skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 400 грама бяло брашно
- 1/2 чаена чаша царевично брашно
- 200 грама пшеничен зародиш
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 200 милилитра топла вода
- 25 грама жива мая
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 50 грама сурови тиквени семки
- 20 грама сурови сусамови семена
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа, добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се. Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене. Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама брашно
- 250 милилитра топло прясно мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- няколко цели кренвирша
- 10 грама сусам
- 1/3 кубче жива мая
- 2 разбити яйца + жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Брашното се изсипва в купа и се добавя солта. Маята се размива в млякото, заедно със захарта. Олиото се смесва с яйцата, разбърква се и течните съставки се комбинират със сухите. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След това се разделя на равни части, разточва се и се изрязват лентички. Кренвиршите се завиват с изрезките тесто, така че да се покрият добре от всички страни и се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. След като удвоят обема си се изпичат в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Напръскват се със студена вода и се завиват, за да омекнат. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 150 грама нарязан пресен спанак
- 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
- 1 чаена чаша ориз
- 3 чаени чаши и половина зеленчуков бульон
- зехтин или олио за запръжка
- настъргана кора от един лимон
- 200 грама микс от моркови, царевица, грах или други по ваш избор
- сол, черен пипер според вкуса ви
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и заедно със спанака се запържва в сгорещена мазнина. Добавя се оризът, подправя се със сол, черен пипер и се разбърква. Прибавят се лимоновите корички, зеленчуците и бульонът. Ястието се приготвя на тих огън за 30-35 минути, докато течността се редуцира. Поднася се топло, поръсено с нарязани пресни подправки или украса по ваш избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 килограм брашно
- 42 грама прясна мая
- 350 милилитра прясно мляко, топло
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 3 яйца + част от жълтъка за намазване
- сусам за поръсване
- 6 кренвирша, разрязани на две
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и слага в купа. В друг съд се налива топлото мляко, добавя се маята, захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, налива се маслото и заедно с предната смес се добавят към брашното, в което сте направили кладенче. Замесва се меко тесто и се изчаква да втаса. Разделя се на равни части, разточват се и се изрязват триъгълници по дължината на блата. Всяка половинка от колбасите се слага в широката част на изрезките и се завива към тясната. Получените кроасани се подреждат в тава, застлана с лист пергамент. Разположението, както и украсата са по ваш избор. Месеницата се намазва с масло, разбит жълтък и се поръсва със сусам. След удвояване на обема се изпича на 180 градуса за 45 минути. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама скариди
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 супена лъжица соев сос
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 20 милилитра бяло вино
- няколко стръка пресен копър
- 3 скилидки чесън, нарязани
- 2 чаени лъжички краве масло
- няколко стръка магданоз или нарязан пресен лимон
Начин на приготвяне:
Маслото се сгорещява в съд с капак и се запържват лука, чесъна и скаридите. Добавят се соевия сос и бялото вино, разбърква се и се подправя с нарязан копър и сок от лимон. Задушава се за 5 минути и ястието се готви на тих огън за още 15-20 минути. При сервиране се поднася с пресен магданоз или лимонови резенчета. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама фини точени кори, може и домашно
- 120 грама разтопено масло за намазване
- 200 грама натрошено сирене
- 2 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 и 1/2 чаена лъжичка сол
- 30 милилитра газирана вода
- олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две, като втортата кора, вътрешната, се накъсва ситно и се напръсква с масло. Отгоре се разпределя от сиренето и се завива на нестегнато руло. Всички рула се навиват във формата на охлюви и се подреждат в намазана с олио тава. Отгоре се глазират с останалото масло. В купа се разбиват яйцата, добавя се млякото, солта, захарта, брашното и водата. Сместа се разбърква до хомогенност и се разпределя върху всяко охлювче. Фурната се загрява на 180 градуса, запичат се в началото 15 минути само отдолу, след което градусите се увеличават на 200 и процесът на печене продължава около 20 минути, по средата на фурната. След готовност охлювите се напръскват със студена вода или се намазват с масло и се завиват за 20 минути с чиста кърпа. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 почистени скумрии
