skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 3-4 тиквички
- 1 чаена чаша оризово брашно
- 1/2 чаена чаша бяло брашно
- сол и зехтин за поръсване
- хартия за печене
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките и ги оставете да се отцедят от водата. В купа смесете двете брашна и оваляйте всяка тиквичка в сместа. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със сол и зехтин, запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Поднесете топли, добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм кайма
- сол, черен пипер на вкус
- 1 яйце + връзка магданоз
- 1 стрък пресен чесън
- 100 грама печурки, мариновани
- 2 сварени яйца
- 1 морков, обелен и сварен
- няколко кисели краставички
- 100 грама топено сирене
- 100 грама сирене гауда
Начин на приготвяне:
В купа сложете каймата и добавете сол, черен пипер, нарязани ситно магданоз и чесън. Чукнете яйцето и размесете сместа. Разстелете я върху хартия за печене. В средата на блата сложете гъби, яйца, морков, кисели краставички. Покрийте с топено сирене, сирене гауда и завийте на руло. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете до златисто. Поднесете с гарнитура от картофено пюре или зеленчукова салата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама млечна коприва
- сок от един лимон
- 1-2 стръка пресен чесън
- 3-4 листенца прясна мента
- половин връзка пресен джоджен
- 1/3 чаена чаша ориз
- 2 супени лъжици зехтин или олио
- сол, черен пипер на вкус
- 1 морков, обелен и нарязан ситно
- 1 домат от консерва, настърган
- 1 жълтък за застройка
- 200 грама кисело мляко
- 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства, измива и попарва. Прецежда се от водата, която заделяте за супата, нарязва се ситно и се връща обратно в тенджерата. Добавяте сок от лимон, нарязани чесън, мента, джоджен. Подправяте със зехтин, сол, черен пипер на вкус. Прибавяте моркова, домата, магданоза и накрая ориза. Оставяте да къкри на тих огън до готовност на зеленчуците. Подправяте със смес от разбит жълтък и кисело мляко. Поднесете топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 броя риба скумрия
- морска фина сол на вкус
- сок от един лимон
- стрит сушен девесил
- зехтин и щипка пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства и измива. Подсушава се и се намазва от всички страни със смес от морска сол, лимонов сок. девесил, зехтин и пипер. Загрявате скара и запичате рибата от всяка страна по 7-10 минути. Поднесете с гарнитура по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама шунка
- 2-3 стръка зелен лук
- 3-4 картофа, обелени и нарязани ситно
- 1-2 чаени лъжици краве масло
- 100 грама топено сирене
- 100 грама нарязани печурки
- няколко стръка пресен магданоз
- 1 скилидка чесън, пресована
- сол, черен пипер, червен пипер
- 50 милилитра доматен сок
- 1 чаена лъжичка розмарин
- няколко стръка копър за поръсване
- 100 нарязан тънко кашкавал
Начин на приготвяне:
В тенджера сгорещете маслото и сотирайте лука, картофите, гъбите и чесъна. Към тях прибавете сол, черен и червен пипер на вкус, доматен сок, розмарин, магданоз, шунката, нарязана на кубчета. Разбъркайте сместа и я разпределете в глинени гювечета. Във всяко сложете топено сирене и парченца кашкавал. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 60 минути. Охладете и поръсете с нарязан ситно копър. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 1 глава лук
- 150 грама микс грах и мини моркови
- 1 чаена чаша ориз
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- фина морска сол за поръсване
- сок от един лимон
- 1-2 супени лъжици разтопено масло
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Пилето се измива и подсушава, лукът се запържва в част от маслото, добавят се зеленчуците и ориза. Разбърква се и след 5 минути сместа се пресипва в тава. Разположете пилето отгоре, намажете го със дресинг от масло, лимонов сок, морска сол, черен пипер, пушен червен пипер. Налейте 3 чаени чаши вода, загрейте фурната на 180 градуса и печете около час. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши брашно
- 1 пакетче суха мая
- щипка сол, щипка захар
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/2 чаена чаша топла вода
- 2 супени лъжици доматен сос
- босилек, риган и магданоз
- колбас по избор
- 1-2 супени лъжици царевица от консерва
- печена чушка
- 150-200 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с маята, добавете солта, захарта и към тях налейте топлата вода + зехтина. Разбъркайте и замесете тесто. Оставете го да втаса, след което разточете и оформете като сърце. Намажете блата с доматен сос, поръсете с нарязаните подправки. Гарнирайте с колбаса, царевицата, поръсете с кашкавал. Нарежете чушката на ивици и оформете надписа както е на снимките. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 40 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 3-4 свински пържоли
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 2 супени лъжици разтопено масло
- сол, черен пипер на вкус
за апетитката
- 4-5 мариновани червени чушки
- 1 скилидка чесън
- 400 грама цедено кисело мляко
- 100 грама майонеза
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се слага в купа, а в блендер се разбиват чесъна, магданоза и маслото. Пържолите се заливат със сместа и се оставят да се мариноват в нея за 3-4 часа. След това се пекат на предварително загрята скара. От маслото в маринатата стават крехки и сочни. Нарежете или смелете чушките заедно с чесъна, добавете цеденото мляко, майонезата и сол на вкус. Разбъркайте до хомогенност, поднесете пържолите с охладената апетитка. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама почистен зелен боб
- 4-5 картофа, обелени и нарязани
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 морков, обелен и нарязан
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- 2-3 скилидки чесън, обелени
- сол, черен пипер на вкус
- 500 грама свинско месо за готвене
- няколко стръка пресен копър и магданоз
- мазнина за запръжка
Начин на приготвяне:
В купата на уреда сложете мазнина и го настройте на пържете. Запържете лука, червения пипер и добавете моркова, картофите и свинското месо, нарязано на кубчета. Подправете със сол и черен пипер, добавете зеления боб, копъра и магданоза, чесъна. Налейте 150-200 милилитра вода и разбъркайте ястието. Сменете режима на готвене със задушаване (stew), затворете уреда и оставете да готви 60 мин. Поднесете гозбата топла, гарнирайте с цедено или кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 10-15 листа от кисело зеле, по-големи
- 1/2 чаена чаша ориз
- 1 глава лук, наситнена
- 1 настърган морков
- 500 грама кайма, подправена
- сол, черен пипер, кимион, червен пипер
- 1 чаена лъжичка джоджен
- масло или олио за запръжка
- 30 мл бяло вино
- 200 милилитра зелева чорба
- 500 грама кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
- сок от един лимон
- 30 грама краве масло
Начин на приготвяне:
В тиган сгорещете мазнина и запържете лука и моркова. Добавете каймата, накъсана ситно, солта, червения и черния пипер, кимиона и джоджена. Разбъркайте и изсипете ориза, след това налейте виното. След като течността се изпари, свалете от котлона и леко охладете. Върху дъска сложете зелев лист, разпределете една-две лъжици от плънката и завийте сарма. Пригответе по същия начин всички сарми и подредете плътно една до друга в тенджера. Залейте със зелевата чорба и притиснете сармите с чиния. Оставете да се сварят на слаб огън за час. През това време пригответе соса. В друг съд разтопете масло и запържете брашното. Разбийте киселото мляко и малко водичка и сока от лимона. Изсипете към брашняната смес и бъркайте до сгъстяване. Подправете с малко сол и черен пипер. Поднесете сармите, гарнирани с млечно-лимоновия сос, поръсете с червен пипер или джоджен. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 4 сварени и обелени яйца
- 70 милилитра прясно мляко
- 250-300 милилитра олио или зехтин
- сок от половин лимон
- 1 чаена лъжичка горчица
- 1-2 пресовани скилидки чесън
- 150 грама сирене, леко обезсолено
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
- сол според вкуса
Начин на приготвяне:
Нарежете яйцата и ги сложете в купа, добавете чесъна, натрошеното сирене, пипера и солта. Пригответе лека майонеза като добавите постепенно мазнината към прясното мляко и издърпвате/разбивате сместа с пасатор. Получения сос изсипете към останалите продукти и разбийте продължително до получаването на хомогенна смес. Разсипете апетитката, охладете и поднесете. Идеална за хапване по всяко време. Добър апетит!