкри на слаб огън до готовност. Добър апетит! 


събота, 1 април 2017 г.

Бърза торта от руло с бял шоколад и ягоди


Необходими продукти:


  • 200 грама свежи пресни ягодки
  • 1 или 2 броя готови рула с ягодов крем
  • 250 грама течен бял шоколад
  • 2-3 обикновени вафли
  • продукти за украса по избор (аз използвах ягода и вафлени яйчица с пълнеж)


Начин на приготвяне:



Разрежете рулата и наредете половината от тях в чиния, така че дъното да се покрие. Разтопете шоколада, разстелете го равномерно, подредете нарязани ягоди. Покрийте с останалата част от нарязаните чула, отново глазирайте с бял шоколад и смелете вафлите в блендер. Поръсете старателно от всички страни и с помощта на пръстите притеснете добре от всички краища. Украсете с продукти по ваш избор и охладете тортата. Разрежете и я поднесете студена. Да ви е сладко! 


събота, 25 март 2017 г.

Баница на розички с кайма, бешамел и кашкавал






Необходими продукти: 



  • 400 грама кори за баница
  • олио за запръжка и намазване
  • 500 грама овкусена кайма
  • една глава лук
  • 100 грама маслини без костилки
  • 1-2 супени лъжици доматено пюре
  • една чаена лъжичка сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици брашно
  • 200 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 150 грама настърган кашкавал


по желание

  • 150 грама попарена коприва
  • 100 грама гъби





Начин на приготвяне:



Тавата се намазва с малко олио, корите се разстилат. В тенджера се сгорещява малко мазнина, в която се запържват нарязаният лук и каймата. Подправя се със сол, черен пипер, доматено пюре и риган. Разбърква се и се прибавят нарязаните маслини, коприва и гъби (в случай, че добавите). Плънката се запържва и охлажда. След това се разстилат по 1-2 супени лъжици върху всяка кора и се навива във формата на охлюв. По същия начин се прави и с останалите продукти. Получените охлюви се подреждат в тавата. Загрява се малко олио, в което се запържва брашното и се разрежда със смес от прясното и кисело мляко. Подсолява се и се бърка докато се сгъсти. Баницата се поръсва с кашкавала, полива се с бешамела и за запича във фурна, загрята на 180 градуса до златиста коричка. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...