skip to main |
skip to sidebar
Изключително вкусна, много лесна и бърза салатка с испанско свежо сирене "Burgos"
Необходими продукти:
- 1-2 домата
- 2-3 стръка магданоз
- 1 кофичка сирене - Бургос ( кръгла )
- сол на вкус
- зехтин
- маслини
- колбас ( по желание )
Начин на приготвяне :
Доматите се измиват, подсушават се и се нарязват на филийки. Върху всеки резен домат се слага нарязано парченце прясно сирене, отново доматче, колбас ( по избор ), доматче, сирене и в същия ред, като завършваме с резен домат. Подправя се на вкус със сол и със зехтин. Поръсва се със скълцан пресен магданоз. Декорира се с маслинките.
След като направих снимките на още топлите вити банички, ги върнах отново в покритата тава, заедно с розичката от кашкавал... След някъде 30 минути отидох да си взема една баничка :) иииии розичката се бе стопила в идеално кръгла формичка... реших да й предам малко нов външен вид :) разточих кашкавала върху фолио и го обърнах върху намаслена чашка. Постоя така 10 минути в хладилника, след което го отлепих, обърнах и напълних с останало ризото от снощи и.... ето го резултата :)
Необходими продукти :
- 500г брашно
- 200 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.л сол
- 1/2 ч.л захар
- 1 с.л олио
- 1 с.л оцет
- около 150г сирене
- 120г разтопено масло
Начин на приготвяне :
Яйцата се разбиват добре, заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Смесват се с водата и се
разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да отпочине за 20-на минути. След което, тестото се нарязва на 6 равни топки, които се накисват в разтопеното масло и се разточват на много фино. Настъргва се сирене и се навива на руло, което свиваме във формата на охлюв. По същия начин се процедира и с останалите топки тесто. Нареждат се в добре намаслена тавичка, като отгоре се намазват обилно с масло или олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса - около 20 минути, след което фурната се засилва на 200 градуса - още 5-10 минути, до добиване на златиста коричка. След като се извадят от фурната, се напръскват със студена вода и тавата се завива с влажна кърпа. Поднасят се топлички с кисело мляко, боза или айран - който с каквото пожелае. Бон апети !
Необходими продукти :
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 по-меки домата
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 3-4 картофа
- 500г овкусена кайма
- 2-3 скилидки чесън
- 3-4 стръка пресен магданоз
- 1 с.л червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл бяло вино
- 100г обезкостени черни маслини
- 60 г масло
- 1-2 стръка пресен розмарин
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва, заедно с настърганите моркови в малко масло. Разбърква се, след което се добавят нарязаните на ситно зеленчуци - тиквичката, патладжанът, скилидките чесън - необелени и чушките. Разбърква се, подправя се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус, след което се прибавят и обелените и нарязани на ситно доматки. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към сместа, заедно с маслините. Прибавя се бялото вино, след което сместа се оставя да се задуши за 10-та минути на слаб огън. Отделно в друг по-дълбок съд се разтапя масло, в което се запържват картофите - нарязани на кубчета. Прецеждаме ги и ги добавяме към зеленчуковата смес. Разбърква се. В същото масло се запържват и кюфтенцата, които сме оформили предварително - с големина колкото орех. И тях добавяме към сместа. Разбърква се добре и се пресипва в йенски или глинен съд. Добавят се стръкчетата пресен розмарин и ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса - за час. Добър апетит !
Необходими продукти :
- 1/2 кг бял боб
- 250 г свинско месо
- 200 г гъби
- 1 глава лук
- 2 по-меки домата
- 2 моркова
- 2 с.л. свинска мас
- 1 скилидка чесън
- 150 мл. бяло вино
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
- чубрица и джоджен на вкус
- щипка самардала
- 2-3 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне :
Бобът се накисва предварително и се вари във водата, в която е киснал. След това се отцежда и оставя настрани.Свинското месо се нарязва на малки парчета и се запържва в мас. Добавят се наситненият лук, гъбите, обелените и нарязани на ситно домати и счуканата скилидка чесън. Похлупва се и се оставя да се задуши, докато омекне. През това време към боба се добавят черен пипер на вкус,нарязаните моркови и подправките на вкус.Добавя се бяло вино. Сместа се разбърква добре и се изсипва в подходящ за печене съд - или гърне, или йенско стъкло. Отгоре се поръсва със скълцан пресен магданоз. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Необходими продукти :
- 650-700 г пилешко месо (от бутче или бяло)
- 700-800мл пилешки бульон
- 200г кисело мляко
- 250-300г гъби
- 60г масло
- 80г брашно
- 2 жълтъка
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 стръка пресен магданоз
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне :
Пилето се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца. Отделят се около 800мл от пилешкия бульон. В по-дълбок тиган се разстапя маслото и в него се запържват до златисто гъбите и брашното. След това бульонът от пилето се налива на тънка струйка. Бърка се с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка кашица.
