RSS

сряда, 21 март 2018 г.

Млечна запеканка от картофи с месо



Необходими продукти:




  • 500-700 грама картофи
  • 1 глава лук
  • 1/2 морков, обелен
  • 500 грама свинско или пилешко месо
  • сол, черен пипер според вкуса
  • 30 грама краве масло
  • 1/2 чаена лъжичка риган
  • 1/2 чаена лъжичка чили
  • 3 яйца
  • 400 грама кисело мляко
  • 150 грама настърган кашкавал
  • 1 супена лъжица брашно


Начин на приготвяне:


Обелете, измийте и нарежете картофите на кръгчета. Пригответе тава, може да използвате йенски съд и го намаслете. Подредете плътен ред с картофи и подсолете. Обелете, нарежете ситно лука и го задушете със сгорещено масло. Прибавете месото и моркова, нарязани ситно и овкусете със сол, черен пипер, риган и чили. След 5-10 минути готвене разпределете плънката върху картофите. Отгоре покрийте с останала част от тях. Поръсете с настъргания кашкавал. Комбинирайте киселото мляко с яйцата, разбийте до хомогенност и добавете брашното. С получената смес залейте ястието, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 40 минути. Поднесете запеканката топла, поръсена с прясно нарязан магданоз. Добър апетит!


вторник, 6 март 2018 г.

Цитрусов кекс с шоколад



Необходими продукти:




  • 5 яйца
  • 1 и 1/2 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжичка ванилия
  • настъргана кора от един лайм
  • настъргана кора от един портокал
  • 10 грама бакпулвер
  • 2 чаени чаши пресято брашно
  • 70 милилитра олио
  • 50 милилитра топла вода
  • течен шоколад за украса
  • бисквитки за украса



Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата и прибавете захарта, ванилията и цитрусовите корички. Разбийте сместа с миксер, бийте в продължение на 10 минути. В друг съд комбинирайте брашното с бакпулвера, разбъркайте и прибавете към яйчената смес. Добавете олиото, топлата вода и разбъркайте до еднородност. Изсипете тестото в намаслена и набрашнена форма, загрейте фурната на 180 градуса и сложете кекса за 10 минути да се пече отдолу. След това го преместете в средата и продължете печенето около 30 минути. Проверете дали е готов с клечка за зъби. Охладете сладкиша и го украсете с течен шоколад и бисквити по ваш избор. Разрежете и поднесете. Да ви е сладко!




петък, 2 март 2018 г.

♥ Крем Карамел ♥


Необходими продукти:


  • 1 литър прясно мляко
  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 24 чаени лъжички захар за карамела
  • 2-3 чаени лъжички сок от лимон
  • 2 чаени лъжички вода
  • 8 метални чашки за крем карамел



Начин на приготвяне:


Чукнете яйцата в купа и добавете захарта. Разбъркайте до хомогенност, налейте прясното мляко и ванилията. Бъркайте докато продуктите се смесят напълно, а захарта се разтопи. В тенджера разтопете захарта за карамела, прибавете лимоновия сок и водата. Бъркайте докато промени цвета си и старателно разпределете получения карамел във всяка чашка. Разпределете яйчената смес в купичките и ги подредете в тава. Налейте студена вода, толкова, колкото да покрие ръбовете на чашките. Загрейте фурната на 150 градуса отгоре и отдолу, сложете тавата с карамела в средата и печете десерта в продължение на час и половина. Водата не бива да завира, в противен случай кремът ще стане на шупли. След готовност охладете десерта, обърнете го върху плоска чиния, украсете с карамела и поднесете. Да ви е сладко!



Пилешки сърчица на тиган с лук


Необходими продукти:



  • 400 грама пилешки сърчица
  • 2 глави лук
  • сол, черен пипер на вкус
  • олио за запръжка
  • 50 милилитра бяло вино


Начин на приготвяне:


Измийте сърчицата и ги сварете в тенджера под налягане. Изплакнете и ги запържете в сгорещена мазнина. Подправете със сол, черен пипер и налейте бяло вино. Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете го към карантията и задушете ястието за 10 минути. Поднесете сърчицата топли, добавете пресен магданоз. Добър апетит!



вторник, 27 февруари 2018 г.

Гювеч с бира, наденица и свински ребърца


Необходими продукти:




  • 1 голяма глава лук
  • 1-2 моркова
  • 1 обелен домат
  • 4-5 картофа
  • 250 грама сурова наденица
  • 450-500 грама свински ребърца
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 125 милилитра бира
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!



понеделник, 26 февруари 2018 г.

Боб с прясно зеле и наденица



Необходими продукти:




  • 350 грама бял боб
  • 1 малка зелка
  • 400 грама сурова наденица
  • 1 домат
  • 1/2 лимон, почистен от кората
  • сол, черен и червен пипер
  • олио за запръжка
  • 2-3 стръка пресен джоджен или сух
  • 1 чаена лъжичка чубрица


Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за 24 часа, сварете го, изхвърлете течността, в която се е варил и го оставете настрана. В тенджера загрейте олио и запържете нарязаното зеле. Добавете ситно нарязани домат и лимон, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Разбъркайте и накрая прибавете джоджена и чубрицата. Налейте водичка, около 1/2 чаена чаша и задушете сместа. Прибавете сварения боб, разбъркайте ястието и го пресипете в тава или йенски съд. Отгоре подредете наденицата, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 30-40 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит! 


неделя, 25 февруари 2018 г.

Руло с мармалад, шоколадов крем и ягоди


Необходими продукти:



  • 5 яйца
  • 5 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка течна ванилия
  • 5 супени лъжици брашно
  • 1 чаена чаша мармалад по избор
  • 250 милилитра подсладена сметана за разбиване
  • 1 супена лъжица натурално какао
  • 100 грама пресни ягоди
  • какао за поръсване


Начин на приготвяне:

 

В купа чукнете яйцата и добавете захарта, заедно с ванилията. Разбийте сместа с миксер в продължение на 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица до еднородност на продуктите. Застелете правоъгълна тава с лист хартия за печене, изсипете яйчената смес и загладете повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 25-30 минути. Охладете и намажете с мармалад. Завийте блата на руло. В друг съд налейте сметаната, нека е добре охладена и прибавете какаото. Разбийте до желаната гъстота. Намажете рулото с получения крем, с помощта на вилица украсете и поръсете с какао. Охладете рулото, разрежете и поднесете. Да ви е сладко! 


понеделник, 19 февруари 2018 г.

Картофено пюре с гъби и сметана



Необходими продукти:



  • 700 грама картофи
  • 125 милилитра готварска течна сметана
  • 100 грама мариновани печурки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка пресен копър
  • сок от половин лимон
  • 1 супена лъжица зехтин


Начин на приготвяне:


Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!


понеделник, 12 февруари 2018 г.

Джолан на фурна с картофи, горчица и мед



Необходими продукти:



  • 1 свински джолан
  • 1 супена лъжица течен мед
  • 1-2 чаени лъжички горчица
  • сол, черен пипер на вкус
  • 500-700 грама картофи
  • сок от половин лимон
  • бульон от варенето


Начин на приготвяне:


Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!



Свежа салата с мини моцарела, домати и яйца


Необходими продукти:



  • 100 грама зелена салата
  • 100 грама салата лоло росо
  • спанак, рукола
  • 50-80 грама мини моцарела
  • 1 домат
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 1 стрък пресен лук
  • маслини за украса
  • сок от лимон
  • сол и зехтин


Начин на приготвяне:


Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!


петък, 9 февруари 2018 г.

Пълнени гъбки с шунка, царевица, чеснов крем и кашкавал



Необходими продукти:




  • 500 грама едри печурки
  • 1 главичка лук
  • 300 грама нарязана ситно шунка
  • 2 супени лъжици царевица от консерва
  • 20 грама краве масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
  • 150 грама настърган кашкавал
  • зехтин за поръсване
  • няколко стръка пресен копър


Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...