RSS

сряда, 19 февруари 2020 г.

Мъфини с шипков мармалад



Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 3 супени лъжици кисело мляко
  • 10 грама бакпулвер
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 настърганя кора от лимон
  • Шипков мармалад
  • Хартийки за мъфини

Начин на приготвяне:

В купа чукнете яйцата, добавете захарта и олиото. Разбийте до хомогенност. Добавете киселото мляко и кората от лимон. В друг съд смесете брашното с бакпулвера, размесете и изсипете към яйчената смес. Сложете хартийките във формите за мъфини, сипете от сместа една супена лъжица тесто, добавете 1 чаена лъжичка мармалад и покрийте с тесто. Пригответе всички кексчета по този начин, изпечете в загрята на 170 градуса фурна. Количеството смес е за 12 кексчета. Охладете след готовност. Добър апетит!


петък, 24 януари 2020 г.

Мляко с ориз, ванилия и канела

Необходими продукти:


  • 500 милилитра прясно мляко 
  • 1 чаена чаша ориз
  • 1 чаена чаша захар 
  • 200 милилитра вода
  • 1 ванилия 
  • канела на вкус 


Начин на приготвяне:



В тенджера налейте водата и добавете ориза. Изчакайте да заври и варете 10 минути след това. Разбъркайте, добавете прясното мляко, захарта, ванилията. Варете на слаб огън до сгъстяване и готовност на ориза. Разпределете десерта в купички, настържете пръчица канела или сложете на прах. Да ви е сладко!


Кекс с кашу и портокалови кори


Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 10 грама бакпулвер
  • 50 грама индийско кашу, печено
  • кората на един портокал
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете захарта и разбъркайте. Прибавете олиото, ванилията и бийте до хомогенност. Смесете брашното с бакпулвера, прибавете ги към яйчената смес, добавете смлените предварително ядки и настърганата портокалова кора. Разбъркайте всичко до еднородност на продуктите и изсипете в кексове форма. Може да я намаслите предварително и поръсите с пудра захар. Изпечете кекса в загрята на 180 градуса фурна, за 35-40 минути. Проверете със суха клечка дали е готов. След като изстине добавете пудра захар или шоколад и украсете по ваш вкус. Добър апетит! 




четвъртък, 23 януари 2020 г.

Палачинки с кисело мляко



Необходими продукти:


  • 400 грама кисело мляко
  • 5 грама бакпулвер
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1/3 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 2 яйца и масло
  • 1 ванилия


Начин на приготвяне:


В купа разбийте яйцата, заедно със солта, ванилията и захарта. В друг съд изсипете киселото мляко, бакпулвера и водата. Прибавете брашното, яйчената смес и разбъркайте до хомогенност. От получената смес заграбете с черпак и изпечете палачинки в нагрят и намаслен тиган. След готовност намажете всяка палачинка с масло и гарнирайте със сладко по избор, може и сирене, а защо не и двете? Завийте палачинките. Добър апетит!

неделя, 19 януари 2020 г.

Пене ригате със сметана, шунка и спанак

Необходими продукти: 




  • 300 грама макарони пене
  • 1 глава лук
  • 100 грама пресен спанак, почистен
  • 200 грама шунка, нарязана ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 100 милилитра готварска сметана
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 50 грама царевица
  • 100 грама заквасена сметана
  • 30 грама масло, една чаша вода


Начин на приготвяне:


В купа налейте вода и оставете да заври. Добавете сол, една чаена лъжичка и сложете макароните. Идеята е да се бланшират за 10 минути и отцедят от водата. В друг съд се разтопява масло, запържва се лука, заедно със спанака, чесъна и шунката. Наливат се сметаната, водата. Подправя се със сол, черен пипер и се задушава за 10 минути. След това към получения сгъстен сос добавяме пастата, царевицата водата. Оставяме макароните да се готвят за още 10 минути, изключваме котлона и накрая подправяме със заквасената сметана. Добър апетит!





понеделник, 30 декември 2019 г.

