skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
за тестото
- 350 грама брашно
- 1/2 чаена чаша топла вода
- 1 супена лъжица зехтин
- щипка сол и щипка захар
- 5 грама суха мая
за плънката
- 100 грама настърган кашкавал
- 50 грама настъргано сирене
- 1 домат, нарязан на кръгчета
- шарена сол за поръсване
- масло за намазване
Начин на приготвяне:
Пригответе тесто като смесите брашното с маята, а към тях прибавите водата, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте и замесете тесто. След като втаса, разделете на части и разточете. Върху всяка тестена кора сложете разтопено масло, добавете сирене, кашкавал, домат и шарена сол. Пригответе по същия начин и останалите кори. Изпечете пърленките в сгорещен тостер. След готовност разрежете и поднесете топли. Идеални са с каничка айрян или кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 глава стар лук или половин връзка пресен
- 400 грама сварен и отцеден нахут
- 1 чаена чаша и половина ориз
- 2 пилешки бутчета, измити и нарязани на порции
- половин връзка пресен джоджен
- сол, черен пипер на вкус
- 200 грама попарен и нарязан ситно спанак
- олио за запръжка
- 1/3 чаена лъжичка куркума
- 5 чаени чаши вода или пилешки бульон, може и зеленчуков
Начин на приготвяне:
Настройвате уреда на програма за пържете, наливате мазнината и след като се сгорещи запържвате лука. След това прибавяте ориза, солта, черния пипер, куркумата и накрая пилешкото месо + нахута. Разбърквате сместа, слагате спанака, нарязания ситно джоджен и водата или бульона. Изберете програма за готвене, при мен е бутонът Stew, задайте време 45 минути и натиснете старта. След готовност, уредът ще премине на режим поддържане на температурата на ястието, изключете го, разпределете порции и се насладете на вкуса. Добър апетит!
Необходими продукти:
за тестото:
- 300 грама брашно
- 150 милилитра топла вода
- 1/3 пакетче суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- щипка сол
- 1-2 супени лъжици зехтин
за гарниране:
- 2 супени лъжици доматена паста
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 чаена лъжичка сух босилек
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 50 грама маслини без костилки, нарязани
- 50-80 грама царевица от консерва
- 250 грама нарязана луканка
- 100 грама настърган кашкавал
- шепа рукола за декорация
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното и към него прибавете маята. Разбъркайте съставките. В друг съд налейте водата, прибавете солта, захарта и зехтина. Комбинирайте със сухите продукти и пригответе тесто. Покрийте с влажна кърпа съда, докато втаса и разделете на две части. От това количество тесто ще приготвите две пици. Разтеглете първата така, че да покрие плътно тавичката. В купа смесете доматената паста с ригана, босилека, чубрицата. Намажете блата с готовия сос и гарнирайте с маслините, царевицата, луканката и кашкавала. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете пицата до готовност. Пригответе втората по същия начин. След като изстине украсете с листенца свежа рукола, разрежете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 200 грама настъргано сирене
- 1 чаена лъжичка сол
- 10 грама бакпулвер
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1/3 чаена чаша олио
- 300 грама попарен и охладен спанак
- 1 връзка ситно нарязан пресен джоджен
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете солта и ги разбийте. Прибавете киселото мляко, сиренето, олиото, нарязаните спанак и джоджен. Разбъркайте, а в друг съд комбинирайте бакпулвера с брашното. Смесете всички продукти и разбъркайте с дървена шпатула. Застеле тавичка с хартия за печене, разпределете сместа и я загладете. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питата за 35-40 минути. Пробвайте дали е готова със суха клечка за зъби. Охладете, разрежете и поднесете питата, гарнирана с кисело мляко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици доматено пюре
- щипка захар
- щипка сол
- 1 супена лъжица соев сос
- сос от печено месо
- 1 чаена лъжичка горчица
Начин на приготвяне:
След като изпечете месо или друг вид месни продукти на скара или барбекю, задушете ги за 30 минути и отделете в купичка получения сос. Към него прибавете доматеното пюре, захарта, солта, соевия сос и горчицата. Разбъркайте сместа до хомогенност и охладете. Поднесете соса като гарнитура към мешана скара и други печени меса. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама бял боб
- 1 глава стар лук
- 2 стръка пресен лук
- 1 връзка пресен джоджен
- 1 нарязана ситно скилидка чесън
- сол, черен пипер, червен пипер
- 1 чаена лъжичка чубрица
- 1 супена лъжица доматено пюре
- щипка захар
- 400 грама шарено свинско месо, нарязано
- олио за запръжка
- 300 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта, на сутринта сменете водата и го сварете до готовност. Отцедете течността и охладете. В тенджера загрейте олио, запържете нарязан ситно пресен и стар лук. Добавете месото, чесъна и скълцания джоджен. Подправете със сол, черен и червен пипер на вкус, чубрица, доматено пюре и щипка захар. Налейте вода, сипете боба и гответе на тих огън за 40 минути. Разпределете яхнията в купички, поръсете с нарязан ситно пресен магданоз. По желание добавете и скилидки чесън. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 връзка пресен лук
- 3-4 стръка пресен джоджен
- 2 връзки пресен лапад
