Необходими продукти:
- 1-2 броя пилешки бутчета
- 4-5 броя картофи
- 200 г ситни гъби печурки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 по-меки домата
- 250-300 г зелен боб
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръкчета магданоз и копър
- няколко листенца кервиз
- стрити люти чушки по желание
- 2-3 с.л олио
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- около 500-700 мл вода и 50 мл червено вино
Начин на приготвяне:
Зеленият боб се измива, почиства, нарязва и попарва. След това се отцежда от водата и се оставя встрани. Пилешките бутчета може да се сварят предварително и да се обезкостят, а бульонът от тях да запазите вместо вода. Аз съм използвала сурови, нарязани на парченца. В подходяща по-голяма тенджера запържваме нарязан на ситно лук и парчетата пилешко месо. Добавяме към тях нарязан на кубчета морков, настърганите домати, скилидките чесън и измитите печурки - цели. Разбъркваме. Картофите се обелват предварително и се нарязват на кубчета. Добавят се към сместа. Прибавяме и попарения зелен боб. Отново разбъркваме сместа добре. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер на вкус. Прибавяме скълцаните зелени подправки и наливаме водата (бульона) и виното. Оставяме яхнийката да къкри на слаб огън за около час. Ако решите да сгъстите яхнията, може да използвате няколко сварени и намачкани с вилица картофа. Към тях прибавяте част от сосчето и разбърквате до хомогенност. Връщате сместа към яхнията и отново разбърквате. Поднасяме ястието топло, поръсено със скълцани пресни подправки по избор или стрити люти чушлета. Аз използвах и двете! Добър апетит!