RSS

вторник, 5 юли 2016 г.

Пилешки дробчета по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 глави лук 
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2 чушки 
  • 1 морков 
  • 30 мл вино 
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • 1-2 листа дафинов лист 
  • 1-2 зрънца бахар 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • 2-3 с.л брашно 


Начин на приготвяне: 


Дробчетата се измиват и почистват. Накисват се в малко винен оцет, вода и сол за поне 30 минути. По този начин стават крехки и не пръскат при запържване. След това се изплакват, подсушават се и се нарязват на по-малки парченца. Набрашняват се и се запържват добре в малко олио. След това се изваждат и прецеждат върху кухненско руло. В друг, по-дълбок съд, запържваме нарязан на полумесеци лук. След него добавяме настърган морков, разбъркваме и слагаме нарязаните на ситно домати и чушки. Подправяме със червен, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Добавяме виното, дафиновия лист и зрънцата бахар. Прибавяме накрая дробчетата и оставяме да къкри на слаб огън, под капак. По този начин дробчетата остават цели. След готовност, сервираме топли, поръсени със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

петък, 1 юли 2016 г.

Яхния с пилешки крилца, грах и картофи


Необходими продукти  :


  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 500 г картофи 
  • 500 г пилешки крилца 
  • 50 мл тъмна бира 
  • 1-2 ч.л червен пипер 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър и магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 400 г млечен грах от консерва 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио, заедно с обеления и настърган морков. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се. Крилцата се почистват, измиват и нарязват на порции. Добавят се към ястието. Разбърква се отново. След като се запържи всичко се добавя и наситненият домат и скилидките чесън. Накрая прибавяме граха. Ястието се овкусява със сол, червен и черен пипер на вкус. Добавяме бирата и малко вода. Оставяме да ври на слаб огън до готовност. Преди да махнем от котлона, поръсваме със скълцан пресен копър и магданоз. Добър апетит! 

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Болярски лозови сарми

Лозовите листа си ги набрахме по време на кратка екскурзийка до град Мелник, при която посетихме и Рожен, както и Роженския манастир. Листата са набрани от там, екологично чисти. Каймата, която използвахме се води болярска, затова кръстих и сармите така. Едросмляна е, а в състава й има червена, зелена чушка и подправки. Съвсем леко пикантна на вкус, много вкусна и ароматна. Да започваме сармите ! 


Необходими продукти : 


  • 20 броя лозов лист 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 300 г болярска кайма ( едросмляна с чушки и подправки)
  • 1/2 ч.ч ориз 
  • 1-2 стръка пресен магданоз 
  • 1 стрък пресен джоджен 
  • 1 ч.л червен пипер 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лозовите листа се попарват в подсолена вода. След това се прецеждат и охлаждат в студена вода. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Към него се добавя обелен и настърган морков. Разбърква се. Добавя се доматът, нарязан на ситно и каймата, накъсана на парченца. Раздробява се добре и се запържва, заедно с останалите продукти. След 2-3 минути се добавя и оризът. Плънката се подправя със скълцаните пресни подправки, сол, червен и черен пипер на вкус. Разбърква се и се сваля от котлона. След като се поохлади малко вече можем да свием сармите. Вземаме листо, слагаме го на дъска с лицевата част към нея. С помощта на лъжичка загребваме от плънката и разпределяме в средата на лозовия лист. Свиваме, като започваме от краищата на листа и запечатваме като пликче. По същия начин се процедира и с останалите лозови листа и плънка. Готовите свити сармички нареждаме в подходяща тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Слагаме една чиния отгоре, за да притиска сармите. Оставяме да врат на слаб огън около 30-35 минути. След това, ако решите, с полученият бульон от варенето, може да направите бешамелов сос и при сервиране да гарнирате сармите с него. Сервират се както топли, така и студени! Добър апетит! 

сряда, 29 юни 2016 г.

Парти пица -хапчици



Необходими продукти : 

за тестото :

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 20 мл бира 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода



за плънката: 

  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 1 ч.л риган
  • 1 ч.л босилек
  • 1 ч.л чубрица 
  • продукти по избор:
  • сирене
  • кашкавал
  • колбаси
  • топено сирене
  • чушка и т.н.

