RSS

вторник, 23 януари 2018 г.

Салата от рукола със спанак и медено - лимонов дресинг




Необходими продукти:




  • 1-2 шепи свежа рукола
  • 1-2 шепи бейби спанак или нарязан обикновен
  • 1 стрък зелен лук
  • сол и зехтин на вкус
  • 30 грама сурови ядки или семена по избор
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • няколко маслини за украса
  • 1 супена лъжица мед
  • сок от един лимон


Начин на приготвяне:


Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит! 


понеделник, 22 януари 2018 г.

Ванилов пудинг със сладко от смокини




Необходими продукти:



  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 2 чаени лъжички краве масло
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или есенция
  • 2-3 супени лъжици сладко от смокини


Начин на приготвяне:


Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко! 


Свинско месо с картофи, гъби и бешамелов сос

Необходими продукти:


  • 500 грама свинско месо
  • 500 грама картофи
  • 1 супена лъжица краве масло
  • сол, черен пипер, пресен копър
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 150-200 грама нарязани печурки
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 125 милилитра прясно мляко
  • 100 грама кисело мляко
  • масло за запръжка
  • 1-2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:


В тенджера разтопете и сгорещете маслото. Обелете картофите, измийте и ги нарежете на кубчета. Сотирайте ги в мазнината за 5-10 минути и ги изсипете в йенски съд с капак. Поръсете със скълцан копър и чесън. В останалото масло запържете ситно нарязаното месо и подправете със сол, черен пипер на вкус. Добавете гъбите и морковите. Разбъркайте и преместете сместа при картофите. Загрейте още малко масло, в него запържете брашното и разредете със смес от кисело и прясно мляко. Разбъркайте до сгъстяване на соса и с него гарнирайте ястието. Сложете йенския капак, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 50 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!



сряда, 17 януари 2018 г.

Солена палачинкова торта с кашкавал



Необходими продукти:



  • 125 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • около 2 чаени чаши брашно
  • мазнина за намазване на тигана
  • 400 грама нарязана фино луканка
  • 150 грама нарязани фино кисели краставички
  • 100 грама картофено пюре
  • 200 грама кисело мляко
  • сол според вкуса
  • чесън на прах или 1 счукана скилидка
  • сок от половин лимон
  • лютеница за гарниране
  • крема сирене с подправки за гарниране
  • 200 грама настърган кашкавал
  • няколко стръка пресен магданоз за украса


Начин на приготвяне:


Загрейте подходящ тиган на котлона и го намаслете. В купа разбийте яйцата, добавете млеката, захарта, солта и брашното. Разбъркайте до хомогенност и отсипете в тигана от сместа с помощта на черпак. Внимателно разстелете тестото с въртеливи движения и изпечете палачинката от двете страни. Пригответе всички по същия начин. Вземете подходяща чиния, сложете първата палачинка и я намажете с крема сирене. Гарнирайте с луканка, кисели краставички и настърган кашкавал. Пригответе чеснов сос от картофеното пюре, киселото мляко, чесъна, солта и лимоновия сок. Разбъркайте и с получения дресинг гарнирайте втората палачинка. Сложете плънка по избор и продължете подредбата според вкуса ви. Завършете тортата с чеснов сос, поръсете с кашкавала и украсете с луканка, кисели краставички и магданоз. Охладете, разрежете и поднесете. Добър апетит!


понеделник, 15 януари 2018 г.

Бързи банички на тостер




Необходими продукти за три банички:




  • 6 готови кори за баница
  • 1 супена лъжица разтопено краве масло, смесено с 1 супена лъжица олио
  • 2-3 яйца
  • 150 грама натрошено сирене
  • 1-2 супени лъжици кашкавалена извара
  • 1 супена лъжица кисело мляко


Начин на приготвяне:


Загрейте тостер пресата, през това време разгърнете корите две по две. Намажете всяка с разтопено масло. Разбийте яйцата, прибавете към тях сиренето, изварата и киселото мляко. Разбъркайте сместа до еднородност. Разпределете една супена лъжица от плънката в единия край на корите и ги сгънете на две. Сложете още малко от плънката и завийте още веднъж. Намажете баничката с масло и я изпечете в тостера до готовност. По същия начин пригответе и останалите. Добър апетит!


събота, 13 януари 2018 г.

