![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiEgkY_d-nNOpLHtUjWprsTbuqF3zcKJQQ3jfG87VpbXfcDuwJBY8bySKTZzLkIE_hW7WQc2fe9v6jK2kI2qkHT7sx8NFfIXjoE8O7QQ1Q7XYE5t6lD61jfD_t4PeKLZr4Ss3WwRxKJuYf/s320/DSC03085.JPG)
Необходими продукти:
- 1-2 броя пилешки бутчета
- 4-5 броя картофи
- 200 г ситни гъби печурки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1-2 по-меки домата
- 250-300 г зелен боб
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 стръкчета магданоз и копър
- няколко листенца кервиз
- стрити люти чушки по желание
- 2-3 с.л олио
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л червен пипер
- около 500-700 мл вода и 50 мл червено вино
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy5aGwzQYBSRcsbZyPR09W1AWPXO6ONaPwrMipycxUAprOAPfZ4PO2cIWmmCo73Pg94d49Bomash8FLEPPh_AjjhJ5kfCOgxn_8bRSySG_wO14DQeYeMoBxNi8-13dMoejryNGAkjDr64g/s320/DSC03088.JPG)
Начин на приготвяне:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvIjdGJUDxZjMrqWGiS9j5RjHEo82TM51Sx8D_1rEsWysMYmgbYIYLmnxTErtUd9HOcVMypBNUpiDHdXI_85jv3d-VH3XDkhj6c5p1M4CxGT4gXv6RosYlw-6NRozdgU-V8ATIPOStTz2q/s400/DSC03097.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiZAiZAGn18h8bZJ3VJrzoBN2HpK7ty11KVukH4WNCXI8WsrTUEpOQmIHSC6X-9yltml9_PjvMlvKu2fh4CFVCizw68oRL2HSC82622Tqorthd-cTRSAhLON7wXwnhQgJyg13iccxejpR2/s400/DSC03098.JPG)
Зеленият боб се измива, почиства, нарязва и попарва. След това се отцежда от водата и се оставя встрани. Пилешките бутчета може да се сварят предварително и да се обезкостят, а бульонът от тях да запазите вместо вода. Аз съм използвала сурови, нарязани на парченца. В подходяща по-голяма тенджера запържваме нарязан на ситно лук и парчетата пилешко месо. Добавяме към тях нарязан на кубчета морков, настърганите домати, скилидките чесън и измитите печурки - цели. Разбъркваме. Картофите се обелват предварително и се нарязват на кубчета. Добавят се към сместа. Прибавяме и попарения зелен боб. Отново разбъркваме сместа добре. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер на вкус. Прибавяме скълцаните зелени подправки и наливаме водата (бульона) и виното. Оставяме яхнийката да къкри на слаб огън за около час. Ако решите да сгъстите яхнията, може да използвате няколко сварени и намачкани с вилица картофа. Към тях прибавяте част от сосчето и разбърквате до хомогенност. Връщате сместа към яхнията и отново разбърквате. Поднасяме ястието топло, поръсено със скълцани пресни подправки по избор или стрити люти чушлета. Аз използвах и двете! Добър апетит!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIXLUF-syOohYee_vY_X5lOEruhknQfJerU3zylE3uhsI6wzR8FJxfUFWTZUAYEE1LC56sS0EgUJ26-qZyb1hD1OhVHv0Zh26R9xi2tBqxOpCqMwufpESqeLBi4WS_ibZln2KcGwA0n3Qn/s640/DSC03093.JPG)