Начин на приготвяне: 

Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта и солта. Към нея се добавя зехтинът. След това се разбърква добре и се прибавя 20 мл бира. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се тесто. Оставя се да втаса за 20-30 минути. След това от него се нарязват две топки, които се разточват много добре. Трябва да бъдат фини. Намазват се с доматено пюре, което се смесва с чубрица, босилек и риган. По края на тестения кръг се добавят продукти по ваш избор и се навива внимателно на руло. Набрашнява се леко отгоре и се разрязва внимателно с нож. Хапките се подреждат в тава, застелена с хартия за печене и се изпичат в загрята фурна до готовност. По същият начин и с другата част от тестото. Добър апетит!

Домашна пица с дебърцини, чушки и маслини



Необходими продукти :

за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 20 мл бира 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода


за плънката: 

  • 2-3 с.л доматено пюре
  • 1 ч.л риган
  • 1 ч.л босилек
  • 1 ч.л чубрица 
  • 1-2 зелени или червени чушки 
  • нарязани на ситно маслини 
  • 4-5 броя дебърцини 
  • 200 г настърган кашкавал 







Начин на приготвяне: 

Маята се размива в топлата вода, заедно със захарта и солта. Към нея се добавя зехтинът. След това се разбърква добре и се прибавя 20 мл бира. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче по средата и сместа се изсипва вътре. Замесва се тесто. Оставя се да втаса за 20-30 минути. През това време може да си приготвите плънката за пицата. Към доматеното пюре се прибавят риганът, босилекът и чубрицата. Разбърква се добре, докато се смесят съставките. Чушките се нарязват на тънки лентички, а дебърцините - на кръгчета. Маслините се наситняват, кашкавалът се настъргва. Тестото се нарязва на 2 топки, които се разточват върху набрашнен плот. От тестото излизат два броя пици. Блатовете се слагат върху тавичка , покрита с хартия за печене. Намазват се с доматената паста, след това се добавят чушките, колбасът, маслините и се поръсват с кашкавал. Запичат се в предварително загрята фурна за около 20-25 минути. Сервират се топли, с напитка по избор ! Добър апетит! 



вторник, 28 юни 2016 г.

Фалшива пица с филе от риба тон


Необходими продукти :


  • 1 кг филетирана риба тон 
  • 3 глави червен  лук 
  • 3 броя домати 
  • 1 червена или зелена чушка
  • 1 зелена тиквичка
  • 200 грама настъргана моцарела
  • зехтин 
  • пресни подправки ( риган, босилек, магданоз) 
  • сол на вкус 


Начин на приготвяне: 


Лукът се нарязва на кръгчета и се подрежда плътно в тавичка за пица. Филето от рибата се нарежда върху лучените кръгчета и се запича. До тук не се слага нито зехтин, нито сол. Докато филенцата се запичат, нарязваме доматите и тиквичката на фини кръгчета, чушкат на тънки ивици и моцарелата настъргваме на ренде. След около 15-20 минути, изваждаме филенцата от фурната и върху тях подреждаме доматките, тиквичката, чушчиците и моцарелата. Запичаме отново, докато моцарелата се разтопи. Накрая, след готовност, поръсваме със скълцаните пресни подправки. Добър апетит!

Рецептата е преведена от тук

понеделник, 27 юни 2016 г.

Солена млечна торта с тиквички


Необходими продукти : 


  • 1 кг тиквички 
  • брашно 
  • сол за осоляване
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 200 г млечна майонеза
  • 400 г кисело мляко 
  • 2-3 скилидки чесън 
  • сол на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър
  • 1-2 стръка магданоз 
  • 1 ч.л горчица 

Начин на приготвяне: 




Тиквичките се измиват, подсушават се и се нарязват на шайби. Осоляват се и се оставят да се отцедят от водата. След това се овалват в брашно. Подреждат се в застлана с хартия за печене тавичка и се поръсват със зехтин. Запичат се за около 30-35 минути във фурната. След като поизстинат малко се подреждат във форма за торта. Правим сос, с който намазваме всеки тиквен ред. Смесват се киселото мляко, майонезата, горчицата. Разбъркват се добре. Към тях се добавят скълцаните скилидки чесън, копърът и магданозът. Добавя се сол на вкус и се разбърква добре. След като намажем първия ред със соса, подреждаме друг ред тиквички и отново намазваме със сос. По този начин докато свършат продуктите. Украсата е по избор.Сервира се добре изстудена. Добър апетит!



