skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 125 милилитра прясно мляко
- 200 грама кисело мляко
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- около 2 чаени чаши брашно
- мазнина за намазване на тигана
- 400 грама нарязана фино луканка
- 150 грама нарязани фино кисели краставички
- 100 грама картофено пюре
- 200 грама кисело мляко
- сол според вкуса
- чесън на прах или 1 счукана скилидка
- сок от половин лимон
- лютеница за гарниране
- крема сирене с подправки за гарниране
- 200 грама настърган кашкавал
- няколко стръка пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте подходящ тиган на котлона и го намаслете. В купа разбийте яйцата, добавете млеката, захарта, солта и брашното. Разбъркайте до хомогенност и отсипете в тигана от сместа с помощта на черпак. Внимателно разстелете тестото с въртеливи движения и изпечете палачинката от двете страни. Пригответе всички по същия начин. Вземете подходяща чиния, сложете първата палачинка и я намажете с крема сирене. Гарнирайте с луканка, кисели краставички и настърган кашкавал. Пригответе чеснов сос от картофеното пюре, киселото мляко, чесъна, солта и лимоновия сок. Разбъркайте и с получения дресинг гарнирайте втората палачинка. Сложете плънка по избор и продължете подредбата според вкуса ви. Завършете тортата с чеснов сос, поръсете с кашкавала и украсете с луканка, кисели краставички и магданоз. Охладете, разрежете и поднесете. Добър апетит!
Необходими продукти за три банички:
- 6 готови кори за баница
- 1 супена лъжица разтопено краве масло, смесено с 1 супена лъжица олио
- 2-3 яйца
- 150 грама натрошено сирене
- 1-2 супени лъжици кашкавалена извара
- 1 супена лъжица кисело мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте тостер пресата, през това време разгърнете корите две по две. Намажете всяка с разтопено масло. Разбийте яйцата, прибавете към тях сиренето, изварата и киселото мляко. Разбъркайте сместа до еднородност. Разпределете една супена лъжица от плънката в единия край на корите и ги сгънете на две. Сложете още малко от плънката и завийте още веднъж. Намажете баничката с масло и я изпечете в тостера до готовност. По същия начин пригответе и останалите. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши пресято брашно
- 2 яйца
- 150-200 грама кисело мляко
- 100 милилитра олио
- 15 грама бакпулвер
- 1 ампула течна ванилия
- 1 чаена чаша захар
- настърган или нарязан черен шоколад
Начин на приготвяне:
В купа чукнете яйцата, добавете захарта и олиото. Прибавете ванилията и разбийте сместа до хомогенност. Комбинирайте киселото мляко с бакпулвера и разбъркайте. След като шупне, изсипете сместа към яйчената, добавете брашното и разбъркайте до еднородност. Прибавете част от шоколада, размесете и разпределете тестото в намаслени форми или хартиени кошнички. Поръсете с останалите шоколадови парченца. Загрейте предварително фурната на 180 градуса, отгоре и отдолу, изпечете кексчетата в продължение на 25-30 минути. Охладете, подредете мъфините с поднос и им се насладете. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1 литър и половина прясно мляко
- 500 милилитра вода
- сол според вкуса
- 300 грама сварено, почистено шкембе
- 1 настърган морков
- 30 грама краве масло за запръжка
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1 глава чесън и оцет на вкус за подправяне
- стрити люти чушки по желание
Начин на приготвяне:
В тенджера смесете млякото и водата, подправете със сол и добавете нарязаното ситно шкембе. Оставете течността да заври, а през това време сгорещете маслото и запържете настърганите моркови. Отцедете оцветената мазнина, премахнете зеленчука и сгорещете отново. Запържете брашното докато се разтвори. Към тази смес прибавете 1-2 черпака от чорбата и разбъркайте до еднородност. Налейте бульона към чорбата, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за още 10 минути. През това време обелете чесъна, пресовайте скилидките и ги смесете с оцет. Поднесете шкембе чорбата гореща, гарнирайте я с чесновата смес и чили по желание. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама сурови свински уши
- сол и червен пушен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка зехтин
