RSS

петък, 2 март 2018 г.

♥ Крем Карамел ♥


Необходими продукти:


  • 1 литър прясно мляко
  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 24 чаени лъжички захар за карамела
  • 2-3 чаени лъжички сок от лимон
  • 2 чаени лъжички вода
  • 8 метални чашки за крем карамел



Начин на приготвяне:


Чукнете яйцата в купа и добавете захарта. Разбъркайте до хомогенност, налейте прясното мляко и ванилията. Бъркайте докато продуктите се смесят напълно, а захарта се разтопи. В тенджера разтопете захарта за карамела, прибавете лимоновия сок и водата. Бъркайте докато промени цвета си и старателно разпределете получения карамел във всяка чашка. Разпределете яйчената смес в купичките и ги подредете в тава. Налейте студена вода, толкова, колкото да покрие ръбовете на чашките. Загрейте фурната на 150 градуса отгоре и отдолу, сложете тавата с карамела в средата и печете десерта в продължение на час и половина. Водата не бива да завира, в противен случай кремът ще стане на шупли. След готовност охладете десерта, обърнете го върху плоска чиния, украсете с карамела и поднесете. Да ви е сладко!



Пилешки сърчица на тиган с лук


Необходими продукти:



  • 400 грама пилешки сърчица
  • 2 глави лук
  • сол, черен пипер на вкус
  • олио за запръжка
  • 50 милилитра бяло вино


Начин на приготвяне:


Измийте сърчицата и ги сварете в тенджера под налягане. Изплакнете и ги запържете в сгорещена мазнина. Подправете със сол, черен пипер и налейте бяло вино. Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете го към карантията и задушете ястието за 10 минути. Поднесете сърчицата топли, добавете пресен магданоз. Добър апетит!



вторник, 27 февруари 2018 г.

Гювеч с бира, наденица и свински ребърца


Необходими продукти:




  • 1 голяма глава лук
  • 1-2 моркова
  • 1 обелен домат
  • 4-5 картофа
  • 250 грама сурова наденица
  • 450-500 грама свински ребърца
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 125 милилитра бира
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:


Сгорещете олиото в тенджера и запържете нарязан лук, моркови и домати. Прибавете предварително почистените и разрязани на кубчета картофи. Подправете зеленчуците със сол, черен пипер, чубрица, нарязан магданоз и пресипете сместа в тава. Отделно запържете ребърцата, овкусете ги с черен пипер, малко сол и бира. Разпределете ги върху зеленчуците, подредете наденицата и загрейте фурната на 200 градуса. Запечете ястието за 40 минути и поднесете топло. По желание гарнирайте със скилидки чесън или люти чушки. Добър апетит!



понеделник, 26 февруари 2018 г.

Боб с прясно зеле и наденица



Необходими продукти:




  • 350 грама бял боб
  • 1 малка зелка
  • 400 грама сурова наденица
  • 1 домат
  • 1/2 лимон, почистен от кората
  • сол, черен и червен пипер
  • олио за запръжка
  • 2-3 стръка пресен джоджен или сух
  • 1 чаена лъжичка чубрица


Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за 24 часа, сварете го, изхвърлете течността, в която се е варил и го оставете настрана. В тенджера загрейте олио и запържете нарязаното зеле. Добавете ситно нарязани домат и лимон, подправете със сол, черен и червен пипер на вкус. Разбъркайте и накрая прибавете джоджена и чубрицата. Налейте водичка, около 1/2 чаена чаша и задушете сместа. Прибавете сварения боб, разбъркайте ястието и го пресипете в тава или йенски съд. Отгоре подредете наденицата, загрейте фурната на 200 градуса и запечете за 30-40 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит! 


неделя, 25 февруари 2018 г.

Руло с мармалад, шоколадов крем и ягоди


Необходими продукти:



  • 5 яйца
  • 5 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка течна ванилия
  • 5 супени лъжици брашно
  • 1 чаена чаша мармалад по избор
  • 250 милилитра подсладена сметана за разбиване
  • 1 супена лъжица натурално какао
  • 100 грама пресни ягоди
  • какао за поръсване


Начин на приготвяне:

 

В купа чукнете яйцата и добавете захарта, заедно с ванилията. Разбийте сместа с миксер в продължение на 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица до еднородност на продуктите. Застелете правоъгълна тава с лист хартия за печене, изсипете яйчената смес и загладете повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 25-30 минути. Охладете и намажете с мармалад. Завийте блата на руло. В друг съд налейте сметаната, нека е добре охладена и прибавете какаото. Разбийте до желаната гъстота. Намажете рулото с получения крем, с помощта на вилица украсете и поръсете с какао. Охладете рулото, разрежете и поднесете. Да ви е сладко! 


понеделник, 19 февруари 2018 г.