петък, 24 юни 2016 г.

Лятна салата с царевица



Необходими продукти : 


  • 250 г сладка царевица 
  • 2 стръка пресен лук 
  • 1-2 краставици 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка пресен копър 
  • 200 г крема сирене 
  • 100 г обезкостени зелени маслини 
  • лимонов сок и сол на вкус 























Начин на приготвяне: 

Краставиците се измиват и нарязват в подходяща купа. Лукът се измива, подсушава, наситнява се и се прибавя към тях. Магданозът и копърът се нарязват на ситно. Добавят се в купата. Половината от маслините се нарязват на кръгчета и също се прибавят. Разбърква се. Овкусява се с лимонов сок и сол на вкус и се прибавя царевицата. Най-отгоре на салатата, ако желаете, може да украсите с розичка от кората на лимона, маслини, няколко стръка магданоз. Отстрани се украсява с топченца от крема сиренето, които оформяме с леко влажни ръце. След като украсим салатата, я оставяме в хладилник за 20-на минути. Може да се поднесе с млечен сос по желание. Добър апетит!

Сандвич "Пеперуда"


Необходими продукти : 

  • 2 филийки хляб
  • краве масло за намазване
  • 1 домат
  • маслини 
  • краставица 
  • колбас по избор
  • царевица 
  • кашкавал 
  • 1-2 стръка магданоз + дръжките 

Начин на приготвяне:


Филийките се намазват и се слагат в подходяща чиния. За предпочитане е да е в тъмен цвят, за да изпъкват сандвичите. Декорират се по ваш избор и въображение с изброените продукти. Може да импровизирате с каквито продукти имате в наличност. Идеята е перфектна за злояди деца. Взаимствайте идеи от снимките.  



сряда, 22 юни 2016 г.

Чийзкейк "Розов еликсир"

Необходими продукти : 





  • 350 г бисквити за чийзкейк 
  • 6-7 с.л разтопено масло 
  • 1 ванилийка 
  • 300 г безсолна извара 
  • 300 г заквасена сметана 
  • 250 мл розов еликсир ( сладко от рози)
  • 150 г пудра захар 
  • украса по избор 



Начин на приготвяне:


Бисквитите се смилат в блендер. Изсипват се в подходяща купа и се смесват с маслото и ванилийката. Разбърква се докато се хомогенизира сместа. След това се разстила върху тавичката на форма за торта и се слага за 30 минути в хладилник. През това време се приготвя чийз-сместа. Изварата се смесва със заквасената сметана и пудрата захар. Разбива се, докато се получи хомогенна смес. Разнася се равномерно върху вече охладената бисквитена основа. Отново се оставя на хладно, за да стегне. Накрая се добавя розовият еликсир, като се разнася равномерно. Украсявате по ваш избор и оставяте на хладно поне за 2-3 часа. Добър апетит! 

вторник, 21 юни 2016 г.

Печени тиквички с млечно-чеснов сос




Необходими продукти : 


  • 1 кг тиквички 
  • 1 с.л сол 
  • 2 с.л брашно
  • 1-2 с.л царевично брашно
  • 1-2 с.л зехтин 


за соса:

  • 100 г млечна майонеза
  • 200 г кисело мляко 
  • сол на вкус 
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка пресен копър



Начин на приготвяне: 


Тиквичките се измиват, подсушават се и се нарязват на шайби. Осоляват се и се оставят да се отцедят от водата. След това се смесват с брашната и се разбъркват добре. Подреждат се в застлана с хартия за печене тавичка и се поръсват със зехтин. Запичат се за около 30-35 минути във фурната. Вкусът им по нищо не отстъпва от този на пържените, дори са по-вкусни.. Гарнират се с млечно-чесновия сос, който се прави така : смесват се майонезата с киселото мляко, сол на вкус, скълцан пресен копър и пресовани скилидки чесън. Разбърква се докато се смесят добре всички съставки. Добър апетит! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...