четвъртък, 29 януари 2015 г.
събота, 24 януари 2015 г.
Пастет от маслини и крема сирене
Необходими продукти :
- 125г крема сирене (едно пакетче)
- 100г черни маслини
- стрък копър
- кората на половин лимон
- черен пипер на вкус
- 1ч.л зехтин
- скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Маслините се обезкостяват и поставят в блендер, заедно с крема сиренето, скилидката чесън, лъжичката зехтин, кората от лимон и подправките. Пасира се до хомогенна смес. Сервира се добре изстудено.
Етикети:
разядки
вторник, 20 януари 2015 г.
Tzatziki - Дзадзики
Необходими продукти :
- 1 кг. цедено кисело мляко
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л зехтин
- 1 ч.л лимонов сок
- стръкче копър
- сол на вкус
- 2-3 листа мента
Начин на приготвяне :
Краставицата се обелва и настъргва. Оставя се да се отцеди. Към киселото мляко добавете счукания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол на вкус, нарязаните листенца мента и копър. Прибавя се и отцедената краставица. Слага се в хладилник за около час. Сервира се добра охладена!
Етикети:
млечни салати
понеделник, 19 януари 2015 г.
Сладкиш "Тофи"
Необходими продукти :
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч захар
- 125 г масло
- 1 с.л. вода
- 1 ч.ч. брашно
- 500 мл хладко прясно мляко
- 2 ванилии
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне :
Разбивате белтъците на твърд сняг и ги оставяте настрани,разбивате жълтъците и захарта до побеляване. Добавяте разтопеното масло и лъжицата вода и продължавате разбиването. Изсипвате брашното и продължавате да разбивате с миксера. Добавяте млякото и ванилията и пак разбивате. Прибавяте на части разбитите на сняг белтъци, като разбърквате с шпатула. След като разбъркате сместа я изсипвате в подмазана тавичка. Сладкишът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 50 минути. Охлажда се в хладилник и преди сервиране се гарнира според вкуса ви.
Да ви е сладко!
Етикети:
сладкиши
неделя, 18 януари 2015 г.
Винени кюфтенца с наденица и зеленчуци
Необходими продукти :
- 500г овкусена кайма
- 2бр пушена наденица (селска наденица)
- 2-3 пресни листа магданоз
- стръкче пресен копър
- 2 листенца пресен джоджен
- 2 глави лук
- 1-2 чушки
- 2 моркова
- 150-200г печурки
- 60г масло
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
Начин на приготвяне :
От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват в разтопеното и сгорещено масло. Наденицата се нарязва на парченца и се добавя към кюфтенцата, след което се добавя нарязаният на шайби лук. Огънят се намаля на средна степен. След като лукът се позапържи добре, се добавят и нарязаните чушки, гъби и моркови. Разбърква се добре. Налива се бялото вино, подправя се според вкуса ви със сол и черен пипер. Магданозът, копърът и джодженът се скълцват на ситно и се добавят към ястието. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично, до пълното увиране на зеленчуците.
неделя, 4 януари 2015 г.
Домашни суджуци и филе
Необходими продукти :
- 2 кг свинско месо
- 1 кг телешко месо
- 500 г сланина
- 3 с.л. черен пипер
- 2 с.л. кимион
- 2 с.л. бахар
- 2 с.л. захар
- 1/4 ч.ч. червено вино
- 4 с.л. сол
Начин на приготвяне :
Месото се смила 2 пъти, а сланината се нарязва на кубчета. Paзмесват се много добре с виното и солта. Сместа се оставя 24 часа, след това се слагат всички подправки и се размесва още веднъж. Пълнят се в черва.Ако има въздух се продупчва с игла. Първите 2-3 дни луканките се сплескват леко и се оставят да съхнат на проветриво.
четвъртък, 1 януари 2015 г.
Новогодишна салата - свещник
Необходими продукти :
- 200г майонеза
- 500г сварени картофи
- 150г шпеков салам или шунка
- 2бр. сварени моркови
- 100г размразен грах
- 2-3бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
- продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
- 4 броя свещи - за 4 салати
Начин на приготвяне :
Картофите, морковите, саламът и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът, подправя се на вкус със сол. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя
се майонезата и се разбърква добре.Сместа се охлажда за 30 мин. Разпределя се в чинийки и се оформя във формата на свещник. По средата се слага свещта. Декорира се с продуктите за декорация - според вашия вкус. Може да украсите с чери доматки, маслини, магданоз или копър.
Етикети:
Салати
сряда, 31 декември 2014 г.
Питка със семена и масло
Необходими продукти :
- 2 бр. яйца (едното за намазване)
- 42 г прясна мая (1 кубче)
- 250-300 мл прясно мляко
- 250-300 мл вода
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- масло за намазване
- около 1 кг брашно
- сeмена за поръсване ( сусам, маково семе и др.)
Начин на приготвяне :
Етикети:
питки
понеделник, 29 декември 2014 г.
Руло "Стефани" с кашкавал и гъби

Необходими продукти :
- 1 кг кайма с подправки
- 2-3 стръка магданоз
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 1 морков
- 2-3 кисели краставички
- 100г кашкавал
- 150г мариновани гъби
- хартия за печене
Начин на приготвяне :
Каймата се смесва със ситно скълцания лук и магданоз. Размесва се добре. Разстила се върху лист хартия за печене. Яйцата и морковът се сваряват и нарязват. Добавят се по средата на каймата (рулото) , като се редуват. Добавят се и нарязаните кисели краставички, гъби и кашкавал. Завива се плътно от всички страни, за да се получи стегнато руло. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Етикети:
кисели краставички,
на фурна,
руло,
яйца
Коледен венец
Необходими продукти :
- 200г майонеза
- 500г сварени картофи
- 150г шпеков салам или шунка
- 2бр. сварени моркови
- 100г размразен грах
- 2-3бр.кисели краставички
- 2 сварени яйца
- 2 връзки пресен копър
- 1 връзка пресен лук
- продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.