В купичка се разбиват киселото мляко и жълтъците. След това се смесват с кашата и се добавя пилешкото месо. Ястието се оставя да си къкри на умерен огън за около 15-20 минути. Малко преди да се свали от огъня, се добавя пресованият чесън. Поднася се със ситно скълцан пресен магданоз и смлян черен пипер. По желание може да добавите лимон към фрикасето. Вкусът се допълва чудесно.
Необходими продукти :
- пилешко месо (бяло и от бутче)
- 2-3 бр. картофи
- 1 чушка
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 бр. люта чушка
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
- 1 бр. яйце
- 2 с.л сметана за готвене
- магданоз
- 1 кубче зеленчуков бульон
- фиде
- олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се слага в тенджера с вода да заври и след като заври, се отстранява пяната. Изважда се и след като се охлади се накъсва или нарязва. Връща се обратно в супата, заедно с нарязаните морков, картофи, чушка, лук, люта чушка, чесън, черният пипер и се оставя да ври на слаб огън - докато омекнат зеленчуците. Когато са почти готови, се добавят фидето, кубчето зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставя се да поври около 4-5 минути, след което се сваля от огъня. Оставя се да изстине за малко, а през това време се разбива яйцето със сметаната. Застройва се и се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Необходими продукти :
- 2 глави лук
- 2-3 чушки - зелена и червена
- 2 по-меки домата
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 125мл готварска сметана
- 100-150г бяло месо
- 3-4 слайса прошуто
- 100г сирене
- 1 морков
- 1 щипка захар
- сол и черен пипер на вкус
- 30 г масло
Начин на приготвяне :
Лукът се запържва в сгорещеното масло, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Добавя се щипка захар. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. Оставя се на слаб огън за 10-15 мин, след което се слагат накъсаното пилешко месо и прошутото. Разбърква се добре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Слагат се сиренето и яйцата. Бърка се енергично и внимателно. Накрая към сместа се изсипва сметаната и се оставя да къкри около 10 минутки на слаб огън. Подправя се със скълцан пресен магданоз.
Необходими продукти :
- 2-3 тиквички
- 3с.л мазнина - зехтин или олио
- прясно изцеден сок от лимон
- 50 мл бира
- сол на вкус
- 10 г брашно от чесън
- 2-3 стръка пресен копър
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки филийки. Осоляват се. Слагат се в подходящ по-голям съд и към тях се добавят мазнината, сокът от лимон, бирата и чесънът на прах. Разбърква се внимателно и се оставя да престоят така поне 30 минути. След това се изпичат на грил тиган или скара. Поднасят се със скълцан пресен копър и млечен сос по желание.
Необходими продукти :
за блата:
- 4 яйца
- 300г кристална захар
- 350-400г брашно
- 4 с.л вода
- 10г ванилена захар
за тортата:
- 250 мл сметана за разбиване
- захарен сироп или от компот
- 1 консерва "Dulce de leche"
- натрошен на ситно блат
- 100г смлени орехи
- 50г настърган шоколад
- настъргана коричка от лимон
Начин на приготвяне :
Яйцата, захарта, ванилената захар и водата се разбиват с миксер на висока степен , до пълното разтваряне на захарта . Брашното се добавя по малко, като се намалява степента на миксера до минимум. Сместа се изсипва в правоъгълна форма или тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20-25 мин. Докато видимо не започне да променя цвета си и да има изпечен цвят не се отваря фурната. Пробва се с клечка - тя трябва да излезе суха. Оставя се във фурната на отворена врата около 5 минути. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Готовият вече блат се нарязва на 2 равни части. Подходящ поднос или чиния се покрива с половината от него. Сиропира се със сиропа от компот и се оставя за 3-4 минути така, докато попие напълно течността. Намазва се с предварително направения карамелен крем : сметаната се разбива до много гъсто и се смесва с консервата дулсе де лече, разбърква се с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Слага се втората част от блата, след което се разрязва на правоъгълни равни части - да се оформят пастички. По желание и тя може да се сиропира. Останалата част от крема се разпределя равномерно по всички краища и върху блата. Поръсва се с смлени орехи, натрошен блат, настърган шоколад и коричка от лимон за разкош. Бон апети!