Необходими продукти :
- 2 бр.яйца
- 1 ч.ч.захар
- 1 ч.ч.олио
- 6 с.л.мед
- 2 с.л.канела на прах
- 10г бакпулвер
- 1/2ч.л смлян карамфил
- Джинджифил и индийско орехче – на
върха на ножа
Начин на приготвяне :
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се
олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят
бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът,
джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес.
Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на
ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по
избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от
друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание
могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.
За глазурата използвах парено захарно тесто, за приготвянето му са необходими:
- 150 мл. вода
- 70 гр. масло
- 150 гр. брашно
- 500 гр. пудра захар
- + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване
Начин на приготвяне:
Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото.
Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на
веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува
тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на
кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с
пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва
с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се
формички и се правят декорации по избор.