Ванилови мъфини с шоколад


Необходими продукти:



  • 2 чаени чаши пресято брашно
  • 2 яйца
  • 150-200 грама кисело мляко
  • 100 милилитра олио
  • 15 грама бакпулвер
  • 1 ампула течна ванилия
  • 1 чаена чаша захар
  • настърган или нарязан черен шоколад


Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете захарта и олиото. Прибавете ванилията и разбийте сместа до хомогенност. Комбинирайте киселото мляко с бакпулвера и разбъркайте. След като шупне, изсипете сместа към яйчената, добавете брашното и разбъркайте до еднородност. Прибавете част от шоколада, размесете и разпределете тестото в намаслени форми или хартиени кошнички. Поръсете с останалите шоколадови парченца. Загрейте предварително фурната на 180 градуса, отгоре и отдолу, изпечете кексчетата в продължение на 25-30 минути. Охладете, подредете мъфините с поднос и им се насладете. Добър апетит!


сряда, 10 януари 2018 г.

Цитрусова баклава с шоколад


Необходими продукти:


  • 500 грама готови кори за баница
  • 300 грама смлени орехи
  • 1 чаена лъжичка канела
  • настъргана кора от един лимон
  • настъргана кора от един портокал
  • 100 грама разтопено масло
  • 700 грама захар
  • 1 литър вода
  • 1 прахче ванилия
  • течен шоколад за украса



Начин на приготвяне:


Разстелете корите и намажете всяка с разтопеното масло. Смесете половината от цитрусовите корички с орехите и канелата. Поръсете върху всеки лист и завийте във формата на охлюви. Подредете ги в намазнена тава. Намаслете баклавичките с останалото масло, загрейте фурната на 190 градуса и запечете за 30 минути отгоре и отдолу. Охладете печивото и пригответе сиропа. За целта смесете захарта с водата, бъркайте докато се разтвори и сгъсти леко. Прибавете останалите цитрусови корички и ванилията, за да придадат свежест на течността. След 4-5 минути варене свалете от котлона и залейте баклавата равномерно с помощта на черпак. Охладете я напълно и непосредствено преди да я поднесете, украсете с течен шоколад. Добър апетит и да ви е сладко!





петък, 5 януари 2018 г.

Шкембе чорба със запръжка от моркови


Необходими продукти:




  • 1 литър и половина прясно мляко
  • 500 милилитра вода
  • сол според вкуса
  • 300 грама сварено, почистено шкембе
  • 1 настърган морков
  • 30 грама краве масло за запръжка
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1 глава чесън и оцет на вкус за подправяне
  • стрити люти чушки по желание


Начин на приготвяне:


В тенджера смесете млякото и водата, подправете със сол и добавете нарязаното ситно шкембе. Оставете течността да заври, а през това време сгорещете маслото и запържете настърганите моркови. Отцедете оцветената мазнина, премахнете зеленчука и сгорещете отново. Запържете брашното докато се разтвори. Към тази смес прибавете 1-2 черпака от чорбата и разбъркайте до еднородност. Налейте бульона към чорбата, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за още 10 минути. През това време обелете чесъна, пресовайте скилидките и ги смесете с оцет. Поднесете шкембе чорбата гореща, гарнирайте я с чесновата смес и чили по желание. Добър апетит!

сряда, 3 януари 2018 г.

Свински ушенца с барбекю сос, вино и лимонов сок



Необходими продукти:



  • 500 грама сурови свински уши
  • сол и червен пушен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • сок от един лимон
  • 2 супени лъжици сос барбекю
  • 30 милилитра червено вино



Начин на приготвяне:


Сварете ушите, почистете и ги охладете. Нарежете на тънки ивици и запържете в зехтина. Подправете със сок от лимон, сол и червен пушен пипер. Той придава чудесен вкус и аромат на всяко ястие, приготвено с или без месо. Разбъркайте ушите и налейте виното. Задушете за 30 минути на тих огън, накрая прибавете барбекю соса. Поднесете мезето топло, гарнирано с резенче лимон. Добър апетит! 

Салата от цвекло и айсберг с лимон и зехтин


Необходими продукти:



  • 1/2 салата айсберг
  • 1 или 2 главички червено цвекло
  • сок от половин лимон
  • сол на вкус
  • зехтин на вкус
  • стръкчета магданоз за украса


Начин на приготвяне:


Нарежете айсберга на ивички, както режете зеле за салата и го сложете в купа. Обелете и настържете цвеклото, добавете го към зеленчука и подправете със солта, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте, украсете с резенче лимон и магданоз. Охладете и поднесете! Добър апетит!

вторник, 2 януари 2018 г.

Бирена баница на розички с късмети


Необходими продукти:



  • 400 грама кори за баница
  • 200 грама натрошено сирене
  • 100 грама масло, разтопено
  • 1-2 супени лъжици олио
  • 4 яйца
  • 200 грама кисело мляко
  • 80 милилитра бира
  • Щипка захар
  • Щипка сол
  • късмети



Начин на приготвяне:

Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...