- 500 грама кайма смес
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка кимион
- сол и червен пипер на вкус
- 1 мек домат, настърган
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 чаена чаша и половина ориз
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаени лъжици масло
- 400 грама кисело мляко
- 100 милилитра прясно мляко
Начин на приготвяне:
Измийте, подсушете и нарежете ситно лука и лапада. Запържете ги в сгорещено олио. Прибавете каймата, черния пипер, кимиона, солта и червения пипер. Добавете настъргания домат, чесъна и ориза. Разбъркайте сместа и след като се запържи я пресипете в подходяща тава. Налейте вода, около 4 чаени чаши и загрейте фурната на 200 градуса. Гответе ястието докато течността изври, а ориза набъбне. Пригответе бешамелов сос като запържите брашното в маслото и разредите със смес от млеката. Подсолете соса и след като се сгъсти го разпределете върху ястието. Върнете във фурната да се запече за още 20 минути. Разрежете мусаката на парченца и поднесете топла. По желание гарнирайте с пресен чесън или подправки. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 700 грама свински котлети
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка кимион
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- щипна сол
- 2 чаени лъжички краве масло
- 2 супени лъжици брашно
- 2 настъргани домата
- 1 супена лъжица доматено пюре
- щипка захар
- 1 връзка зелен лук
- 1-2 стръкчета пресен джоджен
- 1 стрък зелен чесън
- 1/2 чаена чаша доматен сок
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в тенджера, оваляйте котлетите в брашното и ги сотирайте от двете страни. Подправете месото със смес от черен пипер, кимион, червен пипер и сол. Подредете пържолите в тава или йенски съд. В същото масло запържете настърганите домати, прибавете пюрето, захарта и нарязаните пресни чесън, лук и джоджен. Налейте доматения сок, намалете мощността на котлона и гответе на тих огън за 10-15 минути. Покрийте котлетите с получения сос, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 30 минути. Сервирайте ястието топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама бял боб
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен джоджен
- по една връзка лапад и спанак
- олио за запръжка
- 1-2 меки домата или от консерва
- 100 милилитра доматен сок
- щипка захар
- сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте боба и го сварете. Отцедете водата от варенето и оставете настрана. В тенджера сгорещете олио и запържете ситно нарязан лук. Добавете нарязаните предварително връзки лапад и спанак. Подправете със сол, черен и червен пипер. Сложете настърганите домати и щипка захар, за да не киселеят. Прибавете боба, доматения сок и нарязания ситно джоджен. Налейте около 250 милилитра вода, разбъркайте и оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване. По желание може да добавите листенца прясна мента. Поднесете яхнията топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 кг и малко повече пресято брашно
- щипка сол
- 42 грама жива мая
- 300 милилитра топло прясно мляко
- 3 яйца + 250 грама кристална захар
- 3 супени лъжици олио
- 1 ампула есенция ром или ванилия
- настъргана коричка от един лимон
- 170 грама разтопено краве масло
- 1 разбито яйце + 1 супена лъжица прясно мляко
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете брашното, а в друга по-малка налейте прясното мляко, предварително затоплено, не горещо. Размийте маята и добавете щипка захар и сол. В друг съд чукнете яйцата, сложете захарта, олиото, лимоновите корички и есенцията. Разбийте сместа на ръка или с миксер, но на слаба скорост, докато захарта се стопи и получите пухкава смес. Към брашното изсипете размитата мая, добавете и разбитите яйца. Замесете меко тесто и го сложете в купа. Покрийте с влажна кърпа и изчакайте да втаса. След това разстелете тестото върху намаслен плот и го намажете с масло. Завийте краищата няколко пъти и го "сгънете". Отново замесете, разстелете и повторете начина докато вкарате цялото количество масло в тестото. По този начин тестото ще стане на конци, което е основна идея при месенето на козунаци. Оформете вашето козуначе във форма по избор, намажете го със смес от разбито яйце и прясно мляко. Поръсете го със захар, сложете във форма или върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да втаса отново. Загрейте фурната на 150 градуса - отгоре и отдолу, печете в продължение на 2 часа. След готовност завийте козуначето с чиста кърпа. Разчупете и се насладете на вкуса и аромата му. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 20 грама краве масло
- 1 връзка пресен лапад
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 3-4 листенца пресен джоджен
- 400 грама кисело мляко
- 200 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер на вкус
- 100 грама натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Измийте лапада и го попарете в гореща, подсолена вода. Отцедете и нарежете ситно, задушете в сгорещено масло. Прибавете нарязани пресни лук, чесън и джоджен. Подправете ястието със сол и черен пипер. В купа комбинирайте млеката, добавете брашното и разбъркайте докато продуктите се смесят. Налейте сместа към лапада, бъркайте до сгъстяване и прибавете натрошеното сирене. Оставете ястието да къкри на слаб огън за 10-15 минути, разпределете в купички и поднесете топло. Добър апетит!