RSS

петък, 25 септември 2020 г.

Есенна салата със спанак

 Необходими продукти:


  • 150 грама пресен спанак
  • 1 краставица и 1 домат
  • 1 главичка червен лук
  • 50 грама маслини
  • 50 грама сирене, нарязано на кубчета
  • Сол, зехтин и сок от лимон
  • Микс сурови семена по избор



Начин на приготвяне:

Спанакът се накисва за половин час в топла вода, почиства се от дръжките и се подсушава. Нарязва се ситно, заедно с обелените лук, домат и краставица. Подправя се със сол, зехтин и сок от лимон. Разбърква се. Добавяте сиренето, маслините и микса от семена. Добре е да се охлади преди сервиране. Добър апетит! 



петък, 11 септември 2020 г.

Уши на скара с лимон и соев сос

Необходими продукти:


  • 2 свински ушета
  • 2 супени лъжици ракия
  • 1/2 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • Сок от 1 лимон и 2 супепи лъжици соев сос


Начин на приготвяне:

Ушите се сваряват във вода, заедно с ракията. От нея стават меки и крехки. Нарязват се на жулиени и се изсипват в купа. Подправят се с кимион, черен и червен пипер, лимон, соев сос и се разбъркват. Изпичат се на добре загрята скара, обтрита с лук или резен сланина преди това. След готовност се нарязват по-ситно и поднасят с лимон и соев сос. От посочените продукти излиза порция мезе за четирима. Наздраве!

понеделник, 31 август 2020 г.

Мекичета без яйца

 Необходими продукти: 


  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 пакетчета суха мая
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат


Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, заедно със сухата мая и солта. Към топлата вода прибавете зехтина и захарта. Смесете съставките, добавете киселото мляко + содата и замесете тесто. Поставете полученото тесто в торбичка и я завържете. Оставете да втаса и да си почине за час, два в хладилника. Може да се приготви и от вечерта. Загрейте тиган с масло или олио, разделете тестото на равни топчици. С намаслени ръце разтеглете всяка и изпържете до златисто от двете страни. Поднесете със сладко или сирене. Добър апетит!

петък, 7 август 2020 г.

Ванилов крем с малини и грозде

Необходими продукти:


  • 1 литър прясно мляко
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 жълтъка
  • 1 ампула течна ванилия
  • 1 щипка канела
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • Малини и грозде, изчистени

Начин на приготвяне:

В купа налейте половината от млякото, добавете към него захарта, ванилията, канелата, жълтъците и нишестето. Разбъркате. Останалото мляко оставете да заври. На тънка струя налейте нишестяната смес и бъркайте до сгъстявяне. Свалете от котлона. Изчакайте да се охлади леко кремът и го разсипете в чашки. По желание може да се сложат мед и орехи. Аз предпочетох пресни сезонни малини и грозде. Охладете и му се насладете. Добър апетит!

четвъртък, 30 юли 2020 г.

Хрупкава цаца с лимон

Необходими продукти:


  • 500 грама цаца
  • 1/2 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаена чаша галета
  • 1 супепа лъжица царевично брашно
  • Мазнина за пържене
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Рибата трябва да е леко замразена, да не се казва и да не лепне. В тава се смесват брашната и галетата. Разбърква се и рибата се овалва добре. Изтръсква се през гевгир, да падне излишната част. Пържи се в сгорещена мазнина. Във фритюрник или дълбока тенджера. След готовност се поръсва със сок от лимон. Добър апетит!




четвъртък, 28 май 2020 г.

Пържени кюфтета с чушки и бира

Необходими продукти:


  • 500 грама кайма смес от свинско и телешко месо
  • 1 глава лук, настъргана
  • 2 печени червени чушки, нарязани ситно
  • Сол, черен пипер и кимион млян на вкус
  • 1/2 чаена чаша бира
  • 2 стари филии хляб или сухар
  • Пресен магданоз, нарязан ситно
  • Мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В купа сложете каймата, добавете лука, чушките, подправките, предварително попилият бирата хляб и магданоза. Омесете каймата добре и я оставете за стегне на хладно за час. Загрейте олиото, потопете ръце в оцет и от каймата оформете кюфтета. Изпържете до готовност и поднесете. Добър апетит! 




Гюзлеми на тиган


Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица оцет
  • 3 супени лъжици олио
  • Още брашно за доомесване
  • 100 грама сирене
  • Масло за намазване


Начин на приготвяне:

В купа пресявате брашното, към водата слагате солта, захарта, оцета и олиото. Комбинирате съставките и замесвате тесто. След готовност оставяте тестото да си почине 2 часа. Може да го пригответе от вечерта. Тестото става разтегливо заради киселината в него. Разрязвате топка и разстилате върху покривка, за да се получи тънка кора. Поръсва се със сирене и се завива от всички страни като пликче. Разточва се веднъж, отново се сгъва и разточва. Запича се на тиган, по 5 минути от всяка страна, намазан с масло или сач. След готовност отново се намасляват. Поднесе с каничка айран. Добър апетит!


Козуначена погача


Необходими продукти:

  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици сусам за поръска
  • Хартия за печене
Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. Оформят се отделни кифлички, подреждат се една до друга в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сусам. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!

сряда, 27 май 2020 г.

Пица-сандвичи



Необходими продукти:


  • 3-4 филии хляб, може и франзела, нарязяна по дължина
  • 2 супени лъжици лютеница или доматена паста
  • 1 чаена лъжичка риган
  • 1/2 чаена лъжичка босилек
  • 120 грама шунка, нарязана на кубчета
  • 100 грама настърган кашкавал
  • Пресен магданоз за поръска, може и босилек


Начин на приготвяне:

Намажете филиите със смес от лютеница, босилек, риган. Добавете шунка, поръсете с кашкавал и запечете във фурна за 15 мин. Поръсете с наситнен магданоз или босилек. По желание поръсете с шарена сол, гарнирайте със сос. Добър апетит!


сряда, 13 май 2020 г.

Тиганици с кисело мляко


Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 1/2 чаена чаша газирана вода
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • мазнина за пържене

Начин на приготвяне: 



В купа чукнете яйцата и добавете солта, захарта и киселото мляко. Разбъркайте до еднородност. Сложете бакпулвера, газираната вода и брашното. Бъркайте до хомогенност, ако се наложи прибавете още малко брашно. Загрейте мазнината и с лъжичка изсипете от сместа. Пържете до златисто и от двете страни. Пригответе така всички тиганички, по желание гарнирайте с мед, може и поръск
а с пудра захар. Добър апетит!


вторник, 12 май 2020 г.

Домашни бургери


Необходими продукти:


  • 500 грама кайма с лук и подправки
  • 2 глави лук + 1/2 чаена чаша галета
  • Картофи, обелени, нарязани за пържене
  • Зелена салата, нарязана ситно
  • 1 домат и 1 красавица, нарязани на филийки
  • Сосове по избор
  • Две питки за хамбургер


Начин на приготвяне: 

От каймата направете кюфтета, сложете ги върху стреч фолио и притиснете, за да получите нещо като плескавица. Загрейте скара и изпечете. Може да изпечете и питките на скара. Нарежете лука на полумесеци, оваляйте го в галета и изпържете. Изпържете и картофите. Разрежете питките, сложете кюфте, гарнирайте с лук, картофи, зелена салата, краставици, домати и сос по избор.
Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...