skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук
- 1-2 моркова
- 1 обелен домат
- 4-5 картофа
- 250 грама сурова наденица
- 450-500 грама свински ребърца
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка чубрица
- няколко стръка пресен магданоз
- 125 милилитра бира
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама бял боб
- 1 малка зелка
- 400 грама сурова наденица
- 1 домат
- 1/2 лимон, почистен от кората
- сол, черен и червен пипер
- олио за запръжка
- 2-3 стръка пресен джоджен или сух
- 1 чаена лъжичка чубрица
Начин на приготвяне:
Накиснете боба във вода за 24 часа, сварете го, изхвърлете течността, в която се е варил и го оставете настрана. В тенджера загрейте олио и запържете нарязаното зеле. Добавете ситно нарязани домат и лимон, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Разбъркайте и накрая прибавете джоджена и чубрицата. Налейте водичка, около 1/2 чаена чаша и задушете сместа. Прибавете сварения боб, разбъркайте ястието и го пресипете в тава или йенски съд. Отгоре подредете наденицата, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 30-40 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 5 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка течна ванилия
- 5 супени лъжици брашно
- 1 чаена чаша мармалад по избор
- 250 милилитра подсладена сметана за разбиване
- 1 супена лъжица натурално какао
- 100 грама пресни ягоди
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата и добавете захарта, заедно с ванилията. Разбийте сместа с миксер в продължение на 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица до еднородност на продуктите. Застелете правоъгълна тава с лист хартия за печене, изсипете яйчената смес и загладете повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 25-30 минути. Охладете и намажете с мармалад. Завийте блата на руло. В друг съд налейте сметаната, нека е добре охладена и прибавете какаото. Разбийте до желаната гъстота. Намажете рулото с получения крем, с помощта на вилица украсете и поръсете с какао. Охладете рулото, разрежете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 700 грама картофи
- 125 милилитра готварска течна сметана
- 100 грама мариновани печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен копър
- сок от половин лимон
- 1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 свински джолан
- 1 супена лъжица течен мед
- 1-2 чаени лъжички горчица
- сол, черен пипер на вкус
- 500-700 грама картофи
- сок от половин лимон
- бульон от варенето
Начин на приготвяне:
Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама зелена салата
- 100 грама салата лоло росо
- спанак, рукола
- 50-80 грама мини моцарела
- 1 домат
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 стрък пресен лук
- маслини за украса
- сок от лимон
- сол и зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама едри печурки
- 1 главичка лук
- 300 грама нарязана ситно шунка
- 2 супени лъжици царевица от консерва
- 20 грама краве масло
- сол, черен пипер на вкус
- 1 пресована скилидка чесън
- 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
- 150 грама настърган кашкавал
- зехтин за поръсване
- няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
за ягодовия крем:
- 350 милилитра прясно мляко
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка масло
- 1 супена лъжица сироп от ягоди
за ваниловия крем:
- 500 милилитра прясно мляко
- 2 жълтъка
- 1-2 супени лъжици захар
- 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
- 2 чаени лъжички краве масло
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 2 нарязани на колелца банана
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 50 грама краве масло
- сол според вкуса ви
- няколко скилидки чесън, обелени
- няколко стръка пресен копър
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 корена бяла ряпа
- 2 моркова, обелени
- 50 грама свежа рукола
- 1/2 връзка пресен магданоз
- сок от един лимон
- сол според вкуса ви
- зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500-600 грама брашно
- 1/2 кубче жива мая
- 2 супени лъжици мед
- 3 супени лъжици зехтин
- щипка сол
- 250 милилитра топла вода
Начин на приготвяне:
Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит!