skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 500-700 грама картофи
- 1 глава лук
- 1/2 морков, обелен
- 500 грама свинско или пилешко месо
- сол, черен пипер според вкуса
- 30 грама краве масло
- 1/2 чаена лъжичка риган
- 1/2 чаена лъжичка чили
- 3 яйца
- 400 грама кисело мляко
- 150 грама настърган кашкавал
- 1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите на кръгчета. Пригответе тава, може да използвате йенски съд и го намаслете. Подредете плътен ред с картофи и подсолете. Обелете, нарежете ситно лука и го задушете със сгорещено масло. Прибавете месото и моркова, нарязани ситно и овкусете със сол, черен пипер, риган и чили. След 5-10 минути готвене разпределете плънката върху картофите. Отгоре покрийте с останала част от тях. Поръсете с настъргания кашкавал. Комбинирайте киселото мляко с яйцата, разбийте до хомогенност и добавете брашното. С получената смес залейте ястието, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 40 минути. Поднесете запеканката топла, поръсена с прясно нарязан магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжичка ванилия
- настъргана кора от един лайм
- настъргана кора от един портокал
- 10 грама бакпулвер
- 2 чаени чаши пресято брашно
- 70 милилитра олио
- 50 милилитра топла вода
- течен шоколад за украса
- бисквитки за украса
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата и прибавете захарта, ванилията и цитрусовите корички. Разбийте сместа с миксер, бийте в продължение на 10 минути. В друг съд комбинирайте брашното с бакпулвера, разбъркайте и прибавете към яйчената смес. Добавете олиото, топлата вода и разбъркайте до еднородност. Изсипете тестото в намаслена и набрашнена форма, загрейте фурната на 180 градуса и сложете кекса за 10 минути да се пече отдолу. След това го преместете в средата и продължете печенето около 30 минути. Проверете дали е готов с клечка за зъби. Охладете сладкиша и го украсете с течен шоколад и бисквити по ваш избор. Разрежете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 6 яйца
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 24 чаени лъжички захар за карамела
- 2-3 чаени лъжички сок от лимон
- 2 чаени лъжички вода
- 8 метални чашки за крем карамел
Начин на приготвяне:
Чукнете яйцата в купа и добавете захарта. Разбъркайте до хомогенност, налейте прясното мляко и ванилията. Бъркайте докато продуктите се смесят напълно, а захарта се разтопи. В тенджера разтопете захарта за карамела, прибавете лимоновия сок и водата. Бъркайте докато промени цвета си и старателно разпределете получения карамел във всяка чашка. Разпределете яйчената смес в купичките и ги подредете в тава. Налейте студена вода, толкова, колкото да покрие ръбовете на чашките. Загрейте фурната на 150 градуса отгоре и отдолу, сложете тавата с карамела в средата и печете десерта в продължение на час и половина. Водата не бива да завира, в противен случай кремът ще стане на шупли. След готовност охладете десерта, обърнете го върху плоска чиния, украсете с карамела и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 400 грама пилешки сърчица
- 2 глави лук
- сол, черен пипер на вкус
- олио за запръжка
- 50 милилитра бяло вино
Начин на приготвяне:
Измийте сърчицата и ги сварете в тенджера под налягане. Изплакнете и ги запържете в сгорещена мазнина. Подправете със сол, черен пипер и налейте бяло вино. Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете го към карантията и задушете ястието за 10 минути. Поднесете сърчицата топли, добавете пресен магданоз. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук
- 1-2 моркова
- 1 обелен домат
- 4-5 картофа
- 250 грама сурова наденица
- 450-500 грама свински ребърца
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка чубрица
- няколко стръка пресен магданоз
- 125 милилитра бира
- олио за запръжка
Начин на приготвяне:
Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 350 грама бял боб
- 1 малка зелка
- 400 грама сурова наденица
- 1 домат
- 1/2 лимон, почистен от кората
- сол, черен и червен пипер
- олио за запръжка
- 2-3 стръка пресен джоджен или сух
- 1 чаена лъжичка чубрица
Начин на приготвяне:
Накиснете боба във вода за 24 часа, сварете го, изхвърлете течността, в която се е варил и го оставете настрана. В тенджера загрейте олио и запържете нарязаното зеле. Добавете ситно нарязани домат и лимон, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Разбъркайте и накрая прибавете джоджена и чубрицата. Налейте водичка, около 1/2 чаена чаша и задушете сместа. Прибавете сварения боб, разбъркайте ястието и го пресипете в тава или йенски съд. Отгоре подредете наденицата, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 30-40 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 5 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка течна ванилия
- 5 супени лъжици брашно
- 1 чаена чаша мармалад по избор
- 250 милилитра подсладена сметана за разбиване
- 1 супена лъжица натурално какао
- 100 грама пресни ягоди
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата и добавете захарта, заедно с ванилията. Разбийте сместа с миксер в продължение на 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица до еднородност на продуктите. Застелете правоъгълна тава с лист хартия за печене, изсипете яйчената смес и загладете повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 25-30 минути. Охладете и намажете с мармалад. Завийте блата на руло. В друг съд налейте сметаната, нека е добре охладена и прибавете какаото. Разбийте до желаната гъстота. Намажете рулото с получения крем, с помощта на вилица украсете и поръсете с какао. Охладете рулото, разрежете и поднесете. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 700 грама картофи
- 125 милилитра готварска течна сметана
- 100 грама мариновани печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен копър
- сок от половин лимон
- 1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 свински джолан
- 1 супена лъжица течен мед
- 1-2 чаени лъжички горчица
- сол, черен пипер на вкус
- 500-700 грама картофи
- сок от половин лимон
- бульон от варенето
Начин на приготвяне:
Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!
Необходими продукти:
- 100 грама зелена салата
- 100 грама салата лоло росо
- спанак, рукола
- 50-80 грама мини моцарела
- 1 домат
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 стрък пресен лук
- маслини за украса
- сок от лимон
- сол и зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама едри печурки
- 1 главичка лук
- 300 грама нарязана ситно шунка
- 2 супени лъжици царевица от консерва
- 20 грама краве масло
- сол, черен пипер на вкус
- 1 пресована скилидка чесън
- 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
- 150 грама настърган кашкавал
- зехтин за поръсване
- няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит!