RSS

петък, 2 февруари 2018 г.

Картофи на фурна с куркума, чесън и копър


Необходими продукти:



  • 500-700 грама картофи
  • 50 грама краве масло
  • сол според вкуса ви
  • няколко скилидки чесън, обелени
  • няколко стръка пресен копър
  • 1-2 чаени лъжички червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка куркума
  • черен пипер по желание


Начин на приготвяне:


Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофките в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцани скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор, аз ще използвам чеснов. Добър апетит! 


понеделник, 29 януари 2018 г.

Салата от ряпа с моркови, магданоз и рукола


Необходими продукти:



  • 2 корена бяла ряпа
  • 2 моркова, обелени
  • 50 грама свежа рукола
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сок от един лимон
  • сол според вкуса ви
  • зехтин на вкус


Начин на приготвяне:


Обелете морковите и ряпата, настържете ги на едро ренде и сложете в купа. Измийте и нарежете магданоза ситно, добавете го към салатата. Прибавете руколата и подправете със сол, зехтин и сок от лимон. Разбъркайте и поднесете. Добър апетит! 


събота, 27 януари 2018 г.

Хляб с мед и зехтин


Необходими продукти:



  • 500-600 грама брашно
  • 1/2 кубче жива мая
  • 2 супени лъжици мед
  • 3 супени лъжици зехтин
  • щипка сол
  • 250 милилитра топла вода


Начин на приготвяне:


Активирайте маята в топлата вода, а брашното пресейте в купа. Към него прибавете солта, меда и зехтина. Налейте течните съставки, разбъркайте с бъркалка и изсипете тестото върху набрашнен плот. Замесете тесто и го оставете да си почине за един час. Покрийте с прозрачно фолио, за да не хваща коричка. За печенето използвайте йенски съд, предварително намаслен и леко набрашнен или изцяло метална тенджера. Разположете тестото вътре, загрейте фурната на 70 градуса и сложете хляба. След 10 минути увеличете температурата на 180-190 градуса и изпечете до златиста коричка. Охладете хляба, разрежете и го поднесете. Добър апетит! 


Кашкавалено яйчено руло с пилешко и ориз



Необходими продукти:


  • 4 яйца
  • 50 милилитра прясно мляко
  • 100 грама настърган кашкавал
  • сол според вкуса ви
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 1/2 връзка нарязан ситно магданоз
  • 250 грама сварено пилешко месо
  • 200 грама сварен ориз, може и със зеленчуци
  • зеленина по избор за украса


Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете млякото, солта и разбийте с телена бъркалка. Прибавете настърган кашкавал, брашно, магданоз и разбъркайте до еднородност. Изсипете сместа в правоъгълна тава, покрита с лист хартия за печене. Разпределете я равномерно и запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Охладете получения блат, обърнете и го напълнете с плънката от ориз и пилешко месо. Завийте рулото, украсете със зелени подправки по избор, разрежете и поднесете! Добър апетит! 


петък, 26 януари 2018 г.

Пиле с ориз и зеленчуци на фурна


Необходими продукти:


  • 2 бутчета, почистени и нарязани на порции
  • 1 глава лук, нарязана ситно
  • 250 грама замразен микс от грах, моркови и царевица
  • 1 чаена чаша ориз
  • 3 чаени чаши вода или пилешки бульон
  • сол, черен пипер на вкус
  • олио или зехтин за запръжка


Начин на приготвяне:


В тенджера сгорещете мазнината и запържете лука. Прибавете ориза и зеленчуците. Подправете със сол, черен пипер и пресипете сместа в йенски съд или тава. Запържете отделно пилешкото месо, аз добавих и няколко ребърца, които отделно придадоха страхотен вкус на ястието. Разпределете месото в тавата, налейте водата или бульона и сложете капака, ако използвате йенски съд. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете ястието за 40-45 минути. Поднесете ястието топло, по желание гарнирайте с кисело мляко. Добър апетит!



четвъртък, 25 януари 2018 г.

Пица със салам, шунка, кашкавал и спанак



Необходими продукти:



  • 350 грама брашно
  • 1/2 пакетче суха мая
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка оцет
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • 100-120 милилитра прясно мляко
  • 2 супени лъжици домашна лютеница или пюре
  • нарязани пресни риган, босилек и магданоз
  • маслини за украса
  • 100 грама попарен спанак
  • 150 грама салам, нарязан фино
  • 100 грама настърган кашкавал
  • 80-100 грама настъргана шунка


Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното, смесено със захарта, солта и маята. Добавете зехтина, оцета и прясното мляко. Замесете меко тесто и го оставете да втаса. Количеството е подходящо за голяма по-плътна пица или за две по-фини. Разточете блат и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Намажете с лютеницата или пюрето, добавете ситно нарязаните босилек, риган и магданоз. Ако нямате пресни, заместете със сухи подправки. Нарежете спанака ситно и го разпределете върху тестото. Гарнирайте със салам, настърганите шунка и кашкавал, украсете с маслините. Загрейте фурната на 190 градуса и запечете пицата за 30-35 минути. Поднесете топла! Добър апетит! 


сряда, 24 януари 2018 г.

Салата от цвекло, с моркови, спанак и рукола




Необходими продукти:



  • 1 шепа свежа рукола
  • 1 шепа пресен спанак
  • зехтин и сол на вкус
  • 1 мандарина или портокал
  • маслини за украса
  • 1 глава червено цвекло
  • 1 морков, обелен
  • сок от един лимон


Начин на приготвяне:

Обелете моркова и цвеклото, настържете ги на едро ренде и ги подправете с лимоновия сок. Сложете зеленчуците в купа, почистете и подсушете руколата и спанака. Прибавете ги и добавете зехтин и сол. Разбъркайте и гарнирайте с мандарината и маслините. Охладете и поднесете. Добър апетит! 

вторник, 23 януари 2018 г.

Салата от рукола със спанак и медено - лимонов дресинг




Необходими продукти:




  • 1-2 шепи свежа рукола
  • 1-2 шепи бейби спанак или нарязан обикновен
  • 1 стрък зелен лук
  • сол и зехтин на вкус
  • 30 грама сурови ядки или семена по избор
  • 1 домат, нарязан на кубчета
  • няколко маслини за украса
  • 1 супена лъжица мед
  • сок от един лимон


Начин на приготвяне:


Измийте и подсушете зелените растения. Сложете ги в купа, добавете нарязан ситно зелен лук, сол и зехтин. Разбъркайте салатата и поръсете със семената, които сте избрали. Гарнирайте с маслините и нарязаните домати. В купичка изцедете лимоновия сок, прецедете през цедка, за да отстраните семките и комбинирайте течността с меда. Разбъркайте до еднородност. Поднесете салатата, гарнирана с медено - лимоновия дресинг. Добър апетит! 


понеделник, 22 януари 2018 г.

Ванилов пудинг със сладко от смокини




Необходими продукти:



  • 500 милилитра прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 2 чаени лъжички краве масло
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или есенция
  • 2-3 супени лъжици сладко от смокини


Начин на приготвяне:


Прясното мляко се налива в тенджера, добавят се ваниловата захар и есенцията, разбърква се и сместа се загрява. В друг съд се комбинират жълтъците, захарта, маслото и нишестето. Разбъркват се до еднородност. Сгорещеното мляко се налива към сместа на тънка струйка, бърка се енергично до сгъстяване на крема. Пригответе купички, разпределете сладкото от смокини и налейте пухкавата смес. Охладете и поднесете. Да ви е сладко! 


Свинско месо с картофи, гъби и бешамелов сос

Необходими продукти:


  • 500 грама свинско месо
  • 500 грама картофи
  • 1 супена лъжица краве масло
  • сол, черен пипер, пресен копър
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 150-200 грама нарязани печурки
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 125 милилитра прясно мляко
  • 100 грама кисело мляко
  • масло за запръжка
  • 1-2 супени лъжици брашно


Начин на приготвяне:


В тенджера разтопете и сгорещете маслото. Обелете картофите, измийте и ги нарежете на кубчета. Сотирайте ги в мазнината за 5-10 минути и ги изсипете в йенски съд с капак. Поръсете със скълцан копър и чесън. В останалото масло запържете ситно нарязаното месо и подправете със сол, черен пипер на вкус. Добавете гъбите и морковите. Разбъркайте и преместете сместа при картофите. Загрейте още малко масло, в него запържете брашното и разредете със смес от кисело и прясно мляко. Разбъркайте до сгъстяване на соса и с него гарнирайте ястието. Сложете йенския капак, загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 50 минути. Поднесете ястието топло, добър апетит!



сряда, 17 януари 2018 г.

Солена палачинкова торта с кашкавал



Необходими продукти:



  • 125 милилитра прясно мляко
  • 200 грама кисело мляко
  • 3 яйца
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • около 2 чаени чаши брашно
  • мазнина за намазване на тигана
  • 400 грама нарязана фино луканка
  • 150 грама нарязани фино кисели краставички
  • 100 грама картофено пюре
  • 200 грама кисело мляко
  • сол според вкуса
  • чесън на прах или 1 счукана скилидка
  • сок от половин лимон
  • лютеница за гарниране
  • крема сирене с подправки за гарниране
  • 200 грама настърган кашкавал
  • няколко стръка пресен магданоз за украса


Начин на приготвяне:


Загрейте подходящ тиган на котлона и го намаслете. В купа разбийте яйцата, добавете млеката, захарта, солта и брашното. Разбъркайте до хомогенност и отсипете в тигана от сместа с помощта на черпак. Внимателно разстелете тестото с въртеливи движения и изпечете палачинката от двете страни. Пригответе всички по същия начин. Вземете подходяща чиния, сложете първата палачинка и я намажете с крема сирене. Гарнирайте с луканка, кисели краставички и настърган кашкавал. Пригответе чеснов сос от картофеното пюре, киселото мляко, чесъна, солта и лимоновия сок. Разбъркайте и с получения дресинг гарнирайте втората палачинка. Сложете плънка по избор и продължете подредбата според вкуса ви. Завършете тортата с чеснов сос, поръсете с кашкавала и украсете с луканка, кисели краставички и магданоз. Охладете, разрежете и поднесете. Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...