Картофено пюре с гъби и сметана



Необходими продукти:



  • 700 грама картофи
  • 125 милилитра готварска течна сметана
  • 100 грама мариновани печурки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка пресен копър
  • сок от половин лимон
  • 1 супена лъжица зехтин


Начин на приготвяне:


Обелете картофите, измийте и ги сварете в подсолена вода. Отцедете течността, сложете в купа и прибавете зехтин, сол, черен пипер, сок от лимон и нарязан ситно копър. С помощта на преса за зеленчуци намачкайте картофите и прибавете сметаната. Бъркайте докато продуктите се смесят. Нарежете ситно маринованите гъбки и ги прибавете към пюрето. Разбъркайте с лъжица и охладете. Поднесете пухкавото пюре като гарнитура към печени меса, риба или пилешко. Добър апетит!


понеделник, 12 февруари 2018 г.

Джолан на фурна с картофи, горчица и мед



Необходими продукти:



  • 1 свински джолан
  • 1 супена лъжица течен мед
  • 1-2 чаени лъжички горчица
  • сол, черен пипер на вкус
  • 500-700 грама картофи
  • сок от половин лимон
  • бульон от варенето


Начин на приготвяне:


Измийте джолана, направете разрези по повърхността му на няколко места и го накиснете за 15 минути във вряща подсолена вода. Отцедете го, сложете в тава или йенски съд. В купичка комбинирайте сока от лимон с меда и горчицата. Разбъркайте и намажете джолана от всички страни. Обелете, измийте и нарежете картофите. Подредете ги около месото. Налейте 1 чаена чаша от бульона, отделен по-рано от джолана. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 30 минути. След това намалете температурата на 170 градуса и продължете готвенето за час, час и половина. Поднесете ястието топло, добър апетит!



Свежа салата с мини моцарела, домати и яйца


Необходими продукти:



  • 100 грама зелена салата
  • 100 грама салата лоло росо
  • спанак, рукола
  • 50-80 грама мини моцарела
  • 1 домат
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 1 стрък пресен лук
  • маслини за украса
  • сок от лимон
  • сол и зехтин


Начин на приготвяне:


Измийте листата на марулите и лука, подсушете и ги накъсайте ситно в купа. Прибавете почистени предварително спанак и рукола. Добавете сол, зехтин, сок от лимон и разбъркайте. Измийте домата, нарежете го на кубчета и гарнирайте. Украсете с маслините, моцарелата и нарязаните сварени яйца. Охладете и поднесете салатата. Добър апетит!


петък, 9 февруари 2018 г.

Пълнени гъбки с шунка, царевица, чеснов крем и кашкавал



Необходими продукти:




  • 500 грама едри печурки
  • 1 главичка лук
  • 300 грама нарязана ситно шунка
  • 2 супени лъжици царевица от консерва
  • 20 грама краве масло
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 250-300 грама чеснов крем или топено сирене
  • 150 грама настърган кашкавал
  • зехтин за поръсване
  • няколко стръка пресен копър


Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете. Оставете ги настрана, а през това време сгорещете маслото и запържете лука, нарязан ситно. Нарежете шунката на ситни кубчета, прибавете я към сместа и сложете царевицата. Овкусете с чесъна, солта и пипера. Добавете чесновия крем или топеното сирене, разбъркайте и охладете. Напълнете гъбките с получената плънка, подредете в намаслена тавичка или йенски съд, поръсете с кашкавал и няколко капки зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 40 минути. Подредете гъбките, поръсете с пресен копър и поднесете. Добър апетит! 


Двуцветен пудинг с банани с вкус на ягода и ванилия


Необходими продукти:


за ягодовия крем:


  • 350 милилитра прясно мляко
  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1 чаена лъжичка масло
  • 1 супена лъжица сироп от ягоди


за ваниловия крем:


  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 1-2 супени лъжици захар
  • 1-2 супени лъжици натурално царевично нишесте
  • 2 чаени лъжички краве масло
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 2 нарязани на колелца банана


Начин на приготвяне:


Прясното мляко се налива в тенджера, прибавят се захарта и маслото. Сместа се загрява, а в друг съд се слагат жълтъка, нишестето и сиропа. Разбъркват се и се прибавят към горещото мляко. Бърка се енергично до сгъстяване, охлажда се и се разпределя в купички. Отгоре се подреждат нарязаните банани. В друга тенджера се налива останалото мляко, добавят се захарта и ванилията. В купичка се комбинират жълтъците, маслото и нишестето. Продуктите се бъркат докато се смесят и се прибавят към топлото мляко. Кремът се приготвя по същия начин като първия и след готовност се разпределя върху нарязаните плодове. Охлажда се и се украсява с продукти по избор. Поднася се студен, добър апетит!



петък, 2 февруари 2018 г.

Картофи на фурна с куркума, чесън и копър


Необходими продукти:



  • 500-700 грама картофи
  • 50 грама краве масло
  • сол според вкуса ви
  • няколко скилидки чесън, обелени
  • няколко стръка пресен копър
  • 1-2 чаени лъжички червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • черен пипер по желание


Начин на приготвяне:


Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...