RSS

четвъртък, 7 януари 2021 г.

Горски сладкиш

 Необходими продукти: 



  • 3 яйца със стайна температура
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/3 чаена чаша олио
  • 10 грама ванилова захар 
  • 10 грама бакпулвер 
  • 2 и половина, 3 чаени чаши брашно
  • Портокалови кори, настъргани
  • 3 супепи лъжици кисело мляко 
  • Щипка сол
  • 100 грама замразени малини и къпини



Начин на приготвяне:


В купа чукнете яйцата, добавете захарта, ваниловата такава и олиото. С миксер разбийте всичко до кремообразност. В друг съд пресейте брашното, добавете киселото мляко, смесено с бакпулвера + корите от портокал и солта. Комбинирайте течните и сухите съставки и бъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Изсипете сместа във форма по избор. Украсете с малините и къпините и изпечете в загрята предварително фурна на 180 градуса. Първоначално сложете кекса най-отдолу на фурната за 10 минути, за да се надуе, след това го преместете в средата. Печете 30 минути без вентилатор. След готовност завийте с кърпа. Като изстине махнете формата, разрежете и поднесете. Да ви е сладко! 



четвъртък, 24 декември 2020 г.

Баклава Снежанка


Необходими продукти: 

  • 800 грама фини кори за баклава
  • 500 грама орехи
  • 4 карамфилчета
  • 20 грама канела (2 пакетчета от малките)
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах
  • 250 грама чаени бисквити с масло
  • 250 грама разтопено масло
  • 1 кг захар
  • 900 милилитра вода
  • Лимонови кори и сок от лимон
  • 100 грама кокосови стърготини

Начин на приготвяне:




Пригответе си подходяща тавичка и я застелете с две от корите. В блендер или хаванче сложете орехите, канелата, карамфилчетата, бисквитите,  джинджифила и ги смелете фино. Изсипете сместа в купа, разбъркайте я и поръсете върху основата за баклава. Вземете кора, покрийте плънката, поръсете с масло и ръснете отново от ореховата смес. По този начин наредете баклавата, завършвайки я с две кори. Разрежете във форми по избор, наръсете с останалото масло и по прорезите. Печете на 180 градуса в загрята фурна, първо 10 минути най-отдолу на фурната, а след това преместете в средата, върху решетка за още 10-15. Баклавата е готова като придобие златисто-кафяв загар. Охладете я добре, преди да я залеете. Добре е да е студена, а сиропът врящ. Пригответе го като смесите в тенджера водата, захарта, корите от лимон и сока му. Сместа се оставя да заври, а след това се стъстява за 30-40 минути на минимална мощност на котлона. С получения сироп залейте баклавата, първо прорезите, а след това с черпак полейте и по краищата. Оставете една вечер на студено, покрийте с прозрачно фолио. На другия ден наръсете с кокосови стърготини. Поднесете. Да ви е сладко! Весели празници! 



сряда, 4 ноември 2020 г.

Пурички със сирене

Необходими продукти:



  • 100 грама кори за баница, триъгълни
  • 3 яйца + щипка сол и една захар
  • 2 супени лъжици прясно мляко
  • 200 грама сирене - крема или настъргано
  • Масло, олио или мас за пържене


Начин на приготвяне: 

Разбийте яйцата с прясното мляко и щипките захар, сол. В широката част на корите сложете крема сирене или друг вид, завийте на рулце и потопете в сместа. Изпържете на маслена баня. Пригответе всички пурички по този начин. Поднесете топли със сладко по избор или кисело мляко. Добър апетит! 



петък, 25 септември 2020 г.

Есенна салата със спанак

 Необходими продукти:


  • 150 грама пресен спанак
  • 1 краставица и 1 домат
  • 1 главичка червен лук
  • 50 грама маслини
  • 50 грама сирене, нарязано на кубчета
  • Сол, зехтин и сок от лимон
  • Микс сурови семена по избор



Начин на приготвяне:

Спанакът се накисва за половин час в топла вода, почиства се от дръжките и се подсушава. Нарязва се ситно, заедно с обелените лук, домат и краставица. Подправя се със сол, зехтин и сок от лимон. Разбърква се. Добавяте сиренето, маслините и микса от семена. Добре е да се охлади преди сервиране. Добър апетит! 



петък, 11 септември 2020 г.

Уши на скара с лимон и соев сос

Необходими продукти:


  • 2 свински ушета
  • 2 супени лъжици ракия
  • 1/2 чаена лъжичка кимион
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • Сок от 1 лимон и 2 супепи лъжици соев сос


Начин на приготвяне:

Ушите се сваряват във вода, заедно с ракията. От нея стават меки и крехки. Нарязват се на жулиени и се изсипват в купа. Подправят се с кимион, черен и червен пипер, лимон, соев сос и се разбъркват. Изпичат се на добре загрята скара, обтрита с лук или резен сланина преди това. След готовност се нарязват по-ситно и поднасят с лимон и соев сос. От посочените продукти излиза порция мезе за четирима. Наздраве!