- сок от един лимон
- 2 супени лъжици сос барбекю
- 30 милилитра червено вино
Начин на приготвяне:
Сварете ушите, почистете и ги охладете. Нарежете на тънки ивици и запържете в зехтина. Подправете със сок от лимон, сол и червен пушен пипер. Той придава чудесен вкус и аромат на всяко ястие, приготвено с или без месо. Разбъркайте ушите и налейте виното. Задушете за 30 минути на тих огън, накрая прибавете барбекю соса. Поднесете мезето топло, гарнирано с резенче лимон. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 салата айсберг
- 1 или 2 главички червено цвекло
- сок от половин лимон
- сол на вкус
- зехтин на вкус
- стръкчета магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Нарежете айсберга на ивички, както режете зеле за салата и го сложете в купа. Обелете и настържете цвеклото, добавете го към зеленчука и подправете със солта, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте, украсете с резенче лимон и магданоз. Охладете и поднесете! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- 200 грама натрошено сирене
- 100 грама масло, разтопено
- 1-2 супени лъжици олио
- 4 яйца
- 200 грама кисело мляко
- 80 милилитра бира
- Щипка захар
- Щипка сол
- късмети
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 6-7 бушени чушки
- 1 глава лук, обелена и нарязана ситно
- 500 грама кайма, подправена
- 1/2 чаена чаша ориз
- сол, черен пипер на вкус
- няколко стръка пресен магданоз
- 1/2 чаена лъжичка чубрица
- 1 пресована скилидка чесън
- 1 голям картоф, обелен и нарязан на кръгчета
- около 500 милилитра вода
- 400 грама кисело мляко
- 2 супени лъжици брашно
- лимонов сок на вкус
- 30 грама краве масло за запръжка
Начин на приготвяне:
В тенджера запържете лука и прибавете каймата. Раздробете я с помощта на дървена бъркалка. Сложете сол, черен пипер, чубрица, чесън и магданоз. Разбъркайте плънката и добавете ориза. Запържете още 3-4 минути сместа и я охладете. С нея и помощта на лъжица напълнете чушките и ги запушете с резенче картоф. Подредете в подходяща тава или йенски съд. Налейте водата, загрейте фурната на 190-200 градуса и запечете ястието за 40 минути. Прецедете отделения от печенето бульон, а към него прибавете киселото мляко. Разбъркайте до еднородност. В друга тенджера разтопете маслото, запържете брашното и разредете с млечната смес. Овкусете със сол и сок от лимон. Със соса залейте чушките и върнете ястието обратно във фурната, за да се допече още 10-15 минути. Поднесете топло. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши и половина брашно
- 1 яйце
- 125 милилитра олио
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 100 грама натрошено сирене
- 200 грама кисело мляко
- 1-2 супени лъжици галета (за поръсване)
- 7 грама суха мая
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцето, прибавете киселото мляко, захарта, солта и олиото. Разбъркайте и пресейте брашното, комбинирано със сухата мая. Добавете сиренето и размесете до хомогенност. Изсипете полученото тесто в намаслена форма, поръсена предварително с галетата и изчакайте да втаса. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете тутманика за 40 минути. Охладете, разрежете и поднесете топъл. Чудесно се допълва в чаша айрян. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 300 грама цедени кисело мляко
- 200 грама катък с чесън
- 1 прясна краставица, обелена
- 1 пресована скилидка чесън
- няколко стръка пресен копър
- сол, зехтин и черен пипер на вкус
- 1 връзка пресен копър за украса
- царевица от консерва за украса
- половин червена чушка за украса
- нарязан ситно кашкавал за украса
- 50 грама натрошено сирене за украса
- 50 грама маслини за украса
Начин на приготвяне:
Смесете в купа цеденото мляко с катъка, добавете нарязаната ситно краставица, чесъна и нарязан ситно пресен копър. Добавете сол, зехтин и черен пипер. Разбъркайте и разпределете салатата в плато. Оформете елхичка или използвайте поднос с такава форма. Украсете салатата със стръкчетата прясна зеленина, декорирайте с царевица, нарязана ситно чушка, кашкавал, сирене и маслини. По желание използвайте други продукти вместо тези. Поднесете салатата охладена. Добър апетит и Весели Празници!