RSS

понеделник, 29 декември 2014 г.

Коледен венец



Необходими продукти :



  • 200г майонеза 
  • 500г сварени картофи
  • 150г шпеков салам или шунка
  • 2бр. сварени моркови
  • 100г размразен грах
  • 2-3бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца
  • 2 връзки пресен копър
  • 1 връзка пресен лук
  • продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.




Начин на приготвяне : 

Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя 
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина.Покрива се със скълцания зелен лук. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

петък, 26 декември 2014 г.

Меден тиквеник

Необходими продукти : 


  •  1 пакет точени кори - 500г
  • 1 кг настъргана тиква
  • 200г смлени орехови ядки
  • 60г масло за запръжка на тиквата
  • канела и 2 с.л мед
  • олио
  • пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне :


За целта вземате подходяща тава, намазнявате я с олио добре. Маслото разтопявате и в него се запържва тиквата, след около 4-5 минутки се добавят канелата и медът и непосредствено след тях се прибавят и смлените орехи. Тази смес се оставя да поизстине малко. Разстилате кора и разпределяте от сместа върху нея. Завивате кората на руло и нареждате в тавата.Така се процедира с всички кори докато свършат и докато се получи хубав, оформен тиквеник.Загряваме фурната предварително на 180 градуса и печем до зачервяване на корите - около 15 минути. Вече готовият тиквеник се запръсква със студена вода и веднага след това се наръсва обилно с пудрата захар. Става невероятен на вкус!

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Честито Рождество Христово, скъпи приятели! Наслаждавайте се на миговете, прекарани със семейството, защото за безценни!






вторник, 23 декември 2014 г.

Домашни бонбони с фъстъци и шоколад






Необходими продукти :

  • 250-300 г бисквити с масло
  • 60г краве масло 
  • кората на 1 портокал 
  • 100г смлени фъстъци 
  • шоколадови пръчици за украса
  • стърготини бял шоколад за украса 
  • 1 с.л течен шоколад 



Начин на приготвяне : 


Бисквитите се смилат с блендер на много ситно. Към тях се добавят портокаловите корички, разбърква се и се прибавя разтопеното, но не горещо масло. Прибавят се и смлените ядки и шоколадът, след което всичко се размесва добре и се оформя тесто. Още докато е меко се оформят бонбони, които се овалват в пръчици или стърготини. Поставят се в подходящи формички или поднос. Оставят се в хладилник да стегнат. По желание може да се направи и украса от шоколад. 

Коледни меденки





Рецептата - тук










събота, 20 декември 2014 г.

Запеканка със свинско, топено сирене, гъби и картофи

Необходими продукти:


  • 500г свинско вратно месо 
  • сол, черен пипер, кимион на вкус
  • 25г масло 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков
  • 200г гъби - печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка магданоз
  • скилидка чесън 
  • 100мл готварска сметана
  • 50г топено сирене
  • 50мл бира
  • 3-4 средно големи картофа
  • 150г кашкавал


Начин на приготвяне : 


Свинското месо се нарязва на фино, овкусява се с подправките и се нарежда в леко намаслена тава. В подходяща тенджера се запържват нарязаният на шайби лук, морковът, нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавят скълцаните копър, магданоз и чесън. Отново се разбърква. Оставя се около 5-10 минути да се позапържи, след това се прибавят нарязаните на шайби картофи. Всичко се обърква добре, добавя се сметаната,бирата и топеното сирене. Оставя се да къкри 5 минутки, след което сместа се изсипва и разпределя върху месото. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Непосредствено преди изкарването от фурната се поръсва с настърган кашкавал и се дозапича още десет минути. 

Свински хапки с лук и праз

Необходими продукти : 



  • 1 глава лук 
  • 1 стрък праз
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • щипка червен пипер
  • 25г масло
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 50мл червено вино
  • 500г свинско месо, нарязано на кубчета



Начин на приготвяне:


Лукът и празът се нарязват и запържват в маслото, след което се добавя и нарязаното месо, предварително овкусено с подправките. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Оставя се около 5 минутки да се запържи добре, като се разбърква, след което се добавя и виното. Отново се оставя около 10 - 15 минутки на слаб огън, като се разбърква периодично. Хапките се сервират поръсени със скълцан пресен магданоз. 