понеделник, 31 август 2020 г.

Мекичета без яйца

 Необходими продукти: 


  • 500 грама брашно
  • 250 милилитра топла вода
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 пакетчета суха мая
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат


Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, заедно със сухата мая и солта. Към топлата вода прибавете зехтина и захарта. Смесете съставките, добавете киселото мляко + содата и замесете тесто. Поставете полученото тесто в торбичка и я завържете. Оставете да втаса и да си почине за час, два в хладилника. Може да се приготви и от вечерта. Загрейте тиган с масло или олио, разделете тестото на равни топчици. С намаслени ръце разтеглете всяка и изпържете до златисто от двете страни. Поднесете със сладко или сирене. Добър апетит!

петък, 7 август 2020 г.

Ванилов крем с малини и грозде

Необходими продукти:


  • 1 литър прясно мляко
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 жълтъка
  • 1 ампула течна ванилия
  • 1 щипка канела
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • Малини и грозде, изчистени

Начин на приготвяне:

В купа налейте половината от млякото, добавете към него захарта, ванилията, канелата, жълтъците и нишестето. Разбъркате. Останалото мляко оставете да заври. На тънка струя налейте нишестяната смес и бъркайте до сгъстявяне. Свалете от котлона. Изчакайте да се охлади леко кремът и го разсипете в чашки. По желание може да се сложат мед и орехи. Аз предпочетох пресни сезонни малини и грозде. Охладете и му се насладете. Добър апетит!

четвъртък, 30 юли 2020 г.

Хрупкава цаца с лимон

Необходими продукти:


  • 500 грама цаца
  • 1/2 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаена чаша галета
  • 1 супепа лъжица царевично брашно
  • Мазнина за пържене
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Рибата трябва да е леко замразена, да не се казва и да не лепне. В тава се смесват брашната и галетата. Разбърква се и рибата се овалва добре. Изтръсква се през гевгир, да падне излишната част. Пържи се в сгорещена мазнина. Във фритюрник или дълбока тенджера. След готовност се поръсва със сок от лимон. Добър апетит!




четвъртък, 28 май 2020 г.

Пържени кюфтета с чушки и бира

Необходими продукти:


  • 500 грама кайма смес от свинско и телешко месо
  • 1 глава лук, настъргана
  • 2 печени червени чушки, нарязани ситно
  • Сол, черен пипер и кимион млян на вкус
  • 1/2 чаена чаша бира
  • 2 стари филии хляб или сухар
  • Пресен магданоз, нарязан ситно
  • Мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В купа сложете каймата, добавете лука, чушките, подправките, предварително попилият бирата хляб и магданоза. Омесете каймата добре и я оставете за стегне на хладно за час. Загрейте олиото, потопете ръце в оцет и от каймата оформете кюфтета. Изпържете до готовност и поднесете. Добър апетит! 




Гюзлеми на тиган


Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 супена лъжица оцет
  • 3 супени лъжици олио
  • Още брашно за доомесване
  • 100 грама сирене
  • Масло за намазване


Начин на приготвяне:

В купа пресявате брашното, към водата слагате солта, захарта, оцета и олиото. Комбинирате съставките и замесвате тесто. След готовност оставяте тестото да си почине 2 часа. Може да го пригответе от вечерта. Тестото става разтегливо заради киселината в него. Разрязвате топка и разстилате върху покривка, за да се получи тънка кора. Поръсва се със сирене и се завива от всички страни като пликче. Разточва се веднъж, отново се сгъва и разточва. Запича се на тиган, по 5 минути от всяка страна, намазан с масло или сач. След готовност отново се намасляват. Поднесе с каничка айран. Добър апетит!


Козуначена погача


Необходими продукти:

  • 6 яйца със стайна температура
  • 300 грама захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 200 грама стопено краве масло
  • 2 ванилии или ванилова захар
  • настъргана кора от портокал или лимон
  • 1 килограм и половина брашно
  • 1 разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио за намазване
  • 2-3 супени лъжици сусам за поръска
  • Хартия за печене
Начин на приготвяне:


Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, коричките от портокал. Брашното се пресява и смесва с течните съставки, омесва се до получаване на меко тесто. Започвате да месите с маслото, издърпвате тестото по плота, намаслявяте ръце, месите, отново дърпате и така докато свърши мазнината. Оставяте тестото да се надигне и премесвате. След това тестото се разделя на 3 топки, които се разточват и нарязват на триъгълници. Оформят се отделни кифлички, подреждат се една до друга в намазнена или застлана с пергаментна хартия форма, намазва се отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сусам. След като се надигне тестото отново, се пече в умерена фурна (170 градуса) до готовност. Проверява се със суха клечка. Добър апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...