- 100 грама замразени скариди
- 1 глава лук
- 1-2 супени лъжици олио или зехтин
- 4 обелени и настъргани зрели домата
- 200 грама сварен боб
- 250 грама царевица от консерва
- 2-3 нарязани кисели краставички
- 2-3 дафинови листа
- сол, черен пипер, червен пипер на вкус
- нарязан пресен копър и магданоз на вкус
- 30 милилитра червено вино
- 1/2 чаена лъжичка сушен девесил
Начин на приготвяне:
Скумриите се нарязват на порции и се слагат в купа. Добавят се девесила, копъра и магданоза. Разбърква се, налива се виното и рибата се оставя за час на хладно. През това време олиото се сгорещява в тенджера и се запържва лука, заедно с доматите и царевицата. Прибавя се бобът, киселите краставички, дафиновите листенца и подправките. Разбърква се, след 10 минути сосът се пресипва в тава и се прибавят рибата и скаридите. Фурната се загрява на 180 градуса, ястието се покрива с алуминиево фолио, за да не пръска и се запича за 40 минути. Поръсва се с нарязани пресни копър, магданоз или други подправки по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 2 яйца
- около 200 милилитра хладка вода
- 1 чаена лъжица оцет
- 1 чаена лъжичка и половина сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 2 супени лъжици олио
- натрошено сирене
- 50 грама разтопено масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, прибавят се солта и захарта. Разбърква се, добавят се олиото, оцета и водата. Брашното се пресява, замесва се тесто и се разделя на равни части.
Разточват се, намазват се с масло, поръсват се със сирене и се навиват на рула. Подреждат се в намазана с олио тава, завивайки всяко руло едно до друго, така че да придобие формата на охлюв.
Баницата се намазва с останалото масло и се изпича в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути.
Напръсква се със студена вода и се покрива с чиста влажна кърпа. Поднася се топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама нарязано прясно зеле
- 2 зрели домата, обелени и нарязани
- 2 дафинови листа
- 2 супени лъжици олио за запържване
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1/2 чаена чаша ориз
- 300 милилитра вода
- сол, черен пипер на вкус
- 2 нарязани бутчета
- 1 нарязан ситно лимон
- 1 супена лъжица доматено пюре
Начин на приготвяне:
В тенджера се налива олиото, сгорещява се и се запържва зелето, докато омекне. Добавя се нарязаното на порции пилешко. Прибавят се доматите, ориза и се подправя със сол, черен пипер, червен пипер, доматено пюре. Ястието се разбърква, налива се водата, добавя се нарязаният ситно лимон и дафиновият лист. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън до готовност (40 минути).
Необходими продукти:
- 2 пилешки бутчета, нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 настърган морков
- 500 грама зрели домати, обелени
- 10 грама захар
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- няколко стръка пресен магданоз
- 50 милилитра червено вино
- 100 грама ситни цели печурки
- 3 обелени и нарязани на кубчета картофа
- 1 червена чушка, нарязана ситно
- зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава и запържва в сгорещен зехтин. Отцежда се и се оставя настрана. В същата мазнина се запържват лука, чушката, морковите, доматите и се подправя със захарта, солта, черния пипер и червения пипер. Налива се виното, добавят се печурките, картофите и месото.Наливат се около 150 милилитра вода и ястието се оставя да къкри на слаб огън за час. Подправя се с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама брашно
- 150 милилитра светла бира
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица зехтин
- 7 грама суха мая
за плънката
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 домата, нарязани на кръгчета
- 150 грама настърган кашкавал
- наденица или друг колбас по избор
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 чаена лъжичка чубрица
- щипка сух босилек
- нарязан пресен магданоз
- нарязани ситно маслини
Начин на приготвяне:
Брашното, смесено с маята, се слага в купа. Разбърква се, добавят се солта, захарта, бирата и зехтина. Разбърква се с дървена бъркалка, а след това се омесва с помощта на допълнително брашно. Разточват се блатове с дебелина по избор. Блатът се слага в застлана с хартия за печене тава. В купа се смесват доматеното пюре, ригана, чубрицата и босилека. Разбърква се и пицата се намазва със сместа. Гарнира се с маслини, червен лук, домати, наденица, магданоз и се поръсва с кашкавал. Фурната се загрява на 200 градуса и пицата се запича за 15-20 минути. Добър апетит!