Сладка погача с лимонада



Необходими продукти:


  • 2 килограма брашно
  • 250 милилитра топло прясно мляко
  • 1 кубче прясна мая
  • 50 милилитра лимонада
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 4 броя яйца
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче в средата. В друг съд налейте прясното мляко, сложете ванилията и размийте маята със захарта. В трети съд разбийте яйцата, заедно с маслото и комбинирайте смесите. Налейте лимонада и замесете меко тесто. Оставете да втаса и разделете на топки. Всяка разтеглете с намаслени ръце и оформете фитил. Завийте във форма по избор и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Пригответе всички тестени топки по този начин. По желание намажете със захарен сироп. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете питката за 40-45 минути. Първо я сложете 10 минути най-долу на фурната, а след това я преместете в средата. Завийте с влажна кърпа след изпичане. Да ви е сладко! 

Зелеви сарми с праз и целина


Необходими продукти:

  • 20 броя зелеви листа
  • 1 литър зелева чорба
  • 1 чаена чаша ориз
  • 500 грама кайма
  • 1 главичка целина, обелена
  • 1 стрък праз
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 обелен и настърган морков
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • 1 супена лъжица олио

Начин на приготвяне:



В тиган задушете ситно нарязан праз, заедно с настърганите целина и морков. Добавете ориза и разбъркайте. Накъсайте каймата и я сложете към сместа. Прибавете подправките и доматеното пюре. Разбъркайте и охладете плънката. Вземете зелев лист е го разстелете върху дъска за рязане. С лъжичка заграбете от сместа е сложете в средата на листа. Завийте краищата му и свийте сарма. По този начин пригответе и останалите. Готовите сарми подредете в тенджера, плътно едни до други. Залейте със зелевия сок и сложете чиния отгоре, обърната обратно, така че да притиска сармичките. Гответе на тих огън около час. Поднесете топли! Добър апетит!



неделя, 10 ноември 2019 г.

Пирожки с кори за баница


Необходими продукти:

  • 300 грама готови кори за баница
  • 150 грама натрошено сирене
  • 4 разбити яйца
  • 150-200 грама масло

Начин на приготвяне:


Сгънете всяка кора на триъгълник и от широката страна поръсете със сирене. Завийте руло и разрежете на две части. Потопете всяка в разбитите яйца и изпържете в сгорещеното масло. Пригответе всички кори по този начин. Бързи, вкусни и лесни пирожки. Добър апетит!


четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Гюзлеми с прясно мляко



Необходими продукти:


  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 супена лъжица сол
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена чаша топло прясно мляко
  • Мазнина и допълнително брашно за разточване
  • 150 грама натрошено сирене

Начин на приготвяне:


В купа пресейте брашното. Сложете маята и солта. Затоплете млякото, добавете към него захарта, зехтина. Комбинирайте сухите и течните съставки, замесете меко тесто. Оставете го да втаса. След това разрежете тестото на топки, разточете всички с помощта на мазнина и точилка. Поръсете корите със сирене, завийте краищата от вън навътре, така че да получите нещо като плик. Набрашнете го и разточете отново. Получените гюзлеми изпечете на сач, грил тиган или скара. Намажете с масло след готовност, сложете ги в съд с капак. Добър апетит!



неделя, 27 октомври 2019 г.

Критараки с пиле, чери домати и босилек



Необходими продукти:




  • 250 грама критараки
  • 150 грама пилешко месо
  • Няколко стръка пресен босилек
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжичка редукция от нар
  • Зехтин на вкус
  • Няколко чери домати за украса

Начин на приготвяне:


Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката. Прецедете и сложете в купа. Добавете пилешкото месо, нарязан ситно босилек, соев сос, зехтин и нарова редукция. Разбъркайте и украсете с чери доматки. Добър апетит!




вторник, 22 октомври 2019 г.

Агнешка гозба

Необходими продукти: 



  • 1 кг агнешки ребра
  • 3 картофа
  • 1 глава лук
  • 1 обелен и нарязан морков 
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • Сол, черен пипер на вкус
  • 150 грама пресни печурки
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • 2-3 меки домата и щипка захар
  • 1 супена лъжица олио или масло


Начин на приготвяне:


Първо се сваряват ребрата и се обезкостяват. Част от бульона се прецежда и заделя. В тенджера се загрява маслото и се задушават лука, гъбите, морковите. Добавят се белени и нарязани ситно домати, заедно със захарта, червения, черния пипер и солта. Разбърква се и след 2-3 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, месото, бульона, джоджена, мащерката. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност (40 минути). Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...