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Празнична салата "Дядо Коледа"

Необходими продукти : 



  • 1 морков
  • 1 брой червено цвекло (по-голямо)
  • 1 брой бяла ряпа
  • зехтин, сол, оцет на вкус
  • 2 маслини - за очички
  • 1 капаче от домат или 1 чери доматче



Начин на приготвяне : 


Зеленчуците се почистват и настъргват поотделно. Овкусяват се с подправките и се нареждат в платовидна чиния като от цвеклото се оформя шапка и устичка, от бялата ряпа - брадата и веждите, от морковите - лицето и маслините - за очички, за нос - доматчето. Сервира се охладена. 

неделя, 14 декември 2014 г.

Пикантни хрупкави кюфтенца

Необходими продукти :






  • 500г овкусена кайма
  • 1 глава лук 
  • 2 мариновани червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 100г кашкавал 
  • смлян корнфлейкс на едро 
  • 1 яйце и 2с.л бира
  • мазнина за пържене 


Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се добавя към каймата. Размесва се добре, след което се прибавят и нарязаните на ситничко чушки и магданоз. Отново се размесва добре. Оставя се в хладилник за 20-30 минути да стегне, след което от каймата се оформят кюфтенца, в средата на които се слага парче кашкавал. Потапят се в разбитото яйце, смесено с бирата, след което се овалват в корнфлейкса и се изпържват в силно сгорещената мазнина. 

Шоколадов мус със сметана


Необходими продукти :


  • 200г натурален шоколад
  • 1 с.л прясно мляко 
  • 30г масло
  • 4 яйца
  • 100г пудра захар
  • щипка сол 
  • Спрей сметана за украса
  • шоколадови пръчици (драженца) - за украса 


Начин на приготвяне : 



Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня с маслото и млякото. Като се разтопи се маха от нея. Добавят се първо жълтъците - един по един, добавя се пудрата захар. Белтъците се разбиват на сняг със щипката сол. Към шоколада се прибавя част от белтъците и се бие енергично. Прибавя се и останалата част и се разбърква добре до получаването на гладка хомогенна смес. Изсипва се в купичките за мелба или подходящи чашки, сервира се гарниран с бита сметана и украса по избор.

Пълнени печени палачинки


Необходими продукти : 


за палачинките :


  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • щипка сол 
  • щипка захар
  • 1ч.ч. прясно мляко 
  • половин чаена чаша студена вода
  • 1 с.л заквасена сметана


за плънката : 


  • 300 г пилешко филе 
  • 1 глава лук
  • 2 бр. кисели краставички
  • 150г мариновани гъби
  • 1с.л заквасена сметана 
  • сол и черен пипер
  • топено сирене
  • магданоз



Начин на приготвяне : 


Яйцата се разбиват, добавят се солта, захарта, прясното мляко, водата и заквасената сметана. Разбърква се добре, след което се добавя и пресятото брашно. Отново се разбърква - сместа трябва да бъде средна по гъстота ( с консистенцията на боза).  Добре е да постои поне 1-2 часа.Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло. Когато палачинките се отлепят  сами  по краищата и може лесно да се повдигнат с лопатка, са готови за обръщане. Готовите палачинки се оставят на страна.
Лукът се запържва в масло масло. Добавя се пилешкото филе, нарязано на жулиени и маринованите гъби. Разбърква се, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус. Добавят се киселите краставички, сметаната и скълцаният пресен магданоз. Разбърква се и оставя настрана. Готовите палачинки се пълнят с плънката, като в средата се слагат парченца топено сирене. Нареждат се в намаслена тавичка и се запичат. По желание може да се настърже кашкавал или да се поръсят с пармезан.

неделя, 7 декември 2014 г.

Пъстърва с орехи и подправки на фурна



Необходими продукти:

  • 2-3 броя изчистена пъстърва
  • 1 лимон
  • 2 глави лук или 1 връзка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръкчета розмарин
  • 2-3 стръка копър
  • подправка за риба на вкус
  • черен пипер на вкус
  • зехтин 
  • алуминиево фолио 
  • 50мл бира
  • 50г смлени орехи 


Начин на приготвяне: 



Пъстървата се измива и намазва със смес от бирата и подправката за риба. По средата се пълни с нарязани шайби лимон и лук.Добавят се ореховите ядки. Подправя се със скълцания магданоз,копър и розмарин. Овкусява се с черен пипер на вкус, след което се наръсва хубаво със зехтин. Завива се във фолио и се запича в предварително загрята фурна около час. Непосредствено преди изваждането от фурната (15 минути), се разгъва от фолиото, за да се позапече малко. Гарнира се със салата от варени картофи или зеле и моркови. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...